Ενα μεγάλο κύμα ανακούφισης, τόσο στο Κίεβο όσο και στην Ευρώπη, προκάλεσε η έγκριση, το Σάββατο, από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενός πακέτου βοήθειας ύψους 60,84 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία που παρέμενε μπλοκαρισμένο εδώ και έξι μήνες εξαιτίας της εναντίωσης των Ρεπουμπλικανών.
Το πακέτο υπερψηφίστηκε τελικά με ευρεία διακομματική στήριξη: υπέρ ψήφισαν και οι 210 παρόντες Δημοκρατικοί βουλευτές καθώς και 101 Ρεπουμπλικανοί συνάδελφοί τους, ενώ 112 Ρεπουμπλικανοί, το πλέον ακροδεξιό (ή τραμπικό…) κομμάτι του κόμματος, το καταψήφισαν. Για μια «κυβέρνηση συνασπισμού α λα αμερικανικά» έκανε λόγο ο γνωστός αρθρογράφος των «Financial Times», Πίτερ Σπίγκελ, σημειώνοντας παράλληλα πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καταδεικνύει τη δυσλειτουργία τού πλειοψηφούντος κόμματος στην αμερικανική Βουλή.
Στην ίδια έκτακτη συνεδρίαση την οποία επέβαλε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, με τη βοήθεια των Δημοκρατικών, υπερψηφίστηκαν τρία ακόμα νομοσχέδια, που προβλέπουν αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ύψους 26 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ, 8 δισ. δολαρίων για την Ταϊβάν και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 9 δισ. δολαρίων για αμάχους σε εμπόλεμες ζώνες, κυρώσεις και μέτρα κατά της κινεζικής εφαρμογής TikTok, όπως επίσης και την πιθανή μεταφορά κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προς την Ουκρανία.
Χαιρετίζοντας την έγκρισή τους, ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τη Γερουσία να θέσει γρήγορα προς ψήφιση το πακέτο των νομοσχεδίων. Οι πρώτες ψηφοφορίες σε αυτό το (ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς) σώμα αναμένονται για αύριο, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα τα νομοσχέδια θα βρεθούν στο γραφείο του αμερικανού προέδρου για την τελική τους επικύρωση.
Σύμφωνα μάλιστα με τη «Washington Post», ο Λευκός Οίκος είναι ήδη έτοιμος να παραδώσει εντός μιας εβδομάδας στην Ουκρανία έναν πρώτο γύρο πυρομαχικών πυροβολικού, πυραύλων μικρού βεληνεκούς για τους εκτοξευτές Himars και συστημάτων αεράμυνας.
Καλοδεχούμενη βοήθεια
Θα είναι μια καλοδεχούμενη για το Κίεβο (και την Ευρώπη) βοήθεια, για την οποία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ήδη την ευγνωμοσύνη του (και το Κρεμλίνο, φυσικά, την οργή του): τόσο ο ουκρανός πρόεδρος όσο και ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, είχαν προειδοποιήσει πως χωρίς περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, η Ουκρανία θα έχανε τον πόλεμο. Οπως σημειώνει η «El Pais», τα αμερικανικά όπλα θα φτάσουν οριακά, την ύστατη στιγμή, προκειμένου να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό απέναντι στην εαρινή ρωσική επίθεση.
Τα στρατεύματα εισβολής προωθούνται ήδη στο Ντονέτσκ, στο ανατολικό κομμάτι της χώρας. Η Ουκρανία υποφέρει από μία ολοένα και μεγαλύτερη έλλειψη πυρομαχικών, ενώ υπολείπεται σε όλους τους υλικούς τομείς, καθώς και σε αριθμό στρατιωτών. Η νέα αμερικανική βοήθεια είναι αρκετή ώστε να περιορίσει τη ρωσική δυναμική – όχι όμως και για ανατρέψει την κυριαρχία της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης. Επ’ αυτού, ισχύει το γνωστό «too little, too late».
Υπάρχει ένα νούμερο που μιλάει από μόνο του: ο προϋπολογισμός του ρωσικού υπουργείου Αμυνας για το 2024 θα ξεπεράσει τα 129 δισ. ευρώ, ποσό τριπλάσιο από εκείνον του ουκρανικού προϋπολογισμού.
Τρία προς ένα είναι, ακριβώς, η ελάχιστη υπεροχή που απαιτείται, σύμφωνα με τη στρατιωτική θεωρία, ώστε να μπορέσει ένας στρατός να επιτεθεί με ορισμένα εχέγγυα επιτυχίας.
Το πρόβλημα για την Ουκρανία είναι ότι η υπεροχή της Ρωσίας είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερη: οι βολές πυροβολικού που ρίχνει ημερησίως είναι έξι έως δέκα φορές περισσότερες από εκείνες της Ουκρανίας. Και η Ρωσία έχει στο μέτωπο του Ντονέτσκ 10 φορές περισσότερα τεθωρακισμένα από τις αμυνόμενες δυνάμεις.
SOS η αεράμυνα
Η Ουκρανία έχει επίσης επιτακτική ανάγκη να ενισχύσει το οπλοστάσιο αεράμυνάς της. Το ποσοστό αναχαίτισης των ρωσικών πυραύλων μειώθηκε από 80% το 2023 σε 60% αυτή την άνοιξη.
Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μόλις δύο από τους επτά ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν καταρρίφθηκαν. Ο λόγος είναι ότι το βαλλιστικό οπλοστάσιο του εισβολέα βρίσκεται στο μέγιστο και το ουκρανικό αντιαεροπορικό οπλοστάσιο στο ελάχιστο. Η ρωσική παραγωγή όπλων είναι η υψηλότερη των τελευταίων δεκαετιών: σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το οπλοστάσιο της Ρωσίας σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς υπερβαίνει τις 1.000 μονάδες. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίζεται ότι παρήγαγε επίσης 1.500 νέα άρματα μάχης το 2023, πολύ περισσότερα από τη συνολική παραγωγή όλων των χωρών του ΝΑΤΟ.
Ουκρανοί αμυντικοί αξιωματούχοι και αναλυτές που ρωτήθηκαν τους τελευταίους μήνες από την «El Pais» επισημαίνουν πως η βοήθεια των χωρών του ΝΑΤΟ προς τις ένοπλες δυνάμεις τους θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον έξι φορές μεγαλύτερη ώστε να απωθηθεί η Ρωσία.
Κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί – μελλοντικά, μάλιστα, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να συμφωνηθούν νέα πακέτα βοήθειας προς την Ουκρανία, όπως το πενταετές σχέδιο χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ύψους 50 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο έπειτα από πολύμηνη διαμάχη ή το πακέτο βοήθειας των 60,84 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε το Σάββατο από την αμερικανική Βουλή με εξάμηνη καθυστέρηση. Οπως έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ο Ζελένσκι, οι διεθνείς σύμμαχοι της χώρας προμηθεύουν τη χώρα του μόλις με όσα χρειάζεται για να αντέξει.