Οι Αρχές του Μιλάνου κατηγορούνται ότι διεξάγουν «πόλεμο» κατά του παγωτού, στην προσπάθειά τους να βάλουν τέλος στην ξέφρενη νυχτερινή ζωή της βορειοϊταλικής πόλης.
Ο Μάρκο Γκρανέλι, αντιδήμαρχος δημόσιας ασφάλειας, ανακοίνωσε πρόσφατα μια πρόταση για την απαγόρευση της πώλησης φαγητού, μετά τα μεσάνυχτα, στις δημοφιλείς συνοικίες της πόλης.
Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει, επίσης, να κλείνουν τους υπαίθριους χώρους από τις 12.30 π.μ. τις καθημερινές και από τη 1.30 π.μ. τα σαββατοκύριακα.
Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει ότι οι δρόμοι θα αδειάσουν από τον κόσμο και οι κάτοικοι θα ηρεμήσουν. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο έως τις αρχές Νοεμβρίου.
Όπως επισημαίνει ο Guardian, η αγορά ενός παγωτού αργά το βράδυ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιταλικής κουλτούρας. Μάλιστα, τονίζει ότι και η πίτσα -το αγαπημένο φαγητό των Ιταλών- συμπεριλαμβάνεται στα φάγητα προς πώληση που επηρεάζονται από την απαγόρευση.
‘Do they realise what they’re doing?’ Milan takes on ice-cream sellers in war on ‘wild nightlife’ https://t.co/lSMU8cD74d
— The Guardian (@guardian) April 21, 2024
Το μέτρο δεν θα λύσει το πρόβλημα των κατοίκων
«Τι κάνει η μέση ιταλική οικογένεια το καλοκαίρι; Πηγαίνει μια βόλτα μετά το δείπνο και παίρνει ένα παγωτό», δήλωσε στον Observer ο Μάρκο Μπαρμπιέρι, γενικός γραμματέας της Confcommercio, της ένωσης λιανοπωλητών του Μιλάνου.
Ο ίδιος σχολίασε ότι «πρόκειται για μια κλασική παράδοση. Είναι σαφές ότι αν παρέμβεις σε αυτού του είδους τις πολιτιστικές συνήθειες, οι άνθρωποι δεν θα είναι ευχαριστημένοι».
Αν και ο Μπαρμπιέρι κατανοεί τη δυσχερή θέση όσων ζουν σε θορυβώδεις περιοχές με έντονη νυχτερινή διασκέδαση, τόνισε ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου δεν θα λύσει το πρόβλημα.
«Ένας κανόνας που θα απαγορεύει στους ανθρώπους να πίνουν ένα μπουκάλι νερό ή να τρώνε ένα παγωτό ή μια πίτσα ενώ κάνουν μια βόλτα στη Darsena δεν θα λύσει τίποτα, καθώς οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να μένουν έξω ανεξαρτήτως. Νομίζετε ότι ένας 25χρονος θα πάει σπίτι του τα μεσάνυχτα απλά και μόνο επειδή δεν μπορεί να πάρει κάτι να φάει; Τι γίνεται με τους τουρίστες που θέλουν να φάνε ένα παγωτό μετά τα μεσάνυχτα; Έχει συνειδητοποιήσει αυτή η διοίκηση τι κάνει;», αναρωτήθηκε ο ίδιος.
Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουζέπε Σάλα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, πρότεινε στον Μπαρμπιέρι να πάει στο γραφείο του προκειμένου να δει τις εκατοντάδες αναφορές, που φτάνουν από τους κατοίκους, που ζητούν μέτρα για να μπορούν να κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα.
«Δεν μπορώ να αποφύγω να ασχοληθώ με αυτό το θέμα. Δεν είναι μια ιδιοτροπία αλλά μια ανάγκη πολλών. Δεν αλλάζουμε τους κανόνες του σύμπαντος, αλλά επιβάλλουμε πολύ μικρά όρια», ανέφερε ο Σάλα.
Σε 12 περιοχές η απαγόρευση της πώλησης παγωτού
Η απαγόρευση αναμένεται να ισχύσει σε 12 περιοχές, μεταξύ των οποίων οι κεντρικές συνοικίες Brera και Ticinese, καθώς και οι Darsena, Arco della Pace και Lazzaretto, μαζί με τις πολυσύχναστες λεωφόρους Corso Como και Corso Garibaldi.
Σε ανάρτησή του στα social media, ο Γκρανέλι έγραψε ότι ο κανόνας θα επιτύχει ισορροπία μεταξύ «της παρέας και της διασκέδασης, της ειρήνης και της υγείας των κατοίκων και της ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας των εμπόρων και των επιχειρηματιών που παρέχουν εργασία».
Ωστόσο, ο Λίνο Στοπάνι, πρόεδρος της Fipe, μιας ένωσης για τον τομέα της φιλοξενίας, ανταπάντησε στην εφημερίδα Il Messaggero ότι «το πρόβλημα της νυχτερινής ζωής υπάρχει, αλλά το μέτρο αυτό θα δημιουργήσει μόνο ζημιές για τις επιχειρήσεις».
Με τη σειρά του, ο Σάλα δήλωσε ανοιχτός για «μία συζήτηση για το παγωτό». Πάντως, αν το παρελθόν δείχνει κάτι, είναι ότι ο δήμαρχος του Μιλάνου ίσως χρειαστεί να υποχωρήσει.
Ένα παρόμοιο κύμα δυσαρέσκειας είχε προκληθεί ξανά όταν οι Αρχές του Μιλάνου προσπάθησαν να απαγορεύσουν την πώληση των παγωτών μετά τα μεσάνυχτα το 2013.
Μετά από εβδομάδες έντονης συζήτησης και διαμαρτυριών, ο τότε δήμαρχος, Τζουλιάνο Πισάπια, αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να παραδεχτεί ότι το δημοτικό συμβούλιο είχε κάνει λάθος.
«Οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε παγωτό μέρα και νύχτα, όπου θέλουν», δήλωσε τότε ο νυν ευρωβουλευτής.