Σκληρή κριτική στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ασκεί η Jerusalem Post, καθώς σε άρθρο γνώμης, ούτε λίγο ούτε πολύ τον χαρακτηρίζει «πιόνι» που υπακούει στις εντολές του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και διερωτάται πόσο ακόμα μπορεί να ξεπέσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Στο άρθρο γνώμης του ο Εφραίμ Γκανόρ στέκεται στις δηλώσεις που έκανε ο Μπεν-Γκβιρ καθώς έβγαινε από το γραφείο του πρωθυπουργού την Κυριακή, όταν δήλωσε ότι ουσιαστικά έδωσε εντολές στον Νετανιάχου για το πώς να δράσει και ουσιαστικά να εισβάλλει στη Ράφα.
«Προειδοποίησα τον πρωθυπουργό ότι αν ο Θεός φυλάξει, το Ισραήλ δεν θα μπει σε κατάπαυση του πυρός, αν ο Θεός φυλάξει ότι θα τερματίσουμε τον πόλεμο, ή αν ο Θεός φυλάξει ότι θα υπάρξει μια απρόσεκτη συμφωνία. Ο πρωθυπουργός άκουσε αυτά τα λόγια, υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα μπει στη Ράφα, ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει και υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανεύθυνη συμφωνία», είπε ο Μπεν-Γκβιρ.
Όπως υπογραμμίζει ο Γκανόρ: «Αυτά τα λόγια και ο τόνος της ομιλίας δεν άφησαν καμία αμφιβολία σε κανέναν: υπάρχει ένας νέος πρωθυπουργός στο κράτος του Ισραήλ. Στην πράξη, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει γίνει ο εκτελεστής της επιθυμίας του ‘αφέντη’ του, του Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ. Αυτό εγείρει το αναπόφευκτο ερώτημα: πόσο βαθιά έχει πέσει ο Νετανιάχου; Έχει πέσει τόσο χαμηλά που δεν μπορεί να διαχειριστεί ακόμη και μια στοιχειώδη απάντηση από έναν πρωθυπουργό, για να προστατεύσει την τιμή του».
Ακόμα σημειώνει πως ο Νετανιάχου «ξέρει τι θέλει ο περισσότερος λαός – την απελευθέρωση των ομήρων. Ξέρει επίσης τι είναι σημαντικό και καλό για τον λαό του Ισραήλ. Ωστόσο, υπακούει στον Μπεν-Γκβιρ και τον Μπεζαλέλ Σμότριχ, επειδή αυτό είναι καλό για τον Νετανιάχου για σαφείς λόγους – και όχι για τον λαό του Ισραήλ».
Επίσης, ο Γκανόρ αναφέρει ότι δεν πρέπει να συγχέονται δύο διαφορετικά ζητήματα. «Το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ισραηλινού λαού, σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες, θέλει πάνω απ’ όλα να δει τους ομήρους να επιστρέφουν στην πατρίδα, δεν σημαίνει ότι ο λαός του Ισραήλ δεν θέλει να δει το τέλος της Χαμάς. Αν είναι απαραίτητο να μπει στο λάκκο του λιονταριού για να ολοκληρωθεί η αποστολή, ο λαός είναι υπέρ και αυτού».
«Οι περισσότεροι Ισραηλινοί δεν πιστεύουν σε αυτή την κυβέρνηση»
«Ωστόσο, το πρόβλημα για τους περισσότερους Ισραηλινούς μετά από επτά μήνες μάχης είναι ότι δεν πιστεύουν σε αυτή την κυβέρνηση και τη συμπεριφορά της, δεν πιστεύουν στον πρωθυπουργό τους, ο οποίος αλλάζει γνώμη ανάλογα με τις πολιτικές του ανάγκες, και δεν πιστεύουν σε προσωπικότητες όπως ο Ορίτ Στρουκ», προσθέτει.
«Επί του παρόντος, το σύνθημα του πολέμου αυτής της κυβέρνησης είναι η είσοδος στη Ράφα. Ωστόσο, κανείς στην κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη του το γεγονός ότι η Ράφα θα μπορούσε επίσης να είναι μια ήττα με πολλές απώλειες και τραυματισμούς ως αποτέλεσμα των παγίδων που έστησε η Χαμάς, των ομήρων που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των επιθέσεων και των λαθών στον εντοπισμό ή των λανθασμένων χτυπημάτων εκατοντάδων αθώων πολιτών κατά τη διάρκεια των μαχών», γράφει ακόμα ο Γκανόρ.
«Οι εικόνες φρίκης που θα κυκλοφορήσουν θα δημιουργήσουν μια ισχυρή αίσθηση εγκλημάτων πολέμου και δολοφονίας. Και αναρωτιόμαστε, με τη Ράφα στα χέρια μας, τι ακολουθεί; Αυτό θα λύσει το πρόβλημα της Γάζας; Θα έρθει επιτέλους η λύτρωση και η τρομοκρατία θα εξαφανιστεί;», διερωτάται και συνεχίζει με ένα δριμύ κατηγορώ του προς την κυβέρνηση του Ισραήλ.
«Κυβέρνηση ακατάλληλων με κύριο μέλημα την επιβίωσή τους»
«Κάποιοι θα πουν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και ότι για να ολοκληρωθεί το έργο, απαιτείται μια ρεαλιστική κυβέρνηση, η οποία θα λειτουργεί με λογική και διακριτικότητα. Σίγουρα όχι αυτή η κυβέρνηση, που κυβερνάται από ακατάλληλους υπουργούς, με έναν κατάλογο υποσχέσεων που δεν έχουν υλοποιηθεί, με κύριο μέλημά τους να επιβιώσουν και να εξασφαλίσουν την επιβίωση του Νετανιάχου», γράφει χαρακτηριστικά.
«Όπως και να δούμε την πραγματικότητα που δημιουργήθηκε εδώ και ενάμιση χρόνο θητείας της δεξιάς κυβέρνησης, αποδεικνύεται ότι αυτή έχει γίνει ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για τους εχθρούς μας. Η οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζημιά που προκάλεσε αυτή η κυβέρνηση στο κράτος του Ισραήλ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν κατάφερε να πετύχει αυτό που κατάφεραν όλες οι αραβικές χώρες γύρω μας, συμπεριλαμβανομένων των παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια των 76 ετών ύπαρξης της χώρας. Αυτή η κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε την πορεία της με το αμάρτημα της δικαστικής διαφθοράς, απέδειξε ότι είναι ανίκανη να ελέγξει και να διαχειριστεί τη χώρα», προσθέτει ο Γκανόρ.
Και καταλήγει υπογραμμίζοντας πως: «αυτό έγινε πολύ σαφές μετά την 7η Οκτωβρίου και είναι ακόμη πιο εμφανές σήμερα σε ό,τι σχετίζεται με την αντιμετώπιση των βόρειων οικισμών και των κατοίκων τους. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, φαίνεται ότι ακριβώς η δεξιά κυβέρνηση, γνωστή για την αντίθεσή της στο παλαιστινιακό κράτος, μας ωθεί προς την κατεύθυνση και των δύο κρατών και για τα δύο έθνη, υπό τη διεθνή πίεση που θα μας επιβάλει το παλαιστινιακό κράτος».