Το πρόγραμμα απολύσεων που ανακοινώθηκε από την UBS, στο πλαίσιο της εξαγοράς της Credit Suisse, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε πέντε κύματα φέτος, ξεκινώντας τον Ιούνιο, αναφέρει η εφημερίδα «SonntagsZeitung». Τον Αύγουστο η UBS ανακοίνωσε το σχέδιό της να κόψει περίπου μία στις 12 θέσεις εργασίας της στην Ελβετία και να μειώσει το κόστος κατά περισσότερα από 10 δισ. δολάρια, καθώς προωθεί την απορρόφηση του πάλαι ποτέ ανταγωνιστή της, ο οποίος ήρθε στα πρόθυρα της κατάρρευσης όταν πανικόβλητοι πελάτες απέσυραν δισεκατομμύρια από τους λογαριασμούς τους. Το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης κόστους πρόκειται να προέλθει από τις περικοπές προσωπικού και οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι 30.000-35.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν παγκοσμίως.

«Συνολικά, το 50%-60% του πρώην προσωπικού της Credit Suisse πιθανότατα θα απολυθεί κατά τη διάρκεια των πέντε γύρων», ανέφερε η «SonntagsZeitung». Μετά τον πρώτο γύρο τον Ιούνιο, στον οποίο αναμένεται να απολυθεί το 25%-30% του πρώην προσωπικού της Credit Suisse, οι επόμενοι γύροι θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ανέφερε η εφημερίδα, τοποθετώντας την προγραμματισμένη εξοικονόμηση σε 12 δισ. ελβετικά φράγκα (13,2 δισ. δολάρια).

Τα όρια ηλικίας δεν αλλάζουν μέχρι το 2027

«Στη νομοθεσία μας το όριο συνταξιοδότησης είναι συνδεδεμένο με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 χρόνια. Η εξέταση του αντιστοίχου ορίου γίνεται κάθε τρία χρόνια. Εγινε πέρυσι και διαπιστώθηκε ότι το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 δεν αυξήθηκε στην Ελλάδα λόγω πανδημίας. Η επόμενη επανεξέταση θα γίνει το 2027 και μέχρι τότε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απολύτως», δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ. Για να μπορεί κάποιος να πάρει σύνταξη πρέπει να έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφαλιστικών εισφορών και να είναι τουλάχιστον 62 ετών. Αν έχει 40 χρόνια εισφορών, η σύνταξη καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή. Αν δεν έχει 40 χρόνια εισφορών και θελήσει να βγει στη σύνταξη μετά τα 62 και πριν από τα 67, υφίσταται περικοπή ίση με 1/240 της εθνικής σύνταξης για κάθε μήνα από τη διαφορά από το θεωρητικό μέγιστο των 40 ετών.

Στα 67 κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις της 15ετίας συνταξιοδοτείται χωρίς περικοπή της εθνικής σύνταξης. Σε πλήρη σύνταξη νωρίτερα από την ηλικία των 62 ετών μπορούν να βγουν όσοι είναι στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας όπου το όριο είναι στα 60 έτη, καθώς και οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ψηφιακές δηλώσεις για δωρεές στο Δημόσιο

Στην ψηφιακή εποχή πέρασαν και οι δηλώσεις δωρεών προς το Δημόσιο. Μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY υποβάλλονται, πλέον, αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς ακινήτων, κινητών και χρημάτων προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που φορολογούνται με συντελεστή 0,5%.

Ανησυχία ΔΝΤ, αλλά όχι για Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταγράφει σε έκθεσή του ανησυχία για τις εξελίξεις και τις προοπτικές στο παγκόσμιο δημόσιο χρέος, θεωρώντας πως αυτό θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την ώρα που το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να μειωθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2029 στο 138,8% του ΑΕΠ, το αμερικανικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί το ίδιο έτος κοντά στο επίπεδο αυτό, όπως εκτιμά το Ταμείο. Στις ΗΠΑ, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πέρυσι στο 122,1% του ΑΕΠ από 120% το 2022.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε στο 8,8% από 4,1% το ίδιο διάστημα, αν και η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν πάνω από 2%. Με το έλλειμμα να προβλέπεται αν δεν αλλάξει η δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ ότι θα παραμείνει μεσοπρόθεσμα πάνω από το 6%, το αμερικανικό χρέος αναμένεται να φτάσει στο 133,9% του ΑΕΠ.

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»

Δυναμικά ξεκίνησε το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» με τον Πρωθυπουργό στο καθιερωμένο κυριακάτικο μήνυμά του στο Facebook να αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 702 αιτήσεις, εγκρίθηκαν ήδη 419, απορρίφθηκαν οι 230 και εξετάζονται 52 ενστάσεις. Πρόκειται για ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη για να πέσουν οι τιμές των ενοικίων, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «καθώς όσοι κάνουν χρήση του προγράμματος υποχρεούνται να διαθέσουν το ακίνητό τους για τουλάχιστον 3 χρόνια σε ιδιώτη». Την περασμένη εβδομάδα άνοιξε και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι για πρώτη φορά ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες θα λάβουν καθαρά στο χέρι – αφαιρώντας φόρους και εισφορές – περίπου 8.754 ευρώ για 9 μήνες, δηλαδή περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα.

«Χάρη στις πολιτικές αυτές η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση στον ΟΟΣΑ σε παροχές στήριξης της μητρότητας. Ετσι στηρίζουμε την οικογένεια. Οχι με μεγάλες λέξεις, αλλά με πράξεις!» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Εφορία ακινήτων

Τη δική τους Εφορία αποκτούν σταδιακά από σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Αττικής με τη λειτουργία του νέου Κέντρου Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ), ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει και το ΚΕΦΟΚ της Θεσσαλονίκης. Μεταβιβάσεις, δηλώσεις, φόροι, πρόστιμα, πιστοποιητικά και έλεγχοι που σχετίζονται με τα ακίνητα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των νέων κέντρων, η ενεργοποίηση των οποίων έρχεται την ώρα που το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει φέτος τη διενέργεια 2.500 ελέγχων σε αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές με ιδιαίτερη έμφαση σε υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Σε στενό ελεγκτικό κλοιό παραμένουν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά και οι μεταβιβάσεις ακινήτων με μετρητά μετά τη ριζική απαγόρευσή τους.