Το απίστευτο συμβάν της επίθεσης με γροθιές σε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, από τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνο Φλώρο, μέσα στη Βουλή, καταδίκασαν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, ενώ ανάλογη στάση τήρησαν και τα άλλα κόμματα.
Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, τόνισε πως «καταδικάζουμε απερίφραστα και ανεπιφύλακτα τις πράξεις βίας, που εκτυλίχθηκαν μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Καταδικάζουμε απερίφραστα και ανεπιφύλακτα όχι μόνο τη σωματική βία, αλλά και τη λεκτική βία, τα λόγια εκείνα που εκφωνούνται από αυτό εδώ το Βήμα και όχι απλώς εκπέμπουν μήνυμα ανοχής, αλλά παρακινούν σε άσκηση σωματικής βίας εις βάρος βουλευτών».
«Απερίφραστη και ανεπιφύλακτη καταδίκη, διότι η πίστη, η θρησκευτική λατρεία δεν ανήκει σε κανέναν, ούτε στους πολιτικούς ούτε σε εκείνους που υπηρετούν την πίστη και την Εκκλησία και έχουν δημόσιο αξίωμα και δημόσιο λόγο στις εκκλησίες και στην πολιτική ζωή του τόπου. Καμία ανοχή σε αυτές τις συμπεριφορές!», σημείωσε ο κ. Μάντζος, αναφερόμενος και στην επίθεση που δέχτηκε μέσα σε εκκλησία βουλευτής της ΝΔ.
Όπως είπε, «καμία ανοχή στην τοξικότητα, καμία ανοχή στο μίσος», ενώ μίλησε και για τους Σπαρτιάτες και τις επιθέσεις που δέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου: «Είναι πολλά τα χρόνια που η τοξικότητα πρυτάνευσε στη δημόσια ζωή και στους προπηλακισμούς και στις παρελάσεις το 2011 απέναντι στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και στον νόμιμα εκλεγμένο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που έρχεται τώρα ο επικεφαλής του μορφώματος να επιτεθεί αναίτια εναντίον του, διαγράφοντας τις ευθύνες της χρεοκοπίας της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία».
«Έρχεται αναίτια ο επικεφαλής του μορφώματος να επιτεθεί στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σήμερα, τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος – ειρήσθω εν παρόδω – μάλλον πήρε εντολή από τον κ. Μητσοτάκη τελικά για να του ‘παραιτήσει’ και να του αποπέμψει το μισό Μέγαρο Μαξίμου!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζος.
Για να σημειώσει καταληκτικά πως «αυτές ακριβώς οι περιστάσεις θα έπρεπε να μας κάνουν να αναλογιστούμε πώς κάνουμε πολιτική στην Ελλάδα. Συμπληρώνουμε πενήντα χρόνια κοινοβουλευτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Αν πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι έμειναν πίσω, ότι δεν υπάρχουν απειλές για τη δημοκρατία, πλανώμαστε. Γι’ αυτό πρέπει εμείς πρώτοι, οι πολίτες που πιστεύουμε στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου και στους θεσμούς, να την υπερασπίσουμε με το καθημερινό μας πολιτικό παράδειγμα μέσα και έξω από τη Βουλή».
Παφίλης: Το ΚΚΕ καταδικάζει τους τραμπουκισμούς – Δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει ξύλο στη Βουλή
Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σχετικά με τον ξυλοδαρμό βουλευτή της Ελληνικής Λύσης από τον ανεξάρτητο – πρώην «Σπαρτιάτη» βουλευτή, στο περιστύλιο.
Ο κ. Παφίλης τόνισε ότι το ΚΚΕ δεδομένα καταδικάζει τους τραμπουκισμούς, που έφτασαν μέχρι και σε ξυλοδαρμό, θυμίζοντας όμως ότι δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αναφερόμενος τόσο στην ναζιστική Χρυσή Αυγή, αλλά και παλιότερα «σε περιόδους της ΕΡΕ, όπου έπεφτε ξύλο μέσα στην Βουλή».
Σημείωσε ότι τα περιστατικά αυτά δείχνουν το ποιόν αυτών που τα κάνουν, ενώ πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τη βιαιοπραγία κατά βουλευτού της ΝΔ σε εκκλησία.
Ξεκαθάρισε ακόμα πως, αποδεικνύεται ότι «οι φασιστικές ή κρυπτοφασιστικές οργανώσεις, στην Ελλάδα και διεθνώς, δεν αντιμετωπίζονται νομικά ή νομικίστικα, αλλά μόνο ο λαός μπορεί και πρέπει να τους τσακίσει και να τους στείλει στα σκουπίδια, εκεί όπου ανήκουν».
Ακόμα, θύμισε την πρώτη δήλωση του «μπροστινού» των Σπαρτιατών, όπως χαρακτήρισε τον Βασίλη Στίγκα, που είχε πει «ευχαριστούμε τον Κασιδιάρη για την βοήθεια στις εκλογές».
«Τι άλλο έπρεπε να γίνει; Να βάλει μπλούζα με τη φωτογραφία του;», είπε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Παφίλης.
Επισήμανε ότι αποδεικνύεται πως «η ακροδεξιά είναι εφεδρεία του συστήματος», φέρνοντας ως παράδειγμα την Τζόρτζια Μελόνι, «την ακροδεξιά φασίστρια που κυβερνάει και εφαρμόζει όλες τις αποφάσεις της ΕΕ». Όπως είπε, «την ακροδεξιά και τον φασισμό, τους ανέστησε η ΕΕ, με την αναθεώρηση της Ιστορίας και τον αισχρό αντικομμουνισμό».
Τέλος, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον «διαγωνισμό» που γίνεται απέναντι στους ανθρώπους που είναι χριστιανοί, με ορισμένα κόμματα να προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν την πίστη και να την χρησιμοποιήσουν για πολιτικά οφέλη, τονίζοντας πως οι εκλογές πρέπει να είναι πεδίο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης.