Ακριβώς μία εβδομάδα μετά το μίνι Υπουργικό Συμβούλιο που είχε συγκαλέσει στην έδρα της ΝΔ στην Πειραιώς με αποκλειστικά προεκλογικό χαρακτήρα (για να δώσει «φύλλα πορείας» σε 12 υπουργούς συγκεκριμένα), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξόρκισε τη χαλαρότητα και την αποχή στις ευρωεκλογές και ενώπιον της πλήρους σύνθεσης του Υπουργικού μέσα από το Μαξίμου. Οι πρωθυπουργικές οδηγίες εν όψει της ευρωκάλπης αφορούσαν αυτή τη φορά αποκλειστικά την κυβερνητική λειτουργία. Και επί της ουσίας καθόρισαν τη… μεταπασχαλινή ατζέντα με έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών. «Αντιμετωπίζουμε την ψήφο της επόμενης αναμέτρησης» είπε στα στελέχη του, «ως εντολή για λιγότερα λάθη και περισσότερη δουλειά» και πρόταξε τις λέξεις «ακούμε» και «προσπαθούμε» ως οδηγούς της κυβέρνησης.
Προεκλογικά σινιάλα υπήρξαν πάντως μόνο στην έναρξη της συνεδρίασης – της προτελευταίας μέχρι τις ευρωεκλογές, καθώς ακολουθεί άλλο ένα Υπουργικό τον Μάιο –, όταν ο Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς να προβάλλουν το κυβερνητικό έργο και να μην επιτρέπουν στα «ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» να «θολώνουν την πορεία του τόπου». Ο ίδιος «κάρφωσε» ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ για «λεφτόδεντρα που φυτρώνουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στον κήπο του» και επανέλαβε το διακύβευμα της ευρωκάλπης: «Θα κριθεί πόσο δυνατές και αποτελεσματικές θα είναι οι φωνές των ελληνικών διεκδικήσεων στην Ευρωβουλή και το πόσο σταθερό είναι το πολιτικό σκηνικό».
Από μόνη της η ατζέντα της συνεδρίασης – ιδίως το μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους, η εθνική στρατηγική για τα ΑμεΑ και ζητήματα επιτάχυνσης στην απονομή Δικαιοσύνης – κατέδειξε ότι το κέντρο βάρους του Μαξίμου μετατοπίζεται στην καθημερινότητα. Εκεί εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, εξ ου και ζητείται από τους γαλάζιους αφενός η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, αφετέρου η αναγνώριση των δυσκολιών με κυρίαρχη την ακρίβεια. «Μπορεί να μην έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε, στην υγεία, στην παιδεία ή στο κράτος, αλλά πρέπει να θυμίζουμε τα σημαντικά βήματα που γίνονται παντού» σημείωσε ο Πρωθυπουργός με αναφορές στην άμυνα, το Μεταναστευτικό, την οικονομία, τα έργα υποδομής, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου. Μετά από ένα μπαράζ κλειστών συναντήσεων για την εκλογική ανάταξη της ΝΔ – σήμερα θα βρεθούν στο Μαξίμου οι βουλευτές Αττικής, ενώ χθες συζήτησαν με τον Μητσοτάκη οι βουλευτές Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – ο ίδιος θα επιστρέψει στην… εκστρατεία συσπείρωσης μετά τις 8 Μαΐου.
Πριμ στους δημοσίους υπαλλήλους
Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε εκτενώς το ειδικό πριμ στους δημοσίους υπαλλήλους, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, με τον Μητσοτάκη να μιλάει για τον «ενθαρρυντικό» χαρακτήρα της αξιολόγησης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν το Μαξίμου για προεκλογική κίνηση, ενώ κατά πληροφορίες έγινε κουβέντα και μεταξύ των υπουργών για το αν και ποιες δικλίδες ασφαλείας υπάρχουν απέναντι στην κριτική ότι το μπόνους παραγωγικότητας θα καταλήξει από το 2025 σε ένα επίδομα του Δημοσίου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής (μπόνους έως στο 15% του ετήσιου βασικού μισθού) είναι συνδεδεμένο με το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης και με τα ετήσια υπουργικά σχέδια δράσης.
Συνεπώς εν δυνάμει δικαιούχοι είναι όλοι οι υπάλληλοι φορέων που υπάγονται στην αξιολόγηση (υπουργεία, δήμοι, περιφέρειες, νοσοκομεία κ.λπ.) και υπεύθυνοι για την επιλογή τους, όπως και για το ύψος της ανταμοιβής ανά υπάλληλο, θα είναι οι υπηρεσιακοί προϊστάμενοί τους. Το 40% του ποσού ανταμοιβής θα δίνεται ισομερώς στους δικαιούχους υπαλλήλους και το 60% θα κατανέμεται ανάλογα με την προσφορά του καθενός. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα μπορεί να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους «ορθής καταβολής» και επιπλέον δρομολογούνται εφάπαξ μη χρηματικές ανταμοιβές.