Οι ειδικοί λένε ότι ο καθορισμός ορίων στο διαδίκτυο δημιουργεί ένα πιο υγιές ψηφιακό περιβάλλον και βοηθά στη διατήρηση της ψυχικής μας ευεξίας. Μπορεί μια μικρή αλλαγή στα social media να σας φτιάξει πραγματικά τη διάθεση;
Το κόλπο
Έχετε φίλους στα social media, άτομα που σας σπάνε τα νεύρα αλλά για κάποιον λόγο δεν μπορείτε να τους διαγράψετε; Απλά βάλτε τους στη σίγαση. Αυτή είναι ίσως πιο αποτελεσματική στρατηγική για να προφυλάξετε την ευημερία σας.
Πώς το κάνουμε
Η διαδικασία είναι διαφορετική για κάθε πλατφόρμα – συνήθως, πηγαίνετε στη σελίδα προφίλ του ατόμου που θέλετε να απαλλαγείτε και πατήστε «σίγαση». Αυτό είναι όλο. Και, σε αντίθεση με το unfollow ή το μπλοκάρισμα κάποιου, το άτομο που έχετε… σιγήσει δεν έχει ιδέα ότι το έχετε κάνει, οπότε δεν κινδυνεύετε από αμηχανία ή δράματα.
Η σίγαση λογαριασμών που σας εκνευρίζουν επανειλημμένα είναι η θέσπιση ψηφιακών ορίων για τη δημιουργία ενός πιο υγιούς ψηφιακού περιβάλλοντος. Σας επιτρέπει να αποφεύγετε το ενοχλητικό περιεχόμενο χωρίς να διακόπτετε τις συνδέσεις – μια λύση για εκείνες τις αινιγματικές καταστάσεις στις οποίες η σχέση με κάποιον είναι σημαντική για εσάς, παρά την ενοχλητική παρουσία του στο διαδίκτυο.
Γίνετε πιο επιλεκτικοί με τους λογαριασμούς που ακολουθείτε
Είναι σημαντικό να γίνετε επιλεκτικοί με τους λογαριασμούς ή τα προφίλ που ακολουθείτε, καθώς κάποια στιγμή θα δείτε το περιεχόμενό τους, το οποίο θα πρέπει να είναι ποιοτικό, να σας ταιριάζει και να σας «φτιάχνει» την διάθεση.
Αναφορικά με τις ειδήσεις, που ακούμε καθημερινά και τις καταιγιστικές εξελίξεις που κατά καιρούς βλέπουμε για ποικίλα ζητήματα, όπως αυτό της πανδημίας του κοροναϊού, είναι σημαντικό να ελέγχετε και να εμπιστεύεστε μόνο posts και αναδημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων προς αποφυγή fake news που μπορεί να προκαλέσουν περιττό πανικό και άγχος.
Έτσι θα καταναλώνετε περιεχόμενο με ουσία, δίχως τις βλαβερές επιπτώσεις στην ψυχική σας υγεία.
Κάντε social media detox
- Περιορίστε τη χρήση της τεχνολογίας σε συγκεκριμένες ώρες και κάντε αποτοξίνωση ώστε να ξεκουραστεί και να επαναφορτιστεί το μυαλό σας.
- Συμμετέχετε σε δραστηριότητες χωρίς οθόνες, όπως ο διαλογισμός, η απόλαυση της φύσης, η άσκηση, το διάβασμα και η τέχνη. Τα σκόπιμα συχνά διαλείμματα ενισχύουν τη συγκέντρωση.
- Κάντε παύσεις για να επικεντρωθείτε σε μια μόνο εργασία και να αποφύγετε το multitasking. Μια καλή στρατηγική που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι η τεχνική pomodoro.
- Διαγράψτε εφαρμογές που σας τρώνε χρόνο και ενέργεια. Ανακτήσετε τον έλεγχο.
Πηγή Vita.gr