Σε επιχείρηση για την προστασία ενός εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν κοντά στην Υεμένη, συμμετείχε τα ξημερώματα της Πέμπτης, η φρεγάτα Ύδρα. Κατόπιν τούτου, η φρεγάτα έριξε με πυροβόλο όπλο κατά δύο drones, παρέχοντας προστασία στο πλοίο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πληροφορίες του υπουργείου Άμυνας, η φρεγάτα κατάφερε να καταρρίψει το ένα drone, ενώ το άλλο απομακρύνθηκε. Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή που εκτελεί. Πρόκειται για την δεύτερη εμπλοκή της φρεγάτας στην επιχείρηση «Ασπίδες».
Η επίσημη ανακοίνωση
Η EUNAVFOR ASPIDES ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επίσημη ανακοίνωση για την εμπλοκή της φρεγάτας Ύδρα.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:
«Στις 25 Απριλίου 2024, μεταξύ 05:00 π.μ. και 05:30 π.μ., η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα», παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, ενεπλάκη με πυροβόλα 2 μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων. Το πρώτο UAV καταρρίφθηκε, ενώ το δεύτερο άλλαξε πορεία. Η δράση που εκτέλεσε η φρεγάτα «Ύδρα» ήταν αποτελεσματική, αποφεύγοντας τυχόν ζημιές σε ναυτικούς και την εμπορική ναυτιλία.
Η EUNAVFOR ASPIDES έχει αμυντική αποστολή, να προστατεύει τη ναυτιλία που αποτελεί στόχο επιθέσεων στη θάλασσα ή στον αέρα. Οποιαδήποτε αντίδραση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μιας επίθεσης και θα είναι αναγκαία, αναλογική και θα περιορίζεται στον διεθνή θαλάσσιο ή εναέριο χώρο. »
Πότε έγινε η πρώτη εμπλοκή
Τον Μάρτιο του 2024 έγινε η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα». Τότε, η φρεγάτα έβαλε με πυροβόλο όπλο κατά δύο drone παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο. Μετά το επεισόδιο, τα drones απομακρύνθηκαν από την περιοχή.
Αναλυτικά, η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε τα κάτωθι:
« Στις 13 Μαρτίου 2024, μεταξύ 05:00 π.μ. και 06:00 π.μ. (ώρα Τζιμπουτί), η ελληνική φρεγάτα «HYDRA», στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES και παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, άνοιξε πυρά με πυροβόλο όπλο εναντίον 2 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Η δράση που εκτέλεσε το «HYDRA» ήταν αποτελεσματική, αποφεύγοντας τυχόν ζημιές σε ναυτικούς και την εμπορική ναυτιλία.
Η EUNAVFOR ASPIDES έχει αμυντική αποστολή, να προστατεύει τη ναυτιλία που αποτελεί στόχο επιθέσεων στη θάλασσα ή στον αέρα. Οποιαδήποτε αντίδραση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μιας επίθεσης και θα είναι αναγκαία, αναλογική και περιορισμένη στον διεθνή θαλάσσιο ή εναέριο χώρο.»
Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας στην αποστολή
Μετά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκρότησε την EUNAVFOR ASPIDES, η οποία έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αποστολή την προστασία, την δημιουργία ενός θόλου ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και είναι σε στενή συνεργασία με την αμερικανοβρετανική πρωτοβουλία Prosperity Guardian, χωρίς όμως να συμμετέχει στο σκέλος εκείνο της αμερικανικής πρωτοβουλίας για επιθέσεις και στο έδαφος της Υεμένης για την εξουδετέρωση της απειλής των Χούτι.
Ακόμη, η Αθήνα διεκδίκησε ενεργό ρόλο με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια να προτείνει να διατεθεί το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ στη Λάρισα, ως Στρατηγείο της Επιχείρησης, πράγμα το οποίο έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες.
Διοικητής Επιχειρήσεων Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα διορίστηκε ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ο οποίος στη συνέχεια με απόφαση του ΚΥΣΕΑ προήχθη στο βαθμό του Υποναυάρχου. Επιχειρησιακός Διοικητής της αποστολής της ΕΕ ορίστηκε ο Ιταλός κυβερνήτης του αντιτορπιλικού D-554, «Caio Duillio» που έχει και την ευθύνη των χειρισμών και των αποφάσεων επι του πεδίου.
Σημειώνεται ότι η αρχική εντολή της EUNAVFOR ASPIDES είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της, με δυνατότητα επανεξέτασης πριν τη λήξη της ισχύος της. Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για τις κοινές δαπάνες είναι 8 εκατομμύρια ευρώ.
Ποιες χώρες συμμετέχουν στην αποστολή
Η φρεγάτα ΥΔΡΑ έχει 16 πυραύλους ESSM,για τις εισερχόμενες απειλές, διαθέτει δυο συστήματα Phalanx, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon καθώς και συστήματα εντοπισμού drones.
Στην αποστολή συμμετέχει, το ιταλικό αντιτορπιλικό D-554, «Caio Duillio», το οποίο είναι ένα πλοίο 7.700 τόνων με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα περιοχής διαθέτει 3D ραντάρ SPY-790, 48 πυραύλων Aster 15 & 30. Διαθέτει ακόμη 3 πυροβόλα Oto Melara 76 & 62mm, αναβαθμισμένα σε Strales καθώς και πυραύλους επιφανείας Teseo Mk2/A. Το ιταλικό αντιτορπιλικό είναι εφοδιασμένο με αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα.
Η γερμανική φρεγάτα είναι η F-221 «Hessen» 5800 τόνων διαθέτει ραντάρ Smart-L, 32 κελιά, για 24 αμερικανικούς SM-2, τους RIM/162 ESSM και τους πυραύλους Harpoon κατά πλοίων επιφανείας. Επιπλέον η F-221 «Hessen» διαθέτει πυροβόλο 76 χιλιοστών και για την εγγύς προστασία της δυο Mauser 27mm.
Η γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc» διαθέτει δυο αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15 και τους MDCN, ενώ φέρει και Exocet κατά πλοίων επιφανείας. Διαθέτει επίσης το εξελιγμένο ραντάρ «Herakles».