Ένα από τα γνωστότερα γεγονότα που κυριαρχούν την περίοδο του Πάσχα και ειδικότερα στην υμνολογία της Μεγάλης Τετάρτης είναι η προδοσία του Ιησού από έναν μαθητή του: τον Ιούδα.
Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης ήταν -με βάση την Καινή Διαθήκη- ένας από τους δώδεκα μαθητές του Ιησού και εμφανίζεται σε όλες τις μεταφορές των Παθών του Χριστού, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και σε πολλά σύγχρονα μυθιστορήματα και ταινίες.
Ήταν, σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο μαθητής που πρόδωσε τον δάσκαλό του, καθώς με ένα φιλί στο μάγουλο, υπέδειξε στον Καϊάφα τον Χριστό. Τότε, ο αρχιερέας Καϊάφας παρέδωσε τον Χριστό στους στρατιώτες του Πόντιου Πιλάτου και, έπειτα, ακολούθησε η Σταύρωση και η θυσία του Ιησού.
Ο Ιούδας είναι το παγκόσμιο σύμβολο της προδοσίας, με τη λέξη «Ιούδας» να χρησιμοποιείται σε πολλές γλώσσες για να δηλώσει τον «προδότη».
Το όφελος
Ως αντίτιμο για την προδοσία του, ο Ιούδας έλαβε 30 αργύρια, με τη συγκεκριμένη πράξη να είναι μέχρι και σήμερα, σχεδόν 2.000 χρόνια μετά, ο «ορισμός» της προδοσίας.
Η λέξη «αργύρια» είναι συχνή στην Καινή Διαθήκη καθώς ουσιαστικά σημαίνει «αργυρά νομίσματα», με τα οποία γίνονταν οι εμπορικές συναλλαγές την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Σύμφωνα με κείμενα διάφορων προφητών, ερευνητές εκτιμούν πως τα 30 αργύρια ήταν νόμισμα της Τύρου, αρχαίας πόλης του Λιβάνου, τα οποία είναι γνωστά στις μέρες μας ως «τυριανά σεκέλ».
Όταν έγινε η προδοσία του Ιούδα, ένα σέκελ άξιζε περίπου τέσσερις δραχμές, ενώ κάθε νόμισμα είχε βάρος λιγότερο από μισή ουγκιά ασήμι, δηλαδή περίπου 16 γραμμάρια το καθένα.
Έτσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς κάθε σέκελ θα «κόστιζε» σήμερα από 300 έως 500 ευρώ, με τον Ιούδα να προχωρά στην προδοσία του με ένα πιθανό αντίτιμο από 9.000 έως 15.000 ευρώ.
Η αγοραστική δύναμη της εποχής
Όπως αναφέραμε, ένα σέκελ αντιστοιχούσε σε 4 δραχμές, ενώ μία δραχμή ήταν το ημερομίσθιο ενός εργάτη κατά την αλεξανδρινή εποχή.
Άρα, τα 30 αργύρια θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει ότι ισούνταν με 120 δραχμές, που σημαίνει ότι για την προδοσία του ο Ιούδας έλαβε τους μισθούς για τέσσερις μήνες.
Σύμφωνα με τον προφήτη Ζαχαρία, το χρηματικό ποσό που έλαβε ο Ιούδας για να προδόσει στον Καϊάφα τον Ιησού Χριστό αντιστοιχούσε στην τιμή ενός… σκλάβου και επομένως θεωρούταν ένα «αξιοσημείωτο ποσό χρημάτων» για την εποχή.
Επίσης, στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο αναφέρεται ότι ο Ιούδας για την προδοσία του έλαβε το ποσό με το οποίος κανείς θα μπορούσε να αγοράσει ένα αγρόκτημα.