Μια ηχηρή παρέμβαση για τα προβλήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα επεφύλασσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο συμμετέχοντας στο EuroJam 2024, ένα event που διοργανώνει κάθε χρόνο με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης η οργάνωση «Tu was für Europa» (Κάνε κάτι για την Ευρώπη).
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την εμπειρία χρόνων στον πολιτικό στίβο από θέσεις ευθύνης έκρινε πως «χρειαζόμαστε μια ειλικρινή συζήτηση για την Ευρώπη» και ξεδίπλωσε τις προτάσεις του για μια Γηραιά Ήπειρο που θα έχει «αποφασιστικό ρόλο» σε μια σειρά από φλέγοντα θέματα.
«Η Ευρώπη πρέπει να στηρίζει ενεργά την ειρήνη και να αντιμετωπίζει τις ανισότητες αν θέλει να είναι ισχυρή», είπε.
Όσο για την απάντηση στις κρίσεις, τόνισε πως «δεν είναι η αντιπολιτική», απάντηση στην άνοδο υτης ακροδεξιάς «δεν είναι η μεταπολιτική». Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κάλεσμα «να κινητοποιήσουμε πολίτες για προοδευτικές πολιτικές που θα βελτιώνουν τη ζωή τους και να δώσουμε τη μάχη των αξιών».
Με την παραδοχή πως αυξάνονται οι ανισότητες στάθηκε στους δύο πολέμους στην γειτονιά μας κριτικάροντας την ηγεσία της Ευρώπης που «δεν παίζει κανέναν αποφασιστικό ρόλο στον τερματισμό τους» που «στρώνουν το έδαφος για ακροδεξιές πολιτικές και αντιευρωπαϊσμό».
«Να δώσουμε τη μάχη για το κράτος δικαίου»
Ο Αλέξης Τσίπρας εφιστά την προσοχή για «μια Ευρώπη που ταυτίζεται με τις Αμερικανικές προτεραιότητες ακόμη κι όταν αυτές είναι σε βάρος των δικών της συμφερόντων» χτυπώντας το καμπανάκι πως με τις πολιτικές αυτές δεν υπάρχει «μέλλον».
Η Ευρώπη, λέει «πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου, καθώς και της πολυμερούς διπλωματίας, σε έναν πολυπολικό κόσμο».
Στο πεδίο των δημοκρατικών θεσμών ανέφερε πως «η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης δεν αρκεί» καθώς «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ολόκληρο δίκτυο ακροδεξιών δυνάμεων που αναπαράγουν ιδέες τόσο έξω, όσο και μέσα στα κόμματα της παραδοσιακής δεξιάς».
»Πρέπει να δώσουμε τη μάχη των αξιών. Για ανεκτικότητα και στήριξη του πλουραλισμού. Για μια δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, βασιζόμενη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Για το κράτος δικαίου», πρόσθεσε.
Το τοπίο στην Ελλάδα, η αντιπολιτική και η μετα-πολιτική
Ο Αλέξης Τσίπρας καυτηρίασε την «υπονόμευση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα» «με το μεγαλύτερο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ευρώπη ή τον θάνατο 600 προσφύγων στη θάλασσα της Πύλου, πέρυσι» βάζοντας μαζί στο κάδρο το Qatargate και τα φαινόμενα διαφθοράς ευρωπαίων αξιωματούχων.
«Καθημερινά βλέπουμε πολίτες που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην εθνική και την Ευρωπαϊκή πολιτική να κινούνται από την αποχή, στην αντιπολιτική, στην ακροδεξιά. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η απάντηση δεν είναι η αντιπολιτική. Ούτε η μετα-πολιτική που επικεντρώνεται στο να “γίνεσαι viral”, αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών. Στόχος μας πρέπει να είναι να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και την πολιτική πιο κοντά στους πολίτες», ανέφερε.
Πρότεινε «να προχωρήσουμε άμεσα στις αλλαγές που γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε σήμερα: Πρώτον, με τη δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού εργαλείου για την έκδοση κοινού χρέους, για τη στήριξη δημόσιων αγαθών όπως η υγεία, η εκπαίδευση, και η έρευνα. Δεύτερον, αυξάνοντας τους ιδίους πόρους της ΕΕ, φορολογώντας αποτελεσματικά τον πλούτο. Με δεδομένο πως 10% των Ευρωπαίων κατέχουν το 67% του Ευρωπαϊκού πλούτου. Τρίτον, δεν χρειαζόμαστε, απλώς, μια ισχυρή βιομηχανική πολιτική που θα ωφελήσει τις ήδη προνομιούχες περιοχές της Ευρώπης, αλλά ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο για την περιφερειακή βιομηχανική πολιτική, με σκοπό να αντιμετωπιστούν και οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες».
«O αγώνας για μια άλλη Ευρώπη πρέπει να συνεχιστεί γιατί σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ»
Σε οικονομικό επίπεδο, η λογική business-as-usual της Ευρώπης, «πρέπει να τερματιστεί» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. «Είναι καταστροφικό να περιμένουμε μέχρι την επόμενη κρίση για να αναπτύξουμε – μετά την κρίση – τους θεσμούς που χρειαζόμασταν πριν από αυτήν», σημείωσε.
Δήλωσε περήφανος που έχοντας στα χέρια του τη διακυβέρνηση της χώρας «αγωνιστήκαμε για πολλά από αυτά και πετύχαμε ορισμένα, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» και υποστήριξε αυτοκριτικά: «Δεν πετύχαμε να φτιάξουμε ούτε μια άλλη Ευρώπη ούτε μια άλλη Ελλάδα. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Γιατί αυτός είναι κοινός αγώνας. Όχι μόνο για κυβερνήσεις. Αλλά και για τους πολίτες και τους λαούς της Ευρώπης».
Αναφερόμενος στις επόμενες Ευρωπαϊκές εκλογές είπε πως «αποτελούν σημείο καμπής. Είτε θα μας πάνε μπροστά, αν ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις. Ή θα μας πάνε πίσω». Και κατέληξε μεταξύ άλλων πως «ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη – που θα είναι και ισχυρή και κοινωνική – πρέπει να συνεχιστεί. Όχι μόνο διότι είναι εφικτό, αλλά και διότι σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ».