Σας έγραφα χθες για την επιμονή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που στράφηκαν κατά της εισαγγελικής διάταξης με την οποία είχε απορριφθεί η μήνυσή τους κατά του πρώην υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου για το «μπάζωμα» του σημείου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Στο μεταξύ, όμως, η επιμονή τους στη συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης προκάλεσε παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, που παρήγγειλε χθες τον πειθαρχικό έλεγχο στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας για αυτή ακριβώς την υπόθεση. Θυμίζω ότι, όπως είχαμε γράψει τότε αναλυτικά, η μήνυση των συγγενών απερρίφθη απλώς με μια εισαγγελική διάταξη χωρίς να διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή, σύμφωνα με όσα προβλέπουν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 86 του Συντάγματος.
Και η εισαγγελική παραγγελία της Αδειλίνη προς τη διευθύνουσα της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας ζητεί να ερευνηθεί ακριβώς αυτό, δηλαδή αν υπήρξε πειθαρχική ευθύνη της εισαγγελέως Πρωτοδικών που εξέδωσε απορριπτική διάταξη «για καταγγελθέντες υπουργούς, ως εμπλεκομένους στην υπόθεση των Τεμπών, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου 3126/2003, άρθρο 4 § 4 περί ποινικής ευθύνης υπουργών». Τα προφανή.
Ποιος έδωσε την εντολή
Να σημειώσω ότι με τη μήνυση αυτή – εφόσον προχωρήσει φυσικά – οι συγγενείς ζητούν επί της ουσίας να ελεγχθεί ο ενδεχόμενος ρόλος του Τριαντόπουλου στο «μπάζωμα» του σημείου του δυστυχήματος, με το οποίο, όπως υποστηρίζουν, ενδέχεται να χάθηκαν στοιχεία που θα ήταν πολύτιμα στην έρευνα. Η εισαγγελέας που απέρριψε με τη διάταξή της τη μήνυση των συγγενών χωρίς καν να τη στείλει στη Βουλή υποστήριξε στη διάταξή της ότι «δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική υπόσταση των ανωτέρων αδικημάτων σε βάρος των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη μόνο από την παρουσία τους στον χώρο, χωρίς να προκύπτει η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή τους στη λήψη ή υλοποίηση απόφασης επέμβασης στον τόπο του ατυχήματος πρέπει η υπό κρίση έγκληση να απορριφθεί ως προς αυτούς ως προφανώς ουσία αβάσιμη».
Ομως η πλευρά των συγγενών επιμένει ότι πρέπει να ερευνηθεί ποιος πήρε την απόφαση ή/και έδωσε την εντολή να γίνει η παρέμβαση στο σημείο. Για την οποία παρέμβαση – θυμίζω και πάλι – έχει ασκηθεί δίωξη στον πρώην περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά της υπόθεσης που δεν κάνει καλό σε κανέναν, πρωτίστως στην κοινωνία, να παραμένει ανοιχτό…
Δύο σε ένα
«Δεν είναι δουλειά μου να μιλώ για μεμονωμένες υποψηφιότητες» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες για τον Φρέντι Μπελέρη και τις αντιδράσεις (που θα επιμείνω ότι ήταν περιορισμένες) για την ένταξή του στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Αρκέστηκε στο κοφτό, αλλά σαφές, σχόλιο πως «έχει αυταπόδεικτα έναν βαρύ συμβολισμό που όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά και όχι στα λόγια για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία τον αντιλαμβάνονται». Στάθηκα όμως σε μια χθεσινή αποστροφή του Μάκη Βορίδη (στο Πρώτο Πρόγραμμα) που τη βρήκα αποκαλυπτική του σκεπτικού της απόφασης αυτής.
«Είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού», είπε, «διότι προφανώς ένας ευρωβουλευτής στη φυλακή γεννά ένα περαιτέρω ζήτημα για τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Αλβανία και το πώς η Αλβανία θα το αντιμετωπίσει αυτό. Αρα, λοιπόν, ναι, είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς θέτει πολιτικά ζητήματα και στην Αλβανία και στην κυβέρνηση της Αλβανίας. Κι αυτός νομίζω ότι είναι σε μεγάλο βαθμό και ο στόχος». Win-win υπόθεση δηλαδή. Μια υποψηφιότητα ελκυστική στο δεξιό κοινό και στρίμωγμα στον Εντι Ράμα.
Τετάρτη η αίτηση Ανδρουλάκη
Να σας πάω στην υπόθεση των υποκλοπών τώρα και στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών. Οπου εκκρεμεί, όπως θα θυμάστε, η εξέταση από την Ολομέλεια της αίτησης του Νίκου Ανδρουλάκη για να ενημερωθεί για τους λόγους για τους οποίους ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ και να γίνει έλεγχος της νομιμότητάς της, με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που τον δικαίωσε στη σχετική προσφυγή του. Αν δεν με απατούν οι κεραίες μου, ακούω ότι η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ θα συζητήσει την αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη συνεδρίασή της, την ερχόμενη Τετάρτη 24 Απριλίου.
Θυμίζω ότι η σύνθεση της ΑΔΑΕ είχε αλλάξει προ μηνών, εν μία νυκτί, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε συνεργασία με την Ελληνική Λύση. Ωστόσο νομικές πηγές θεωρούν πως δύσκολα θα διαφωνήσει κάποιο μέλος στην εφαρμογή της πρόσφατης δικαστικής απόφασης, η οποία, όπως μου έλεγαν, είναι γραμμένη και με τρόπο που δεν επιδέχεται εναλλακτική ερμηνεία. Επειδή όμως όλα τα έχουμε δει στην υπόθεση αυτή, εγώ λέω να τηρήσω στάση αναμονής…