Εχουν περάσει χρόνια από την εποχή που ήταν κανονικότητα για τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κατεβαίνουν σε πορείες για την Παλαιστίνη φορώντας τις κεφίγιε τους, ενώ κι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε συνεχίσει τη στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ. Ωστόσο, δεν έχει περάσει απαρατήρητο και στους πιο… ευρωατλαντιστές της Κουμουνδούρου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης το πάει ένα βήμα παραπέρα. Η ανακοίνωση του κόμματος μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σχολιάστηκε εντόνως στα πέριξ του κόμματος ως πανομοιότυπη με αυτή της ΝΔ, χωρίς καμία αναφορά στη Γάζα. Σαν κερασάκι στην τούρτα έμοιαζε, λοιπόν, η συνάντηση που θα είχε ο Κασσελάκης στις ΗΠΑ με ηγετικό στέλεχος του AIPAC, του ισχυρότερου φιλοϊσραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, που έχει συνδεθεί με το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και έχει ανοιχτό πόλεμο με όλο το προοδευτικό – αριστερό ρεύμα των Δημοκρατικών. Π.χ. τον Μπέρνι Σάντερς που το αποκαλεί ευθέως εξτρεμιστικό. Το σκεπτικό με το οποίο κανόνισε αρχικά ο Κασσελάκης να τους δει ομολογώ ότι μου διαφεύγει, διότι, όπως ήταν αναμενόμενο, τα σχέδιά του προκάλεσαν αντιδράσεις. Διόλου τυχαία αμέσως έσπευσε η Νέα Αριστερά να… αναδείξει την επιλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπο, Κώστα Καρπόζηλο, να σχολιάζει ότι ο Κασσελάκης διάλεξε να δει την «πιο σκληρή, συντηρητική και φιλοπόλεμη οργάνωση». Και να στρίψει έτσι το… μαχαίρι στην πληγή των συριζαίων που είχαν αρχίσει να νιώθουν άβολα με τη «δεξιά» γραμμή του προέδρου στα διεθνή και εθνικά. Το μήνυμα αυτό εστάλη προς ΗΠΑ, λοιπόν, κι αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι η συνάντηση του Κασσελάκη με το AIPAC ακυρώνεται. Με τις διαρροές από την Κουμουνδούρου να επισημαίνουν με νόημα ότι η συνάντηση «είχε προγραμματιστεί προ ημερών» (λες κι άλλαξε στο μεταξύ η στάση του Ισραήλ) με σκοπό να «παρουσιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Παλαιστινιακό». Το AIPAC θα μείνει δυστυχώς, χωρίς αυτή την ενημέρωση… Στα σκοτάδια…

Ετοιμοπόλεμος

Μιλώντας, όμως, για όλα αυτά, δεν μπόρεσα χθες να μην παρατηρήσω και το διακριτικότατο, αν και ξεκάθαρο, άδειασμα του Παύλου Μαρινάκη στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο Μεϊμαράκης ήταν στη Νέα Υόρκη όταν έγινε η επίθεση του Ιράν στην Ιερουσαλήμ και, ίσως εξαιτίας του τζετ λαγκ, έκανε μια δήλωση που άφηνε αρκετά περιθώρια παρερμηνείας: «Η Ελλάδα είναι ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, είμαστε ενεργό μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι, αν μας ζητηθεί, πρέπει να ανταποκριθούμε ώστε να βοηθήσουμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη ακόμη πιο γρήγορα. Και πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι εμείς θα υπερασπιστούμε τις αρχές, τις αξίες μας, τον δυτικό τρόπο ζωής».

Γραμμή ψυχραιμίας

Στο θέμα της Μέσης Ανατολής, όμως, η κυβερνητική γραμμή επιβάλλει ψυχραιμία, απόσταση και προσπάθεια για τήρηση λεπτής ισορροπίας. Ερωτηθείς, λοιπόν, σχετικά με την… ετοιμότητα που εξέφρασε ο Μεϊμαράκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις.

Ο εκπρόσωπος

κι οι συγκρίσεις

Ομολογώ, ωστόσο, ότι μου έκανε εντύπωση το επιθετικό ύφος με το οποίο απέκρουσε ο Μαρινάκης τις επικρίσεις για την ομοφοβική αποστροφή του γαλάζιου βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη. Ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του (στο Star Βόρειας Ελλάδας) διερωτήθηκε αν πρέπει να αναφέρεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο αρσενικό ή θηλυκό («δεν ξέρω πώς να… πρόεδρο ο, η λέμε… πώς έχουν τα πράγματα σήμερα»). Ο Κυριαζίδης είπε πως το είπε «εν τη ρύμη του λόγου» χωρίς διάθεση να προσβάλει (φανταστείτε να ήθελε να προσβάλει δηλαδή). Κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλύφθηκε από την εξήγηση αυτή. Σχολίασε όμως «σκεφτείτε τι θα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ο οποίος Κυριαζίδης είχε καταδικαστεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη ή είχε αναρτήσει φωτογραφίες δημοσιογράφων εν είδει προγραφών. Το να ζητά τη διαγραφή του οποιουδήποτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στην πρώτη γραμμή ένα καταδικασμένο 13-0, είναι υποκριτικό». Πάντως σε ζητήματα αρχών – λέω εγώ – καλό είναι να μη συγκρίνεται μια κυβέρνηση με τα χειρότερα παραδείγματα. Αλλά με τα καλύτερα.

Προεκλογικός μποναμάς

Οι εκλογές είναι ακριβό σπορ, αλλά είναι και το καλύτερο που έχει το πολίτευμά μας. Το λέω εκ των προτέρων για να μην κρίνετε και τόσο αυστηρά την εκλογική χρηματοδότηση που θα τους δοθεί ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε, λοιπόν, η ΝΔ λαμβάνει 1,3 εκατ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 800 χιλ. ευρώ, το ΠΑΣΟΚ 319 χιλ. ευρώ, το ΚΚΕ 218 χιλ. ευρώ, η Ελληνική Λύση 162 χιλ. ευρώ, η Νίκη 20,5 χιλ. ευρώ και η Πλεύση Ελευθερίας 17,5 χιλ. ευρώ. Σε καλή μεριά και καλό αγώνα να πούμε.