Τον εκνευρισμό τους για τη στάση των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της Χαμάς πως αποδέχεται το σχέδιο – πρόταση της Αιγύπτου και του Κατάρ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα εξέφρασε το Ισραήλ.
Η ανακοίνωση ήρθε μετά από πολυήμερες συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Χαμάς και Αιγύπτιων και Καταριανών μεσολαβητών στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα στη Ντόχα. Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς βρισκόταν στο Κάιρο και τη Ντόχα όταν διεξάγονταν οι συνομιλίες και στάθμισε τις απόψεις του με τους Αιγύπτιους και τους Καταριανούς, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες.
Το Ισραήλ βλέπει «παιχνίδι» της κυβέρνησης Μπάιντεν και θεωρεί πως γνώριζε ότι η Χαμάς θα αποδεχθεί την πρόταση και μάλιστα θεωρούν ότι έδωσε και εγγυήσεις ασφαλείας στην παλαιστινιακή οργάνωση, ενώ δεν το ενημέρωσε ως όφειλε με αποτέλεσμα να ξαφνιαστεί.
Οι συνομιλίες στο Κάιρο δεν αναμένεται να είναι εύκολες και φαίνεται πως το Ισραήλ δεν θέλει κατάπαυση του πυρός, καθώς το έστειλε μία ομάδα μεσαίων αξιωματούχων, οι οποίοι επανέλαβαν ότι η πρόταση που υπάρχει μέχρι στιγμής δεν είναι αποδεκτή για το Ισραήλ.
«Η αντιπροσωπεία αυτή αποτελείται από απεσταλμένους μεσαίου επιπέδου. Εάν υπήρχε μια αξιόπιστη συμφωνία στα σκαριά, οι επικεφαλής θα ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν γνώριζε για την τελευταία πρόταση και δεν ενημέρωσε»
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός ιστότοπος Axios, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν γνώριζε για την τελευταία πρόταση συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός που διαπραγματεύτηκαν η Αίγυπτος και το Κατάρ με τη Χαμάς, αλλά δεν ενημέρωσε έγκαιρα το Ισραήλ πριν η Χαμάς ανακοινώσει ότι την αποδέχθηκε τη Δευτέρα.
Όπως σημειώνει ο Axios η πίστη των Ισραηλινών αξιωματούχων ότι οι Αμερικανοί γνώριζαν τους «δημιούργησε βαθιά απογοήτευση και καχυποψία σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ στις συνομιλίες για τη συμφωνία και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις».
Έκπληκτοι από την ανακοίνωση της Χαμάς
Τρεις ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ανακοίνωση της Χαμάς εξέπληξε την κυβέρνηση και όπως λένε το Ισραήλ δεν έλαβε το κείμενο της απάντησης από τους διαμεσολαβητές παρά μόνο μία ώρα μετά την ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Όταν οι Ισραηλινοί διάβασαν την απάντηση της Χαμάς, είδαν με έκπληξη ότι περιείχε «πολλά νέα στοιχεία» που δεν αποτελούσαν μέρος της προηγούμενης πρότασης στην οποία συμφώνησε το Ισραήλ και η οποία παρουσιάστηκε στη Χαμάς από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ πριν από δέκα ημέρες, είπαν ακόμα οι αξιωματούχοι.
«Φαινόταν σαν μια εντελώς νέα πρόταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος. Δύο ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι όταν η αντιπροσωπεία της Χαμάς βρέθηκε στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο, οι Αιγύπτιοι τους έδωσαν μια νέα πρόταση χωρίς να συντονιστούν με το Ισραήλ.
Μια πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Ισραηλινούς στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο, αλλά επέλεξαν να μην στείλουν ομάδα. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι ήταν ένα λάθος που οδήγησε το Ισραήλ να έχει λιγότερη ορατότητα στις συνομιλίες.
Οι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις γνώριζαν για τη νέα πρόταση αλλά δεν το είπαν στο Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ακόμα ότι οι τελευταίες πινελιές στην πρόταση έγιναν το πρωί της Δευτέρας στη Ντόχα εν γνώσει της κυβέρνησης Μπάιντεν. Το πρωί της Δευτέρας, ο Μπερνς μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε πηγή με γνώση της κλήσης, ωστόσο όταν η Χαμάς δημοσίευσε την ανακοίνωσή της, ο Ισραηλινός υπουργός εξεπλάγη επίσης.
Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αίσθηση είναι ότι «το Ισραήλ έπεσε θύμα παιχνιδιού» από τις ΗΠΑ και τους διαμεσολαβητές που συνέταξαν «μια νέα συμφωνία» και δεν ήταν διαφανείς γι’ αυτό.
Το Ισραήλ πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε εγγυήσεις στη Χαμάς
Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Τελ-Αβίβ είναι βαθιά υποψιασμένο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε εγγυήσεις στη Χαμάς μέσω των μεσολαβητών της Αιγύπτου και του Κατάρ σχετικά με το βασικό της αίτημα ότι η συμφωνία για τους ομήρους θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου.
Το Ισραήλ έχει πει ότι δεν θα δεσμευτεί για τον τερματισμό του πολέμου ως μέρος μιας συμφωνίας για τους ομήρους και ότι μόλις εφαρμοστεί η συμφωνία θα συνεχίσει τις μάχες στη Γάζα μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το μήνυμα που έλαβαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν τη Δευτέρα είναι ότι η απάντηση της Χαμάς είναι διαπραγματεύσιμη, αλλά οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν τις αμφιβολίες τους.
Τι υποστηρίζουν οι ΗΠΑ
Από την πλευρά του ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος αντέτεινε λέγοντας ότι «οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν εμπλακεί με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους. Δεν υπήρξαν εκπλήξεις».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία με διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μέσω μεσαζόντων στη Ντόχα και το Κάιρο».
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει συμμετάσχει στις συνομιλίες με καλή πίστη και ότι η πρόταση του Ισραήλ στα τέλη Απριλίου ήταν «η πιο προωθητική πρόταση μέχρι σήμερα. Για να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός, η Χαμάς πρέπει απλώς να απελευθερώσει τους ομήρους. Είναι όλα χαρτογραφημένα».
Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί την απάντηση της Χαμάς ως αντιπρόταση και όχι ως νέα πρόταση.
Αλλά είναι το τελευταίο επεισόδιο που βαθαίνει τις εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και των ισραηλινών ηγετών για τον πόλεμο στη Γάζα.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο δηλωμένος στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν να «διασφαλίσει ότι μια αρχική εκεχειρία έξι εβδομάδων θα ενσωματωθεί σε κάτι πιο διαρκές. Η συμφωνία προβλέπει τρεις φάσεις για τον σκοπό αυτό και στόχος μας θα ήταν να δούμε και τις τρεις φάσεις να ολοκληρώνονται με την επιστροφή όλων των ομήρων στις οικογένειές τους».
Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος λειτουργούν ως εγγυητές για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους, αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έδωσαν καμία εγγύηση στη Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου.