Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ απέρριψε την Πέμπτη την πρόταση της Βραζιλίας να φορολογηθούν οι υπερπλούσιοι.
«Δεν πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλη», δήλωσε σε συζήτηση στο πάνελ μαζί με τον πρόεδρο της Bundesbank Joachim Nagel στην Ουάσινγκτον. «Έχουμε μια κατάλληλη φορολόγηση του εισοδήματος», πρόσθεσε.
Η Βραζιλία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ομάδας των Είκοσι (G20), στοχεύει στη δημιουργία διεθνούς συναίνεσης σχετικά με τη φορολόγηση του πλούτου φέτος και πιέζει για μια κοινή δήλωση στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 τον Ιούλιο.
Ενώ ο Lindner είναι επιφυλακτικός για την πρόταση, ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λε Μερ , έδειξε ότι την υποστηρίζει. Την Τετάρτη, ο Le Maire δήλωσε ότι η μετάβαση στη φορολόγηση των πλουσίων ήταν το λογικό επόμενο βήμα για μια σειρά παγκόσμιων φορολογικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν το 2017, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο επί των επιχειρήσεων.
Κρίσιμη η υποστήριξη των «μεγάλων»
Είπε ότι η G20 θα πρέπει να επιδιώξει να καταλήξει σε συμφωνία για τη φορολόγηση των πλουσίων έως το 2027.
Η πρόταση της Βραζιλίας για την παγκόσμια φορολόγηση των υπερπλουσίων απέκτησε δυναμική μεταξύ των μελών της Ομάδας των Είκοσι την Τετάρτη, με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να υποστηρίζουν μια συντονισμένη ώθηση για τη δημιουργία νέων εσόδων και την οικοδόμηση ενός καλύτερου κοινού μέλλοντος.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Φερνάντο Χαντάντ δήλωσε ότι η Βραζιλία, νυν πρόεδρος της Ομάδας των Είκοσι (G20), στοχεύει να οικοδομήσει διεθνή συναίνεση για τη φορολόγηση του πλούτου φέτος και θα πιέσει για μια κοινή δήλωση στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 τον Ιούλιο.
«Η δήλωση της G20 που θα προτείνουμε έχει ως στόχο να υποστηρίξει πολιτικά αυτές τις πρωτοβουλίες», δήλωσε σε εκδήλωση κατά τη διάρκεια των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει να κερδηθεί η υποστήριξη από τις μεγαλύτερες οικονομίες.
Πηγή: ΟΤ