Η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσινγκτον μέσω της διπλωματικής οδού για επικείμενο χτύπημα στο Ισραήλ σε απάντηση στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία και δήλωσε μετά το χτύπημα ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.
«Μεταφέραμε σαφώς στους Αμερικανούς με μηνύματα ότι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν με επικεφαλής τον πρόεδρο (σ.σ. Εμπραχίμ Ραΐσι) να τιμωρήσει το σιωνιστικό καθεστώς ήταν τελική και οριστική», ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA που επικαλείται τον κορυφαίο διπλωμάτη της χώρας. «Μετά την τιμωρητική δράση, την επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση», περίπου στις 2:30 π.μ. της 14ης Απριλίου (σ.σ. 11:00 μ.μ. ώρα GMT), στείλαμε ένα άλλο μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της διπλωματικής οδού, λέγοντας ότι δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», πρόσθεσε ο υπουργός.
Δεν θα στοχεύσουμε τις θέσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, εκτός αν οι ΗΠΑ χτυπήσουν το Ιράν
Ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης είπε επίσης ότι πριν από την επίθεση στο Ισραήλ, η Τεχεράνη είπε στην Ουάσινγκτον ότι δεν θα στοχεύσει τις στρατιωτικές υποδομές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή «εκτός από μια κατάσταση όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να λάβουν στρατιωτικά μέτρα για την υποστήριξη του Ισραήλ».
Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι το Ιράν αντάλλαξε μηνύματα μέσω του τμήματος συμφερόντων των ΗΠΑ στην ελβετική πρεσβεία στην Τεχεράνη, καθώς και «μέσω επίσημων διπλωματικών διαύλων». Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, οι επαφές αυτές έγιναν για να «αποτραπεί η κλιμάκωση των εντάσεων και η ανάπτυξη μιας κρίσης στην περιοχή».
Πως εκτυλίχθηκε η επίθεση του Ιράν
Το βράδυ της 13ης Απριλίου, το Ιράν έπειτα από σαφή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ, η οποία καθήλωσε τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας σε όλη την περιοχή, εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για απάντηση «σε πολλά εγκλήματα», συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης που αποδίδεται στο Ισραήλ στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό. Η Τεχεράνη επέμεινε ότι η επίθεση στόχευε αποκλειστικά σε στρατιωτικούς στόχους από τους οποίους χτυπήθηκε το προξενείο.
Το Ισραήλ είχε τη συνδρομή των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας στην αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι αναχαίτισαν το 99% των περίπου 350 ιρανικών βλημάτων που εκτοξεύθηκαν εναντίον της χώρας. Το Ιράν ανέφερε πως οι υπερηχητικοί πύραυλοι πέρασαν από την συνδυασμένη αεράμυνα.
Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι ετοιμάζονται να προβούν σε αντίποινα για την ιρανική επίθεση. Η Τεχεράνη διαβεβαίωσε ότι δεν σχεδιάζει περαιτέρω δράση μετά την τελευταία επίθεση, αλλά είναι έτοιμη να ανταποδώσει οποιαδήποτε ισραηλινή ενέργεια με σκληρό, άμεσο και «πιο θανατηφόρο τρόπο».
Ο αρχηγός των Χούθι ανακοινώνει «νέες επιχειρήσεις» – «Με την επίθεση του Ιράν τέθηκαν οι κανόνες εμπλοκής»
Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις της Υεμένης για την υποστήριξη της Λωρίδας της Γάζας, ο Σαγιέντ Αμπντούλ-Μαλίκ αλ Χούθι τόνισε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης πραγματοποίησαν 14 επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας 36 βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Επιβεβαίωσε επίσης ότι στοχοποιήθηκαν οκτώ πλοία, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των στοχοποιημένων πλοίων σε 98.
Ο ηγέτης της Υεμένης δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η επίθεσή τους στην Υεμένη δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις της Υεμένης για την υποστήριξη της Γάζας. Ο Σαγιέντ Αλ Χούθι διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα των πλοίων που ανήκουν σε ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία δεν πλέουν προς την ισραηλινή οντότητα κατοχής και δεν συμμετείχαν στην επίθεση κατά της Υεμένης.
Ο ηγέτης της Ανσάρ Αλλάχ ολοκλήρωσε την ομιλία του συμβουλεύοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να αποσύρουν τα ναυτικά τους μέσα, «τα οποία τους επιβάλλουν μεγάλα βάρη και απώλειες», και κάλεσε τον λαό της Υεμένης να συμμετάσχει την Παρασκευή στις διαδηλώσεις υπέρ του ανθεκτικού παλαιστινιακού λαού.
Ο ίδιος ανέφερε ότι τα ιρανικά αντίποινα, υποστηριζόμενα από τα συμμαχικά μέτωπα (σ.σ. Χεζμπολάχ, Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ και Χούθι), «καθιέρωσαν κανόνες εμπλοκής, διασφαλίζοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση δεν θα έμενε αναπάντητη», πέρα από τις προσπάθειες ορισμένων να υποβαθμίσουν τη σημασία της.