Εάν ληφθούν σοβαρά οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τότε ο Ισραηλινός «Αττίλας» στη Ράφα έχει ήδη ξεκινήσει. Εάν όμως ληφθούν σοβαρά οι εκτιμήσεις ειδικών, τότε οι Ισραηλινοί θα έρθουν αντιμέτωποι με ό,τι δυσκολότερο πολέμησαν έως σήμερα, δίχως μάλιστα να έχουν πετύχει τους στρατιωτικούς σκοπούς τους.
Με δεδομένο ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι θα εισέβαλλε στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία, την ώρα διαπραγματεύσεων, τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν ξεκινήσει ήδη την επιχείρηση εκκένωσης αμάχων.
Ποιό το κέρδος όμως της εισβολής στη Ράφα;
Η Ράφα, στο νοτιότερο άκρο της Γάζας, φιλοξενεί τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μήκους περίπου 9 μιλίων μεταξύ του θύλακα και της Αιγύπτου. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς κατέχει ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων που της επέτρεψε να μεταφέρει λαθραία όπλα και άλλα παράνομα αγαθά στον θύλακα εδώ και χρόνια.
Οι Ισραηλινοί διατείνονται ότι εκεί έχουν οχυρωθεί τέσσερις ταξιαρχίες της Χαμάς μαζί με άλλους μαχητές που έχουν καταφύγει εκεί. Αυτές τις δυνάμεις θέλουν να τις εξολοθρεύσουν.
«Πιστεύω ότι είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος και είναι επείγον», δήλωσε ο Yaakov Amidror, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ και συνεργάτης του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής, μιας δεξαμενής σκέψης που υποστηρίζει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ.
Βέβαια, μια εισβολή στη Ράφα, ίσως να σώσει πολιτικά και τον Νετανιάχου καθώς τα υπερεθνικιστικά μέλη της κυβέρνησής του, τον πιέζουν για εισβολή ειδάλλως απειλούν την κυβέρνηση συνασπιμό με κατάρρευση.
Η κατάληψη της Ράφα θα μπορούσε να του επιτρέψει να μιλήσει για ολοκληρωτική νίκη όταν έρθει η ώρα των εκλογών.
Μια τεράστια ενέδρα
Εάν αυτά λοιπόν, είναι τα κέρδη, άραγε ποιο θα είναι το κόστος;
Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για μια επιχείρηση, ακόμα πιο περίπλοκη από τη Γάζα: μάχες σε πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή, με ένα εκατομμύριο αμάχους και με τη Χαμάς να διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων όντας η ίδια βαθιά ενσωματωμένη στις μη στρατιωτικές υποδομές.
«Είναι μια μικρογραφία κάθε πρόκλησης, κάθε κινδύνου και κάθε επιπλοκής που έχει συμβεί σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Aaron David Miller, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace. «Θα πρέπει να σκεφτείς πολύ προσεκτικά τι θα ρισκάρεις για αυτό που θα κερδίσεις».
Ήδη, για πολλούς αναλυτές, η Χαμάς ήδη έχει προετοιμαστεί μετατρέποντας το τελευταίο της προπύργιο σε μια τεράστια ενέδρα.
Τακτικά, μια επιχείρηση στη Ράφα θα πρέπει να είναι διαφορετική από τις επιθέσεις του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας και στο Χαν Γιουνίς, τις δύο άλλες κύριες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας. Σε άλλες πόλεις που επιχείρησαν οι Ισραηλινοί, τα στρατεύματα ήταν σε θέση να μετακινούν ολόκληρες γειτονιές, μεταφέροντας τους ανθρώπους όπου χρειαζόταν. Αλλά μεγαλύτερες μάζες ανθρώπων πιθανότατα θα αναγκαστούν να φύγουν αυτή τη φορά καθώς θα εισβάλουν οι Ισραηλινοί.
«Η Ράφα θα φαίνεται ουσιαστικά λίγο διαφορετική», είπε ο Τζόναθαν Λορντ, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του προγράμματος ασφάλειας Μέσης Ανατολής στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον. «Δεν είναι τόσο καθαρό, απαραίτητα».
Στη Γάζα, το Ισραήλ βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε μια τιμωρητική αεροπορική εκστρατεία για να καταστρέψει τα τάγματα της Χαμάς στην πόλη.
Οι Ισραηλινοί, έτσι, θυσίασαν αμάχους Παλαιστίνιους για να γλιτώσουν ζωές Ισραηλινών στρατιωτών που θα σφαγιάζονταν από τους μαχητές της Χαμάς.
