Η επόμενη πράξη των επακόλουθων της βιαιοπραγίας Φλώρου κατά Γραμμένου στο κατώφλι της αίθουσας της Ολομέλειας θα παιχτεί μετά τις γιορτές κατά την εφαρμογή του περιοριστικού όρου που του επιβλήθηκε να μην πλησιάζει το θύμα του στα 50 μέτρα.
Το θέμα είναι ότι όπου και αν καθίσουν οι δυο πρωταγωνιστές του πρωτοφανούς επεισοδίου εντός της Ολομέλειας, ο περιοριστικός όρος παραβιάζεται καθώς το πλάτος της αίθουσας είναι 26 μέτρα και το μήκος 16 μέτρα. Άρα ακόμα και αν επιλέξουν τα άκρα των βουλευτικών εδράνων, είναι κάτω από τα 50 μέτρα που έχουν επιβάλει οι αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Πρωτοφανής συνθήκη
Πρόκειται για μια ακόμα πρωτοφανή συνθήκη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, όπως άλλωστε και η ενεργοποίηση των αυστηρών προβλέψεων του Κανονισμού της Βουλής και του Ποινικού Κώδικα, βάσει του άρθρου 157 του οποίου κινήθηκε η διαδικασία εναντίον του για βιαιοπραγία κατά βουλευτή ως αυτόφωρου κακουργήματος, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί πάραυτα στη ΓΑΔΑ και στην Ευελπίδων.
Και ναι μεν αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του, ωστόσο ο περιοριστικός όρος που του επιβλήθηκε, να μην πλησιάζει σε ακτίνα 50 μέτρων τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο κατά του οποίου χειροδίκησε προκαλώντας την καθολική κατακραυγή του πολιτικού κόσμου για τη βιαιότητα που επέδειξε καταπατώντας κάθε έννοια τήρησης των δημοκρατικών και θεσμικών κανόνων λειτουργίας του Κοινοβουλίου αλλά και των υποχρεώσεών του ως βουλευτή σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τον Κώδικα Δεοντολογίας που ισχύει για τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, δημιουργεί νέα δεδομένα.
Οι δυσκολίες στην εφαρμογή του μέτρου
«Όπου και να καθίσουν μέσα στην Ολομέλεια είναι λιγότερο των 50 μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν στην αίθουσα, πόσω μάλλον στις επιτροπές» σημειώνουν αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές. Από εκεί και πέρα, όπως δηλώνουν, «είναι δικό του θέμα τι θα πράξει».
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος αντέδρασε άμεσα ενεργοποιώντας τις εν υπνώσει διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής και για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά του αυτόφωρου κακουργήματος της βιαιοπραγίας κατά βουλευτή που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, έχει πει ότι «δεν μπορώ να επιβάλω στο θύμα πού θα καθίσει» και ότι «έχει δικαίωμα να κινείται ελεύθερα μέσα στη Βουλή».
Κάτι που σημαίνει ότι εφόσον ο κ. Γραμμένος επιλέξει να είναι συνεχώς στην Ολομέλεια, ο κ. Φλώρος δεν θα μπορεί να παρευρίσκεται. Με την πρώτη παραβίαση του περιοριστικού όρου μπορεί το θύμα της επίθεσης να ενημερώσει τις δικαστικές αρχές και εκείνες να πράξουν αναλόγως προκειμένου ο θύτης να συλληφθεί, παρά το γεγονός ότι εκ των υστέρων παραδέχθηκε το λάθος του.
«Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε χώρους του Κοινοβουλίου, δεν αποτελεί παράδειγμα για έλληνα βουλευτή» είπε έξω από τα δικαστήρια λέγοντας ότι έπραξε ορμώμενος από το συναίσθημα, καθώς επιμένει ότι ο κ. Γραμμένος τον καθύβρισε προσβάλλοντας χυδαιότατα τη μητέρα του. Ηταν και ο λόγος, όπως έχει υποστηρίξει, που τον ώθησε να τον προλάβει όταν έβγαινε από την αίθουσα και να επιτεθεί εναντίον του χτυπώντας τον και ρίχνοντάς τον κάτω με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.
Ο αποκλεισμός από τη Βουλή
Πάντως ο περιοριστικός όρος των 50 μέτρων δεν είναι κάτι απλό. «Δεν ξέρω αν ο δικαστικός λειτουργός είχε υπόψη του την κάτοψη της αίθουσας της Ολομέλειας» λένε αρμόδιοι κύκλοι της Βουλής, επισημαίνοντας πάντως ότι στον βαθμό που δεν μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά, επεκτείνει τον χρονικό περιορισμό που έχει επιβάλει ο κ. Τασούλας αποκλείοντάς τον από τις διαδικασίες της Βουλής για ένα 15ήμερο, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με τη δυσμενέστερη ερμηνεία που έδωσε ο ίδιος, δεν είναι απλώς ένα ημερολογιακό 15ήμερο αλλά ένα 15ήμερο συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου.
Από εκεί και πέρα αναμένονται προσεχώς οι πρωτοβουλίες του κ. Τασούλα για την αυστηροποίηση του σχετικού πλαισίου του Κανονισμού της Βουλής στις οποίες δεν αποκλείεται η πρόβλεψη για 15ήμερο αποκλεισμό να μετατραπεί σε δίμηνο!