Ο «Στολίσκος της Ελευθερίας», μια ανθρωπιστική πρωτοβουλία που έχει στόχο να μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα, έχει αποκλειστεί στην Τουρκία, αφού του απαγορεύτηκε η χρήση δύο πλοίων του, κάτι που οι διοργανωτές αποδίδουν στην πίεση του Ισραήλ.
Ο Συνασπισμός Στόλου της Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition – FFC) αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να αποπλεύσει αφού η Γουινέα Μπισάου απέσυρε τα πλοία με σημαία της.
«Δυστυχώς, η Γουινέα Μπισσάου επέτρεψε στον εαυτό της να γίνει συνένοχος στην εσκεμμένη πείνα, την παράνομη πολιορκία και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ», αναφέρει ο Συνασπισμός.
«Το Διεθνές Μητρώο Πλοίων της Γουινέας Μπισάου (GBISR), σε μια απροκάλυπτα πολιτική κίνηση, ενημέρωσε τον Συνασπισμό Στόλου της Ελευθερίας ότι απέσυρε τη σημαία της Γουινέας Μπισάου από δύο πλοία του “Στολίσκου της Ελευθερίας”, ένα εκ των οποίων είναι το φορτηγό πλοίο μας, ήδη φορτωμένο με πάνω από 5.000 τόνους σωτήριας βοήθειας», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Αδικαιολόγητος έλεγχος από τις αρχές της Γουινέας Μπισάου
Επίσης, η ομάδα αναφέρει ότι οι αρχές της Γουινέας Μπισάου ζήτησαν αρκετές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των προορισμών, των πιθανών πρόσθετων λιμενικών επισκέψεων, του δηλωτικού φορτίου και των εκτιμώμενων ημερομηνιών και ωρών άφιξης του Στολίσκου.
Όπως σημειώνουν, πρόκειται για αδικαιολόγητο έλεγχο που υπερβαίνει τις τυπικές ανησυχίες για την ασφάλεια στη θάλασσα.
«Κανονικά, οι εθνικές αρχές του κράτους σημαίας ασχολούνται μόνο με την ασφάλεια και τα σχετικά πρότυπα στα πλοία που φέρουν τη σημαία τους», τονίζουν.
Σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, περίπου 280 εθελοντές -ακτιβιστές, δικηγόροι και γιατροί- που ήλπιζαν να συμμετάσχουν στην αποστολή, φώναξαν συνθήματα όπως «Θα αποπλεύσουμε» και «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη».
Τρία από τα πλοία του στολίσκου έχουν αγκυροβολήσει εδώ και μια εβδομάδα στο λιμάνι της Τούζλα, στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Είχαν προγραμματίσει να αποπλεύσουν την Παρασκευή, μεταφέροντας 5.500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και εκατοντάδες διεθνείς παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από 30 χώρες, με σκοπό να αμφισβητήσουν τον παράνομο ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.