Παρά το γεγονός ότι οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ συνεχίστηκαν κανονικά στην Αθήνα και το ταξίδι Μητσοτάκη στην Αγκυρα «κλείδωσε» για τις 13 Μαΐου, η Τουρκία συνεχίζει να κινείται στον δρόμο των προκλήσεων. Σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται, αμφισβητεί είτε την ελληνική κυριαρχία, όπως έγινε πρόσφατα με τα περιβαλλοντικά πάρκα στις Κυκλάδες και, ειδικότερα, τις νησίδες γύρω από τη Νίσυρο, είτε την ελληνική δικαιοδοσία που έχει να κάνει με τη δέσμευση περιοχών για ασκήσεις.
Ειδικά όμως στην τελευταία περίπτωση, η… πρεμούρα της να αμφισβητήσει την ελληνική δικαιοδοσία την οδηγεί σε αποτελέσματα μάλλον τραγελαφικά. Χαρακτηριστική η περίπτωση της άσκησης για τις ανάγκες της οποίας η Ελλάδα μέσω του υδρογραφικού σταθμού του Ηρακλείου δέσμευσε περιοχή νοτίως του Καστελλορίζου για τις 22 Απριλίου. Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας έσπευσε να εκδώσει αντι-NAVTEX χωρίς να λογαριάσει πως η τρίτη χώρα που συμμετείχε στην άσκηση ήταν η… Τουρκία! Στη συγκεκριμένη άσκηση συμμετείχαν μονάδες από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ισπανία υπό νατοϊκό «καπέλο».
Η ισπανική δύναμη που συμμετείχε στη συγκεκριμένη άσκηση ήταν αυτή του μίνι αεροπλανοφόρου «Χουάν Κάρλος», δίδυμου του τουρκικού «Anadolu», η αποκάλυψη της παρουσίας του οποίου στο Αιγαίο από «ΤΑ ΝΕΑ» και τα συμπεράσματα που θα έβγαζαν από αυτό οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν προκαλέσει έκπληξη στον τουρκικό Τύπο.
Η Τουρκία αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο και στις δεσμεύσεις περιοχών που έκανε η Ελλάδα για τις ανάγκες άσκησης του ισπανικού πλοίου στο Αιγαίο, εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ με την οποία ζητούσε να μην πραγματοποιηθούν πτήσεις των ισπανικών μαχητικών AV8 «Harrier» δυτικά της Καρπάθου, θέτοντας και πάλι θέμα αποστρατιωτικοποίησης του νησιού, στο οποίο μάλιστα άλλαξε και το όνομα σε… Scarpanto.
Η ελληνική απάντηση
Η Ελλάδα όχι απλώς δεν τράβηξε φρένο, αλλά προχώρησε σε ανανέωση της δέσμευσης της περιοχής στην Κάρπαθο για επιπλέον χρονικό διάστημα, και συγκεκριμένα από τις 19 έως τις 23 Απριλίου, αλλά προχώρησε και στο «κλείσιμο» δύο ακόμα περιοχών, αυξάνοντάς τες από τρεις σε πέντε. Στην περιοχή της Καρπάθου η άσκηση ήταν προγραμματισμένη για τις 22 Απριλίου. Οι περιοχές αυτές ήταν κατανεμημένες επί της ουσίας σε όλο το Αιγαίο, από Βορρά προς Νότο.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί σχεδόν καθημερινά τον δίαυλο των ΝΟΤΑΜ και των NAVTEX, αμφισβητώντας την ελληνική δικαιοδοσία τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο. Αρμόδιες πηγές, μάλιστα, εκτιμούν πως από σήμερα έως και τις 27 Απριλίου που η Αθήνα έκλεισε δύο περιοχές για τουρκική αεροναυτική άσκηση ίσως να έχουμε τις πρώτες παραβιάσεις εδώ και καιρό, καθώς η Αγκυρα βρήκε και πάλι σε δική της ΝΟΤΑΜ την ευκαιρία να αμφισβητήσει το εύρος του Ελληνικού Εναέριου Χώρου.
Αναθεωρητική στάση
Μπορεί οι «ομοβροντίες» αυτές να μην είναι τόσο «φασαριόζικες» όσο οι κινητήρες των τουρκικών F-16 στο Αιγαίο άλλοτε, που άφηναν και μεγάλο ίχνος στα «ραντάρ» της διεθνούς κοινότητας, και ειδικά των ΗΠΑ και της ΕΕ, των οποίων η Αγκυρα επιζητά τη στήριξη και αποδοχή, ωστόσο είναι ενδεικτικές της απαράλλακτης αναθεωρητικής στάσης της έναντι της Ελλάδας. Δεν είναι διόλου τυχαία, άλλωστε, η πρόσφατη αναφορά του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια («Παραπολιτικά»):
«Η νηνεμία επί του πεδίου είναι σαφώς καλοδεχούμενη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την κατεύθυνση την οποία θα επιλέξει όταν αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δραστηριότητα ο Ερντογάν. Συνεπώς, όσο παραμένουν στο τραπέζι ανυπόστατες αιτιάσεις, όπως για το casus belli, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».