Αύξηση έως και 16% σημειώθηκε στις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια στην Ευρώπη από το 2022 έως το 2023, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.
Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη είναι πλέον υψηλότερες από ό,τι το τελευταίο έτος του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με νέα έκθεση, με την Πολωνία να έχει υπερδιπλασιάσει τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με το Euronews.
Συγκεκριμένα, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ευρώπης το 2023 άγγιξαν τα 522 δισ. ευρω, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
Η αύξηση αυτή είναι κατά 16% μεγαλύτερη από ό,τι δαπάνησαν οι εν λόγω χώρες το 2022 και κατά 62% μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 2014, όπου οι δαπάνες ήταν 330 δισ. ευρώ
Ο Lorenzo Scarazzato, βοηθός ερευνητής του SIPRI, εξήγησε στο Euronews ότι οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.
Αυτή η ενέργεια καθώς και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, οδήγησε τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους με πρωτοφανή ρυθμό.
Οι υψηλότερες δαπάνες
Η τάση των χωρών της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης να αυξάνουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς, σε μεγάλο βαθμό αποτελεί αντίδραση στην αύξηση των ρωσικών δαπανών, σύμφωνα με το SIPRI.
Το Ηνωμένο Βασίλειο διέθεσε το μεγαλύτερο ποσό στην Ευρώπη το 2023, με τις αγορές όπλων να αποτελούν το 2,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε φέτος ότι θα αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 2,5%, αν και ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παραδέχτηκε ότι οι εγχώριες οικονομικές συνθήκες σημαίνουν ότι δεν έχει ακόμη επιτύχει αυτόν τον στόχο.
Η Γερμανία έχει επίσης αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες, με το ποσό να αυξάνεται κατά ένα τεράστιο 48% από το 2014 έως το 2023.
Το 2022, η γερμανική κυβέρνηση δημιούργησε ένα ταμείο για την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ να δαπανάται ετησίως το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα – ένα στόχο για τον οποίο η χώρα υπέγραψε το 2014, αλλά μέχρι φέτος δεν έχει πετύχει.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε δημοσίως να μετασχηματίσει τη στάση της χώρας του απέναντι στην άμυνα και την ασφάλεια τρεις ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Κάνοντας μια ομιλία στο κοινοβούλιο που περιέγραψε τη στιγμή ως «Zeitenwende» (σημείο καμπής), ο Scholz δεσμεύτηκε να αυξήσει δραματικά τις αμυντικές δαπάνες της χώρας του και να μεταρρυθμίσει τον στρατό της.
Τα ανατολικά σύνορα
Ενώ οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης εξοπλίζονται με ταχείς ρυθμούς, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης συνεισφέρουν τα μέγιστα στις αμυντικές δαπάνες της Γηραιάς Ηπείρου από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Η Πολωνία σημείωσε τη μεγαλύτερη αναλογική αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ευρώπης μεταξύ 2022 και 2023, δαπανώντας 3,8% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2023 – υπολειπόμενη ακόμη του διακηρυγμένου στόχου του 4%.
Η Πολωνία έχει από καιρό θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση των αμυντικών της δαπανών. Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzj Duda κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις δαπάνες τους, επικαλούμενος ανησυχίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα χρόνια.