Μια έξυπνη, τρολαριστική προς την κυβέρνηση καμπάνια ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες η Νέα Αριστερά, για να κερδίσει το κοινό στο οποίο κυρίως απευθύνεται – τους νεαρούς αριστερούς. «Ποιος φταίει για την ακρίβεια;» αναρωτιέται το κόμμα, για να απαντήσει «ένας από το χωριό, δεν τον ξέρεις» ή «μια πεταλούδα που τίναξε τα φτερά της στην Κίνα». Για κάποιον πιο παραδοσιακό, πάντως, οι παλιές αριστερές αξίες είναι παρούσες: μια φωτογραφία από τους τοίχους γραφείων του νέου σχήματος που έλαβα χθες στο ίνμποξ μου αποκάλυψε πως είναι διακοσμημένα με φωτογραφίες του Μαρξ, του Λένιν, του Τσε Γκεβάρα, του Αρη Βελουχιώτη και του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

ΖΥΜΩΣΕΙΣ

Μια επίσκεψη στα Τρίκαλα προκάλεσε σούσουρο: ο Χάρης Δούκας ανέβηκε στην όμορφη πόλη της Θεσσαλίας για μια αυτοδιοικητική εκδήλωση με θέμα το περιβάλλον – και έκανε, μαθαίνω, και ένα γεύμα στην Καρδίτσα. Στην ανοιχτή εκδήλωση έδωσαν το «παρών» η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, η βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίνα Κοντοτόλη, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, μπόλικοι αυτοδιοικητικοί και στελέχη από τις δύο παρατάξεις. Παρά όμως τη φημολογία που προκύπτει από κάθε τέτοιο συναπάντημα, οι συριζαίοι παριστάμενοι διευκρίνιζαν πως στηρίζουν το ψηφοδέλτιο του κόμματός τους στις ευρωεκλογές.

«ΜΕ ΒΕΡΜΟΥΔΑ»

Στο εσωτερικό των κομμάτων «παίζουν» στηρίξεις. Ενίοτε όμως αυτές, ειδικά όταν πρόκειται για κόμματα ιστορικά και ονόματα βαριά, δίνουν τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά: η Αιμιλία Ντέκα, η μεγαλύτερη κόρη της Φώφης Γεννηματά που δεν συνηθίζει να κάνει δημόσιες, πολιτικές παρεμβάσεις, επέλεξε να στηρίξει τον νεαρότερο σε ηλικία υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Τσούμα – ο οποίος πέραν του ότι είναι περίπου στην ηλικία της, τέθηκε επικεφαλής του δικτύου νεολαίας από τη μητέρα της.

ΑΝΤΙ-ΜΙΣΕΛ

Ολοι ψάχνουν τον διάδοχο του Σαρλ Μισέλ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – και κυρίως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, εκτιμώντας πως θα βγουν και πάλι δεύτεροι στη σχετική κούρσα. Αν όντως η Φον ντερ Λάιεν μείνει μέχρι το τέλος ως υποψήφια της Κομισιόν (και η κατάταξη είναι αυτή που φαίνεται πως θα είναι) τότε δεν είναι τελείως ανυπόστατες οι ελπίδες τους για κάποιον συμβιβασμό που να τους συμφέρει στη συγκεκριμένη θέση.

Η φημολογία πια θέλει δύο ηγέτες από την Ιβηρική να βρίσκονται στη σχετική σοσιαλδημοκρατική λίστα, αφού οι «σκέψεις» για παραίτηση του Πέδρο Σάντσεθ (που καθόλου δεν αρέσουν στους Ισπανούς) σύμφωνα με το «Politico» θα μπορούσαν να τον φέρουν στις Βρυξέλλες.

Πιο βάσιμες ελπίδες, πάντως, έχει ένας συμβιβασμός τύπου Ντράγκι – αν θέλει ο ίδιος, θα διαφωνήσει η Μελόνι;