Τα νεότερα από την έρευνα για την υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού δεν είναι και τα καλύτερα για τους εμπλεκόμενους. Ούτε, μάλλον, και για τις Αρχές που το ερευνούν διότι το θέμα εξελίσσεται σε ένα κουβάρι αντικρουόμενων εκδοχών που καλούνται να ξεμπερδέψουν. Οπως σας έγραφα τις προάλλες, στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) των άμεσα εμπλεκομένων, της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, του τέως γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκου Θεοδωρόπουλου, του τέως γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και των μαρτύρων από το υπουργείο και το κόμμα, ο δεύτερος ούτε λίγο ούτε πολύ τσακώθηκε με την ευρωβουλευτή και τα κομματικά στελέχη. Αρνούμενος την εκδοχή ότι η διαρροή της λίστας των αποδήμων ψηφοφόρων ήταν δική του πρωτοβουλία, σε συνεργασία με υπαλλήλους του υπουργείου.
«Εδειξε» δηλαδή και προς την Πειραιώς. Παράλληλα, πηγές από την ΑΠΔΠΧ καθιστούν σαφές ότι δεν θα λάβουν υπόψη ούτε το εσωτερικό πόρισμα της Μονάδας Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών, που δίνει κι αυτό τη δική του εκδοχή της ιστορίας. Το πόρισμα αυτό εμπλέκει έναν έμπειρο και υψηλόβαθμο υπάλληλο του υπουργείου ως το πρώτο πρόσωπο που έλαβε, παρατύπως, στα χέρια του την επίμαχη λίστα. Με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι ενήργησε κατόπιν εντολών, όπως θα απαντήσει και κατά τις πειθαρχικές διαδικασίες που θα κινηθούν εναντίον του. Το πόρισμα αυτό, πάντως, ακούγεται ότι θα είναι εκτός δικογραφίας. Συνεπώς μιλάμε για κάτι που είναι, τελικά, εσωτερικής χρήσης, παρότι εστάλη τυπικά και στην ανεξάρτητη Αρχή και στην Εισαγγελία.
Δύο παρουσίες
Παρεμπιπτόντως, να σας μεταφέρω και ένα ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με περίεργη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Ο εν λόγω διευθυντής, λοιπόν, ήταν ένα από τα πρόσωπα που έδωσαν κατάθεση για την υπόθεση της διαρροής των στοιχείων των αποδήμων στην ΑΠΔΠΧ. Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρουσία που πληροφορήθηκα πως ήταν στην ίδια διαδικασία ήταν η δικηγόρος Παναγιώτα – Αθανασία Μοσχανδρέου, η οποία παρέστη ως νομικός σύμβουλος της ΝΔ και συμμετέχει και στη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών.
Τα φάλτσα και ο Βαρτζόπουλος
Τελείωσε ο κύκλος συναντήσεων που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους γαλάζιους βουλευτές στο Μέγαρο Μαξίμου για ζυμώσεις ενόψει προεκλογικής περιόδου. Οι βουλευτές, από τη μεριά τους, του μετέφεραν παράπονα και προβλήματα από τις γειτονιές των περιφερειών τους, ενώ δεν έλειψαν αυτοί που ζήτησαν και καλύτερη επικοινωνία με την κυβέρνηση και τα υπουργεία. Και, από τη δική του πλευρά, ο Πρωθυπουργός ζήτησε μέγιστη συσπείρωση των ψηφοφόρων στις ευρωκάλπες και χτύπησε το καμπανάκι για τυχόν προεκλογικά φάλτσα και αστοχίες. Το τελευταίο, ας πούμε, με τις… αναλύσεις του Δημήτρη Βαρτζόπουλου περί γυναικοκτονιών και βιολογικών χαρακτηριστικών των φύλων προκάλεσε αρκετό εκνευρισμό στο Μαξίμου. Η αποδοκιμασία ήταν διακριτική, αν και σαφής. Ερωτηθείς σχετικά ο Παύλος Μαρινάκης χθες απάντησε πως «όσοι έχουμε το οποιοδήποτε αξίωμα και απευθυνόμαστε δημοσίως στους πολίτες, έχουμε δηλαδή ένα δημόσιο βήμα, πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί, να είμαστε ακριβείς στις διατυπώσεις μας».
Στην Ακολουθία των Παθών
Ενα ακόμη θέμα, πάντως, που απασχόλησε τις συζητήσεις του Μητσοτάκη με βουλευτές του στο Μαξίμου ήταν η επαναπροσέγγιση με την Εκκλησία και η δυναμική που καταγράφεται στα δεξιότερα της ΝΔ. Υπήρξαν, μάλιστα, βουλευτές που επεσήμαναν ότι η προσοχή της ΝΔ δεν πρέπει να στρέφεται αποκλειστικά στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής. Πάντως, για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας ο Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα συνυπάρξουν σε κοινό τόπο. Μετά την κοινή επίσκεψη την περασμένη Παρασκευή στο Δήλεσι, ο Πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει απόψε την Ακολουθία των Παθών στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Ιερώνυμου.
Νεύρα στο Ευχέλαιο
Εντάσεις, ωστόσο, σημειώνονται και εκτός εκκλησιών. Χθες, για παράδειγμα, είδαμε τους τόνους να πιάνουν «κόκκινο» στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, υπό την παρουσία του Αδωνη Γεωργιάδη, όταν υγειονομικοί και μέλη του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου παρενέβησαν για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη προσωπικού και τη γενικότερη κατάσταση στον χώρο της δημόσιας Υγείας. Το γεγονός ότι η παρέμβαση έγινε κατά τη διάρκεια του Ευχέλαιου φαίνεται πως ενόχλησε ιδιαίτερα τον υπουργό. Που έκανε λόγο διά μικροφώνου για «κάφρους» και «καφριλίκια», κατηγορώντας τους ότι φώναζαν «πάνω στην ευχή των ιερέων» και υποστηρίζοντας ότι «οι κανονικοί άνθρωποι αντί να φωνάζουν όλη μέρα ψάχνουν λύση». Δεν πήγε πολύ καλά αυτό…