Πρόκειται για μία βίλα 1.600 τετραγωνικών μέτρων, με 30 υπνοδωμάτια και 40 γραφεία και αίθουσες μελέτης, καθώς και με αίθουσα κινηματογράφου.
Χτίστηκε στο κτήμα Φον Ρέντρεν, που δόθηκε ως δώρο το 1936 από την πόλη του Βερολίνου, ενώ για την κατασκευή του δαπανήθηκαν 2,3 εκατ. μάρκα του Ράιχ – δηλαδή περίπου 65 εκατ. δολάρια σε σημερινά χρήματα.
Η βίλα ήταν ιδιοκτησίας του Γιόζεφ Γκέμπελς, του συνεργάτη του Αδόλφου Χίτλερ και υπουργού Προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας, ο οποίος τη χρησιμοποιούσε ως καταφύγιο για τη σύζυγό του Μάγδα και τα έξι παιδιά τους.
Η τύχη της μετά την πτώση του Γ’ Ράιχ
Μετά την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος, η συγκεκριμένη έκταση έγινε μέρος της Ανατολικής Γερμανίας και δόθηκε προς χρήση στη Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ενώ μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου η βίλα και το κτήμα πέρασαν στα χέρια του κρατιδίου του Βερολίνου.
Εδώ και 35 χρόνια, το Βερολίνο προσπαθεί να απαλλαγεί από τα κόστη συντήρησης της βίλας και του κτήματος, με τους υπεύθυνους να τονίζουν ότι μπορεί κάποιος να το αποκτήσει ακόμα και δωρεάν, προκειμένου να μην ξοδεύονται άλλα χρήματα από τα κρατικά ταμεία.
Ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου του Βερολίνου, Στέφαν Έβερς, δήλωσε ότι η βίλα διατίθεται δωρεάν σε όποιον είναι πρόθυμος να αναλάβει την απαιτητική συντήρησή της.
«Προσφέρω σε όποιον θα ήθελε να αναλάβει τον χώρο να τον αναλάβει ως δώρο από το κρατίδιο του Βερολίνου» ανέφερε, κλείνοντας παράλληλα το… μάτι στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, όπου βρίσκεται στην πραγματικότητα η βίλα.
«Εαν δεν καταφέρουμε να βρούμε αγοραστή, δεν μάς απομένει πια καμία λύση παρά η κατεδάφιση» συμπλήρωσε ο Εβερς, μιλώντας στον Guardian.
Ο συγγενής που το ζήτησε
Παρά τη φήμη του Γκέμπελς, ένας από τους συγγενείς του υπουργού Προπαγάνδας του Γ’ Ράιχ προσπάθησε να αποκτήσει το συγκεκριμένο ακίνητο, απαιτώντας μάλιστα από το κρατίδιο του Βερολίνου να επιστρέψει η περιουσία στην οικογένειά του.
Ωστόσο, στη Γερμανία υπάρχει νόμος στη Γερμανία που απαγορεύει τη χρήση των κερδών που αποκόμισαν οι επικεφαλής του ναζιστικού καθεστώτος ή την αποκόμιση κέρδους από αυτά.
Παράλληλα, αποδείχθηκε ότι ο ίδιος ο Γιόζεφ Γκέμπελς αφού δεν πλήρωσε ποτέ για την ανέγερση –την ανέλαβαν τα κινηματογραφικά στούντιο UFA- δεν μπήκε και ποτέ στον κόπο να κατοχυρώσει το ακίνητο στο όνομά του.