Το κόλπο με τα μικρά ξενοδοχεία που εμφανίζονται να έχουν ….χιλιάδες κλίνες για την φιλοξενία αστυνομικών ερευνούν με κάθε μυστικότητα, τις τελευταίες ημέρες η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ αλλά κι η Οικονομική Αστυνομία!
Πρόκειται για τα καταγγελλόμενα κόλπα με τα … καταλύματα εκατοντάδων αστυνομικών, προκειμένου να λαμβάνουν με αμφιλεγόμενα παραστατικά αμοιβές της τάξης των 5.500 ευρώ μηνιαίως. Σε μια επιλογή που τινάζει τον προϋπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ και επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Με κίνδυνο μάλιστα οι αστυνομικές αρχές να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν τη καταβολή των αμοιβών των ένστολων και να δημιουργηθεί νέος κύκλος αναστάτωσης στο εσωτερικό της Αστυνομίας.
«Χρυσές αποσπάσεις» ένστολων
Η εν λόγω ερευνώμενη μεθόδευση μεταξύ αστυνομικών και ιδιοκτητών 3-4 μικρών ξενοδοχείων που εμφανίζονται να έχουν …παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα συσχετίζεται με τις επονομαζόμενες «χρυσές αποσπάσεις» ένστολων.
Πρόκειται για τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί αρχικά για την ενίσχυση της αστυνόμευσης σε νησιά του Αιγαίου για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης κλπ, αλλά και το τελευταίο χρονικό διάστημα για την αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη (όπου μετακινούνται συνολικά περίπου 800 αστυνομικοί) αλλά και σε τουριστικές περιοχές της χώρας.
Κι αυτό μετά την αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων κατά 50-60%, την εξαΰλωση της εμφανούς αστυνόμευσης και των αστυνομικών μπλόκων κλπ, αλλά και δεδομένου ότι στην Αττική, όπου καταγράφεται το 50-60% της εγκληματικότητας όλης της χώρας, υπηρετεί τελικά το 35% των αστυνομικών (δηλαδή περίπου οι μισοί από αυτούς που θα έπρεπε για την πλήρη αστυνόμευση στην πρωτεύουσα) κι αρκετοί από τους οποίους σε αδρανείς υπηρεσίες κλπ.
Κάτι που αποδίδεται σε «ρουσφέτια» και τρυκ ένστολων προκειμένου να λαμβάνουν ευνοϊκές μεταθέσεις στην επαρχία. Με τουλάχιστον 250-300 αστυνομικούς ετησίως να χρησιμοποιούσαν ωφελήματα κι ευεργετήματα της νομοθεσίας (σ.σ προχωρώντας σε εικονικούς γάμους, ψευτοδιαζύγια και παραπλανητικές δικαστικές διαμάχες σε οικογένειες αστυνομικών, δηλώσεις ασθένειας συγγενών του. κλπ) για μεταθέσεις στους τόπους καταγωγής τους.
Αποζημίωση των 4.500 ευρώ
Σύμφωνα με τα νέα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν για όλο το ελληνικό δημόσιο ο κάθε ένστολος λαμβάνει κάθε ημέρα για τη διαμονή του 105 ευρω και 30 ευρω για το φαγητό του. Στους περισσότερους τομείς του δημοσίου αυτές οι μετακινήσεις είναι για λίγες ημέρες, ολιγάριθμων υπαλλήλων (συνήθως για ελέγχους, μάρτυρες σε δικαστήρια κλπ) ενώ στην ΕΛΑΣ αφορά εκατοντάδες αστυνομικούς που αλλάζουν υπηρεσίες για πολλούς μήνες.
Ετσι λοιπόν λαμβάνουν για μήνες, αποζημίωση της τάξης των 4.500 ευρω, ενώ σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθεί κι ο μισθός τους. Με συνδικαλιστές να μιλούν για αστυνομικούς δύο ταχυτήτων που μπορεί να υπηρετούν στα ίδια πόστα κι ο ένας ο «ντόπιος» να λαμβάνει 1000 ευρώ μηνιαίως κι ο συνάδελφος του από άλλη πόλη να λαμβάνει 5500 ευρώ που θεωρείται μισθός σχεδόν διπλάσιος εκείνου του …αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Όμως οι υπεύθυνοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν αντιληφθεί ότι μεγάλος αριθμός των αποσπασθέντων αστυνομικών, διαμένουν σε διάφορα σπίτια οικείων, φιλικών προσώπων ή αλλού και εμφανίζουν εικονικά παραστατικά διαμονής σε ξενοδοχεία.
Κι αυτό υστερα από συνεννόηση με ορισμένους ξενοδόχους που τους δίνουν εναντι σχετικής αμοιβής (πληρωμή ΦΠΑ και καποιο εξτρα ποσό) παραστατικά –βεβαιώσεις ότι έχουν διαμείνει στις εν λόγω μονάδες. Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με την αρχική έρευνα, έχει βρεθεί σε ξενοδοχεία με μικρή δυναμικότητα σε κλίνες να διαμένουν υπεράριθμοι αστυνομικοί.
Όπως και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων σε μία περιοχή ξαφνικά να παρουσιάζουν «θυγατρικές» επιχειρήσεις σε άλλα σημεία της χώρας όπου κι εκεί εμφανίζονται να διαμένουν μαζικά αποσπασμένοι αστυνομικοί. Κρίσιμα στοιχεία για την εν λόγω έρευνα θεωρούνται τα παραστατικά που θα παρουσιάσουν τις επόμενες εβδομάδες, οι πρόσφατα αποσπασθέντες αστυνομικοί στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη.