Όταν το «κάστρο» της μουσουλμανικής κοινότητας στις ΗΠΑ κλείνει την πόρτα στην προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν, η ανανέωση της διαμονής των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 ο Αμντουλάχ Χαμούντ, ήταν ο άσημος Δημοκρατικός, πλην μουσουλμάνος δήμαρχος του Ντίαρμπορν, μιας πόλης 100.000 κατοίκων στην Πολιτεία του Μίσιγκαν.
Έκτοτε όμως έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας στις ΗΠΑ, καθώς αρνήθηκε να συναντήσει τον διευθυντή της εκστρατείας του Μπάιντεν, Τζούλι Τσάβες Ροντρίγκεζ, όποιος θα επισκεπτόταν την πόλη.
«Αμέσως όταν έλαβα την πρόσκληση, ένιωσα ότι ήταν μια ανειλικρινή συνάντηση. Ήταν μια δέσμευση μόνο για την ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί στις επερχόμενες εκλογές και όχι για την ανησυχία για το τι συμβαίνει πραγματικά στους ανθρώπους και στους φίλους και την οικογένειά τους και στους συμπολίτες μου».
Ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας έχει εξαιρετική σημασία για τους κατοίκους του Ντίαρμπορν, της οποίας πάνω από το 50% των κατοίκων είναι Αραβοαμερικανοί οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να μη στηρίξουν τον Μπάιντεν στις επερχόμενες εκλογές.
«Θα ήταν μια τεράστια ζημιά για την κοινότητά μας, γιατί η κοινότητά μας δεν θα έχει σημασία αν δεν σταθούμε αμετακίνητοι στη θέση μας»
Το Μίσιγκαν φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αραβοαμερικανικό και μουσουλμανικό πληθυσμό τστις ΗΠΑ, με περίπου 300.000 ανθρώπους με καταγωγή από Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Στις εκλογές του 2020, ο Μπάιντεν είχει αποσπάσει τις 154.000 ψήφους από τη συγκριμένη κοινότητα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να επαναλαμβάνεται. Το Ντίαρμπορν έχει μετατραπεί σε άτυπη έδρα ενός κινήματος μεταξύ των προοδευτικών που στερούν τις ψήφους τους από τον Μπάιντεν για τον Νοέμβριο.
Από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο Χαμούντ ασκούσε έντονη κριτική την άνευ όρων υποστήριξη από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στο Ισραήλ. Πολλοί από την αραβοαμερικανική κοινότητα στην πόλη έχασαν πολλούς συγγενείς τους στις σφαγές των Ισραηλινών που έχουν αφήσουν έως σήμερα πάνω από 33.000 νεκρούς αμάχους.
Το άτομο με τη μεγαλύτερη επιρροή στους μουσουλμάνους του Μίσιγκαν
Ο Χαμούντ έχει μιλήσει με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου -αν και όχι με στελέχη της εκστρατείας- που τον συνάντησαν για να κατανοήσουν τον θυμό των ψηφοφόρων του για τον πρόεδρο και τι μπορεί να χρειαστεί για να τους ξανακερδίσει.
Αφού απέρριψε τη συνάντηση με τον Τσάβες Ροντρίγκες, ο Χαμούντ κατέστησε σαφές ότι θα συναντηθεί μόνο με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, όχι με στελέχη της εκστρατείας. Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος έστειλε μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Ντίαρμπορν, μεταξύ των οποίων ήταν ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν Τζον Φίνερ, και η υπεύθυνη της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ.
Ακτιβιστές στην πόλη βοήθησαν να οργανωθεί μια εκστρατεία που παροτρύνει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν «αδέσμευτους» στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών του Μίσιγκαν τον Φεβρουάριο, μια προσπάθεια που συγκέντρωσε περισσότερες από 100.000 ψήφους και εξαπλώθηκε σε άλλες πολιτείες.
Σε αυτό το εξαιρετικά φορτισμένο σκηνικό, πολλοί Αραβοαμερικανοί και Μουσουλμάνοι θεωρούν τις συναντήσεις με τον Μπάιντεν ή κορυφαίους βοηθούς του ως άσκοπες ή ακόμη και ως προδοσία, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί Δημοκρατικοί, αν και κατανοούν την οργή της κοινότητας, πιστεύουν ότι ο Χαμούντ έχει την ευθύνη να βοηθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν υπέρ του Μπάιντεν και να αποτρέψουν μια δεύτερη θητεία Τραμπ.
«Νομίζω ότι είναι ίσως το άτομο με τη μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτεία του Μίσιγκαν όσον αφορά τη μουσουλμανική και αραβοαμερικανική κοινότητα και τους νέους προοδευτικούς», είπε ο βουλευτής Ρο Κάνα. Εάν ο Χαμούντ δεν υποστηρίξει τον Μπάιντεν, «θα ήμουν απογοητευμένος, γιατί θέλω να κερδίσει ο πρόεδρος και νομίζω ότι αυτό θα έκανε την πορεία του πιο δύσκολη, ειδικά στο Μίσιγκαν», πρόσθεσε ο Κάνα. «Αλλά καταλαβαίνω ότι αυτό είναι θέμα συνείδησης για τον Αμπντουλάχ και είναι πιστός στην κοινότητα που εκπροσωπεί».
Ο Χάλιντ Τουρανί, συμπρόεδρος της εκστρατείας «Εγκαταλείψτε τον Μπάιντεν» στο Μίσιγκαν, επαίνεσε τον Χαμούντ για τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα. Ωστόσο, είπε ότι ανησυχεί ότι ο δήμαρχος μπορεί τελικά να αισθανθεί πίεση να υποστηρίξει τον Μπάιντεν ως Δημοκρατικός, κάτι που ο Τουρανί είπε ότι θα ήταν «προδοσία».
«Θα ήταν μια τεράστια ζημιά για την κοινότητά μας, γιατί η κοινότητά μας δεν θα έχει σημασία αν δεν σταθούμε στη θέση μας», είπε ο Τουραάνι.
Πολλοί Μουσουλμάνοι και Αραβοαμερικανοί, καθώς και προοδευτικοί και έγχρωμοι, θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την απόφαση του δημάρχου, και εάν ο Μπάιντεν χάσει το Μίσιγκαν και συνεπώς την προεδρία, ο Χαμούντ φοβάται ότι οι Αραβοαμερικανοί και οι Μουσουλμάνοι θα κατηγορηθούν ότι έβγαλαν τον Τραμπ.
Ωστόσο, η ψήφος στον Μπάιντεν τώρα, μετά την υποστήριξή του στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, φαίνεται δυσάρεστη σε πολλούς Αραβοαμερικανούς.
Ισορροπημένη στάση, αλλά ως πότε;
Προς το παρόν, ο Χαμούντ επιδιώκει να ισορροπήσει.
Οι συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων Μπάιντεν και Χαμούντ, καθώς και άλλων ηγετών στο Μίσιγκαν, έδειξαν στον Λευκό Οίκο τον πολιτικό αντίκτυπο της οργής της κοινότητας, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Ο Μπάιντεν άρχισε να αλλάζει τη ρητορική του, αποκαλώντας τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα «πάνω από την κορυφή». Αναγνώρισε πιο άμεσα τα βάσανα των Παλαιστινίων και είπε στο Ισραήλ ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες» για να μην επιτραπεί περισσότερη βοήθεια.
Μέχρι τον πόλεμο της Γάζας, ο Χαμούντ θεωρούσε τον Μπάιντεν έναν από τους καλύτερους Αμερικανούς προέδρους μετά τον Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ, αλλά τώρα υποστηρίζει ότι δεν μπορεί ννα παραβλέψει τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες στη Γάζα, τα εκατομμύρια εκτοπισμένων, το ρεύμα των αμερικανικών όπλων που ρέουν στο Ισραήλ.
«Θέλουμε ο κόσμος να δει και να αναγνωρίσει ότι η ανθρωπότητα είναι στο ψηφοδέλτιο τον Νοέμβριο», είπε ο Χαμούντ. «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι [ο Μπάιντεν] δεν πρόκειται να τον θυμόμαστε ως τον πρόεδρο που έσωσε τη δημοκρατία το 2020 και έκανε μεταρρυθμίσεις, θα τον θυμόμαστε ως τον πρόεδρο που τάχθηκε στο πλευρό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και διάλεξε εκείνον αντί για την αμερικανική δημοκρατία».
Με πληροφορίες από Washington Post