Η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη τον πρώτο σκοπό της τον πέτυχε ήδη. Η συμπερίληψη του προφυλακισθέντος εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας σχεδόν επισκίασε την ανακοίνωση των ευρωλιστών των κομμάτων. Πέρα από τις επευφημίες και την προφανή στήριξη στελεχών όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης κι ο Αγγελος Συρίγος, χθες την ευχή του έδωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε τετ α τετ με τον γιο τού Μπελέρη, Πέτρο. Με τις αντιδράσεις, ωστόσο, της αντιπολίτευσης να είναι αρκετά συγκρατημένες, σε γραμμή αντίθεσης στην «κομματικοποίηση των εθνικών ζητημάτων» που επέλεξαν, ενδεικτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Υπήρξαν, φυσικά, και μερικές εξαιρέσεις. Από τη Νέα Αριστερά πήραν ξεκάθαρα αρνητική θέση επί προσωπικού, με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Νίκο Φίλη να κάνει λόγο για ένα πρόσωπο που «ανεξαρτήτως της περιπέτειάς του ως καταργηθείς δήμαρχος Χειμάρρας, που αντανακλά το προβληματικό επίπεδο των δημοκρατικών θεσμών στην Αλβανία και επιδιώξεις σε βάρος του ελληνικού μειονοτικού στοιχείου, βαρύνεται με επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα παρακρατική και προβοκατόρικη δράση».
Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης έκανε ένα μεταμεσονύχτιο… μπραφ στο Τwitter, με σφοδρή επίθεση κατά του Μητσοτάκη για την επιλογή του Μπελέρη, διανθισμένο από δημοσιεύματα για το παρελθόν του μειονοτικού υποψηφίου της ΝΔ. Βέβαια, οι μεταμεσονύχτιες αναρτήσεις έχουν και τους κινδύνους τους. Κι έτσι, κατά λάθος, ανάμεσα στα δημοσιεύματα για τον Μπελέρη τού ξέφυγε και μια συνταγή για χταπόδι. Την οποία, στη συνέχεια, τη διέγραψε. Κακώς όμως. Φαινόταν πολύ ωραία. Η συνταγή.
Kράτος δικαίου
Στα περί «κομματικοποίησης των εθνικών ζητημάτων» πάντως η κυβέρνηση έκανε ρελάνς επικαλούμενη το… κράτος δικαίου. «Ο Μπελέρης συμβολίζει έναν άνθρωπο στο όνομα του οποίου παραβιάστηκε το Κράτος Δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας», απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης χθες, αναφερόμενος στην τρέχουσα δικαστική περιπέτεια του Μπελέρη στην Αλβανία, σχολιάζοντας πως του κάνει «φοβερή εντύπωση» ότι ενοχλούνται «όλοι αυτοί οι οποίοι δήθεν κόπτονται για το Κράτος Δικαίου». Το μέλλον της υπόθεσης Μπελέρη παραμένει, πάντως, ανοιχτό. Χθες εκδόθηκε και επισήμως η απόφαση του αλβανικού Ειδικού Δικαστηρίου κατά της διαφθοράς (SPAK) με την οποία ο υποψήφιος ευρωβουλευτής καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση. Ο Μπελέρης θα καταθέσει, φυσικά, έφεση που ενδέχεται να δικαστεί άμεσα, μέσα στον Μάιο. Αν πάντως δεν μειωθεί η ποινή, τότε αναμένεται να μείνει φυλακισμένος ως τον Σεπτέμβριο. Ως τότε, δηλαδή, μπορεί να είναι εκλεγμένος σε δύο αξιώματα όντας κρατούμενος.
Υποψήφιος ΝΔ εναντίον… ΝΔ
Μιλώντας, όμως, για υποψηφίους, θέλω να σας ομολογήσω πως εξεπλάγην για το γεγονός ότι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Θανάσης Εξαδάκτυλος, την ίδια μέρα της ανακοίνωσης της ευρωλίστας από τον Μητσοτάκη, είχε ως πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εκδώσει δελτίο Τύπου με το οποίο επαναλαμβάνει την αντίθεση του ΠΙΣ και του ίδιου προσωπικά στα απογευματινά χειρουργεία του Αδωνη Γεωργιάδη, που η κυβέρνηση θεωρεί εμβληματικό θετικό μέτρο της θητείας της. Και δεν εκφράζει απλώς αντίθεση αλλά κατηγορεί, εμμέσως πλην σαφώς, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι διαστρέβλωσε τις θέσεις του ΠΙΣ.
Επιμένουν κατά Τριαντόπουλου
Επιμένουν συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών στη μήνυσή τους κατά του τότε υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου, που είχε απορριφθεί με εισαγγελική διάταξη. Οι συγγενείς στρέφονται τώρα κατά της διάταξης, επιμένοντας ότι πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το ποιος έδωσε την εντολή για τη μεταφορά των συρμών και την πλήρη εκχέρσωση του χώρου και το λεγόμενο «μπάζωμα», με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, να έχουν χαθεί πολύτιμα στοιχεία.
Ερωτήματα για ένα έκθεμα
Αν ήμουν στη διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ θα το ξανασκεφτόμουν σχετικά μ’ αυτό το… έκθεμα που υπάρχει στο Μουσείο Ιστορίας της ομάδας, στο γήπεδό της, το «OPAP Arena». Πρόκειται για ένα πλακάτ στο οποίο, κάτω από τον τίτλο «Αυτοί ΗΘΕΛΑΝ να ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ τα ΟΝΕΙΡΑ μας», είναι αναρτημένες φωτογραφίες του πρώην δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Αρη Βασιλόπουλου, του πρώην δημοτικού συμβούλου Αθανάσιου Μάλλιου, και των πρώην υπουργών Παναγιώτη Λαφαζάνη και Πάνου Σκουρλέτη. Οι οποίοι – εμμέσως πλην σαφώς – διαπομπεύονται έτσι, δημόσια, προς τους οπαδούς της ΑΕΚ, ως δήθεν «εχθροί» του γηπέδου της καρδιάς τους.
Το ερώτημά μου είναι το εξής απλό: Η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ συνειδητοποιεί ότι το εν λόγω πλακάτ μπορεί να συνιστά έως και ρητορική μίσους; Ή μήπως της διέφυγε; Και στο κάτω κάτω δεν βρέθηκε κανείς να της επισημάνει ότι από τα μάτια ενός φανατικού οπαδού μπορεί να διαβαστεί ακόμα κι ως προτροπή σε άσκηση βίας; Κι αφού δεν βρέθηκε κάποιος εντός της ΠΑΕ να το επισημάνει, δεν βρέθηκε έστω κάποιος από τους φίλους της, εντός της κυβέρνησης, να της το πει;