Το Ισραήλ έχει συμφωνήσει να ακούσει τους προβληματισμούς και τις σκέψεις των ΗΠΑ πριν από μια εισβολή στη Ράφα της Γάζας, διαβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, λίγη ώρα πριν από μία νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου -νωρίτερα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς είχε εκφράσει από το Ριάντ, μιλώντας σε ειδική σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, τον φόβο πως το Ισραήλ πρόκειται να επιτεθεί «τις επόμενες μέρες» στην πόλη της νότιας Γάζας όπου συνωστίζονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι, με κίνδυνο να συμβεί «η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού».
Η αυξημένη διπλωματική κινητικότητα (αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται σήμερα στο Κάιρο ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται στο Ριάντ, πριν μεταβεί εκ νέου τις επόμενες ημέρες στο Ισραήλ) εντείνει τις ελπίδες για μία συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στο Χαμάς και το Ισραήλ που θα μπορούσε, όπως δήλωσε ανοιχτά το Σάββατο ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, να «αναστείλει την επιχείρηση» στη Ράφα. Στο μεταξύ, όμως, ο πόλεμος συνεχίζεται – το ίδιο και η αναταραχή την οποία έχει πυροδοτήσει στα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Διακόσιες συλλήψεις
Σχεδόν 200 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν το Σάββατο σε τρία αμερικανικά πανεπιστήμια, το Northeastern University της Βοστώνης, το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Αριζόνας (ASU) και το πανεπιστήμιο της Ιντιάνας, κατά την εκκένωση, από την αστυνομία, των καταυλισμών που είχαν στήσει. Ομως το κίνημα υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους και κατά του πολέμου που ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες από το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης έχει πια επεκταθεί σε όλες τις ΗΠΑ, κάνοντας τον γνωστό αρθρογράφο των «New York Times» Τσαρλς Μπλόου να εκφράζει ανησυχία ότι το σημερινό κλίμα, δεδομένου του ξεκάθαρου γενεακού χάσματος στο ζήτημα της αμερικανικής στήριξης προς το Ισραήλ, θα μπορούσε να ξυπνήσει τα φαντάσματα του 1968, όταν οι φοιτητικές διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Βιετνάμ διαχύθηκαν στην εθνική πολιτική σκηνή.
Επτά μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, άλλωστε, το φοιτητικό κίνημα έχει ήδη λάβει πολιτική χροιά, ανάμεσα στις καταγγελίες για αντισιωνισμό και αντισημιτισμό, και την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης.
Τι ζητούν οι διαδηλωτές
Οι διαδηλωτές ζητούν άμεση εκεχειρία στη Γάζα, αλλά και τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ. Ζητούν επίσης να διακόψουν τα πανεπιστήμιά τους κάθε σχέση με εταιρείες οι οποίες σχετίζονται με τον ισραηλινό στρατό, αλλά και να αμνηστευτούν οι φοιτητές και τα μέλη του διδακτικού προσωπικού που έχουν τιμωρηθεί πειθαρχικά ή έχουν απολυθεί επειδή διαμαρτύρονταν. Σε πολλά πανεπιστήμια, οι Αρχές κάνουν λόγο για «διείσδυση επαγγελματιών διοργανωτών, χωρίς σχέση με το πανεπιστήμιο» καθώς και για «βίαιες αντισημιτικές ύβρεις».
Οπως επισημαίνει βέβαια η γαλλική «Le Monde», πολλοί αμερικανοεβραίοι φοιτητές, συχνά αριστεροί, έχουν στηρίξει το τελευταίο δεκαήμερο τις φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες. Παράλληλα, ωστόσο, πολλοί άλλοι εβραίοι φοιτητές έχουν εκφράσει δυσφορία, ή και φόβο, απέναντι σε συνθήματα που κρίνουν αντισημιτικά. Το φαινόμενο, σε κάθε περίπτωση, δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ ή τον Καναδά: κινητοποιήσεις γεμάτες ένταση έχουν καταγραφεί και στην Ευρώπη, σε πανεπιστήμια όπως αυτό της Οξφόρδης ή της Sciences Po, στο Παρίσι.