Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε τη διεξαγωγή «στο άμεσο μέλλον» στρατιωτικών γυμνασίων, που θα περιλαμβάνουν εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και στα οποία θα συμμετέχουν και στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν σε απάντηση «στις απειλές» Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Μόσχας.
«Στη διάρκεια των γυμνασίων θα ληφθεί σειρά μέτρων για την εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.
Η άσκηση αυτή έχει στόχο «να διατηρήσει το επίπεδο προετοιμασίας» του στρατού και να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ρωσίας μετά «τις προκλητικές δηλώσεις και απειλές κάποιων Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο παγκοσμίως οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων.
Βέτο της Ρωσίας σε ψήφισμα του ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα σε τροχιά
Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποτροπή μιας κούρσας εξοπλισμών στο Διάστημα απορρίφθηκε με βέτο της Ρωσίας, η οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ αναπτύσσει πυρηνικό αντιδορυφορικό όπλο.
Το σχέδιο του ψηφίσματος, το οποίο υποβλήθηκε στο Συμβούλιο από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, επαναλάμβανε τις δεσμεύσεις που προβλέπει η Συνθήκη Διαστήματος του 1967, η οποία απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα και τα όπλα μαζικής καταστροφής σε τροχιά.
Το έγγραφο καλούσε «όλα τα Κράτη, ιδιαίτερα όσα διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες στο Διάστημα, να συνεισφέρουν ενεργά στον στόχο της ειρηνικής χρήσης του Διαστήματος και την πρόληψη μιας κούρσας εξοπλισμών στο Διάστημα».
Το ψήφισμα έλαβε 13 ψήφους υπέρ, ενώ η Κίνα απέσχε και η Ρωσία άσκησε βέτο.
Πριν από την ψηφοφορία, σημειώνει το Reuters, η Ρωσία και η Κίνα είχαν ζητήσει τροποποίηση του κειμένου που καλούσε τις κυβερνήσεις να «αποτρέψουν μόνιμα την τοποθέτηση όπλων στο Διάστημα και την απειλή ή χρήση βίας στο Διάστημα, από το Διάστημα εναντίον της Γης και από τη Γη εναντίον αντικειμένων στο Διάστημα.
H τροπολογία όμως απορρίφθηκε με επτά ψήφους υπέρ, επτά κατά και μια αποχή.
«Ακατανόητο»
Η αμερικανίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ χαρακτήρισε το ρωσικό βέτο «ακατανόητο», δεδομένου ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προηγουμένως διαψεύσει τις αμερικανικές πληροφορίες περί πυρηνικού όπλου σε τροχιά και επανέλαβε ότι η Ρωσία τάσσεται κατά της χρήσης όπλων στο Διάστημα.
«Οπότε το σημερινό βέτο εγείρει το ερώτημα του γιατί» είπε η Λίντα Τόμας-Γκρινφιλντ. «Γιατί, αν ακολουθείς τους κανόνες, να μην υποστηρίξεις ένα ψήφισμα που τους επαναβεβαιώνει; Τι μπορεί να κρύβεις;» διερωτήθηκε.
Από την πλευρά του, ο ρώσος αντιπρόσωπος Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να αμαυρώσει την εικόνα της Ρωσίας και δήλωσε ότι η χώρα του θα ξεκινήσει σύντομα συνομιλίες με άλλα μέλη του Συμβουλίου για δικό της ψήφισμα σχετικά με την ειρηνική χρήση του Διαστήματος.
«Θέλουμε να επιβάλλουμε απαγόρευση οποιουδήποτε όπλου σε τροχιά, όχι μόνο [όπλων μαζικής καταστροφής]. Αλλά εσείς δεν το θέλετε […] Θα σας θέσω το ίδιο ερώτημα: Γιατί» δήλωσε απευθυνόμενος στην αμερικανίδα ομόλογό του.
Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ρωσία αναπτύσσει πυρηνικό όπλο που θα εξουδετέρωνε μεγάλο αριθμό δορυφόρων με τον ηλεκτρομαγνητικό παλμό της έκρηξης. Η Μόσχα πάντως το αρνείται.
Οι δορυφόροι αποκτούν όλο και μεγαλύτερη στρατιωτική και γεωπολιτική σημασία, όπως έγινε σαφές στον πόλεμπ της Ουκρανίας, όπου οι δορυφορικές επικοινωνίες χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις με drone.
Λίγο μετά την έναρξη της εισβολής η Ρωσία κατέστρεψε με κυβερνοεπίθεση την υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου της Viasat που χρησιμοποιούσε η ουκρανική κυβέρνηση, η οποία στη συνέχεια στράφηκε στο Starlink της SpaceX.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε επαφή για τη μη χρήση πυρηνικών στο Διάστημα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASSS.
«Βρισκόμαστε σε επαφή αλλά απορρίπτουν περαιτέρω συζητήσεις για το θέμα» δήλωσε στο Reuters αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.