Αν και στην πορεία το Ισραήλ επιχείρησε να εκτελέσει πιο στοχευμένα χτυπήματα στο Χαν Γιουνίς, ωστόσο και εκεί άφησε την πόλη κατεστραμμένη.
Η Ράφα είναι η δυσκολότερη πίστα
Ειδικοί αναφέρουν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα αντιμετωπίσουν έναν σκληραγωγημένο εχθρό που έχει την ικανότητα να πολεμήσει και να ανεφοδιαστεί μέσω ενός τεράστιου δικτύου σηράγγων, ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα θα προσπαθούν παράλληλα να απομακρύνουν αμάχους ή να τους σκοτώνουν «από λάθος».
Σύμφωνα με τον συνεργάτη του Ινστιτούτου της Ουάσινγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολής (Washington Institute for Near East Policy) Εχούντ Γιαάρι «Δεν μπορεί να είναι μια ομαλή, τακτοποιημένη και «καθαρή» επιχείρηση. Όποια μέτρα προφύλαξης κι αν λάβετε, οι άμαχοι θα χτυπηθούν».
Επιπλέον, τα τάγματα της Χαμάς που πολεμούν στη Ράφα είναι «αρκετά αυτόχθονα» στην περιοχή, είπε ο Λορντ. Βασίζονται στον διάδρομο της Φιλαδέλφεια, ένα πυκνό δίκτυο σηράγγων. Οι Ισραηλινοί προσπάθησαν να κατασκευάσουν έναν υπόγειο τοίχο για να εμποδίσουν τη χρήση του διαδρόμου από τη Χαμάς, αλλά δεν τα κατάφεραν.
«Η Χαμάς έχει πιθανότητα σκάψει υπόγεια, έχει κρυφτεί και είναι προετοιμασμένη να πολεμήσει από καλές τοποθεσίες όπου έχει πρόσβαση σε σήραγγες και ανεφοδιασμό, με ικανότητα να διεισδύσει και να δραπετεύσει και να κινηθεί», είπε ο Λορντ. «Αυτό γίνεται λίγο πιο δύσκολο σε ορισμένες από τις περιοχές που υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάικλ Μάλροϊ, είπε ότι οι Ισραηλινοί θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μεραρχίες, μια αλεξιπτωτιστών και μια τεθωρακισμένη, μαζί με μικρότερα αποσπάσματα πυροβολικού και ειδικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό ε.α. στρατηγό των Πεζοναυτών και επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ Κένεθ ΜακΚένζι «Θα είναι ένας πολυδιάστατος αγώνας. Θα πρέπει να πολεμήσουν υπόγεια, θα πρέπει να πολεμήσουν στην επιφάνεια της Γης, θα πρέπει να πολεμήσουν στην ατμόσφαιρα κάτω από τη Γη, γιατί η Χαμάς πιθανότατα θα πετάξει πολλά drones. Το Ισραήλ σίγουρα θα πετά drones. Θα είναι ένας ακόμη σκληρός, αιματηρός, άσχημος αγώνας, στον οποίο το Ισραήλ θα έχει διδάγματα από τους αγώνες του [στη βόρεια Γάζα]. Η Χαμάς θα έχει διδάγματα από τις μάχες στα βόρεια. Και οι δύο πλευρές θα τις εφαρμόσουν».
Τι είδους επιχείρηση θα προτιμούσαν οι Αμερικανοί
Ωστόσο, σημειώνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες ως προς την τακτική ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ σχετικά με το πώς θα διεξαχθεί η εκστρατεία.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την αντίθεσή του σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα και ο εκπρόσωπος τύπου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παράσχει στις ΗΠΑ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις επιχειρήσεις του στη Ράφα.
«Οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν [τη Ράφα] περισσότερο ως μια χειρουργική διερευνητική επιχείρηση βασιζόμενη σε πληροφορίες ώστε να βρεθούν οι μαχητές της Χαμάς και στη συνέχεια να εξορθολογίσουν τη μαχητική ισχύ έναντι μόνο της Χαμάς», είπε ο Μάλροϊ.
«Οι Ισραηλινοί –τουλάχιστον απ’ ό,τι ξέρω– [σχεδιάζουν] περισσότερο σαν μια μάχη τύπου Φαλούτζα, μαζικό κίνημα, μάχη μπλοκ με μπλοκ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις αστικές μάχες που έδωσαν τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Ιράκ μετά την Εισβολή 2003.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal, Foreign Policy