Σε κανονικό επικό δράμα έχει εξελιχθεί η επίσκεψη του Εντι Ράμα στην Αθήνα. Οχι για διπλωματικούς λόγους αλλά για… οργανωτικούς. Διότι τουλάχιστον μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι αλβανοί διοργανωτές της μεγάλης εκδήλωσης που θα πραγματοποιήσει ο Ράμα για τους αποδήμους που ζουν στην Ελλάδα (για τη διπλωματική ατζέντα της αποστολής θα διαβάσετε περισσότερα στις σελίδες 10-11), δεν έχουν προχωρήσει σε επίσημη συμφωνία για τον χώρο που θα τη φιλοξενήσει. Γεγονός που, από ό,τι ακούω, έχει προκαλέσει έναν σχετικό εκνευρισμό και στον ίδιο τον αλβανό πρωθυπουργό. Και εξηγούμαι: Οπως ήταν αρχικά γνωστό, ο Ράμα θα ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που θα πραγματοποιούνταν σε θέατρο στο Γαλάτσι. Ομως ο ιδιώτης επιχειρηματίας που το διαχειρίζεται τη Μεγάλη Πέμπτη επικαλέστηκε κάποια τεχνικά προβλήματα για να μην προχωρήσει η παραχώρησή του.
Παρ’ όλα αυτά, οι αλβανοί διοργανωτές επιμένουν στο σενάριο του Γαλατσίου, που ήταν και ο πρώτος χώρος που ανακοινώθηκε για την πρεμιέρα της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ράμα. Καθώς μια αλλαγή χώρου θέλει νέες ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις, προωθητικό υλικό κ.λπ., ενώ δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να βρει κανείς σκηνή που μπορεί με ασφάλεια να φιλοξενήσει εκδήλωση τέτοιου μεγέθους, με ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα και κοινό ως και 5.000 θεατών (για τέτοια προσέλευση μιλάμε). Ως εναλλακτική παραμένει, αυτή τη στιγμή, το δημοτικό στάδιο στο Γαλάτσι, το οποίο θα μπορεί να τους παραχωρηθεί από τον δήμο.
Οι εναλλακτικές
Στο μεταξύ όμως, καθώς δεν έχουν ακόμη πέσει υπογραφές για κανέναν χώρο, τη Μεγάλη Πέμπτη μαθαίνω πως έγινε κρούση και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) προκειμένου να παραχωρηθεί στην αλβανική πλευρά για την εκδήλωση με τον Ράμα η αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη». Οπως με πληροφορεί πηγή μου, η διοίκηση του ΣΕΦ ενημέρωσε αμέσως για το αίτημα τα δυο συνυπεύθυνα υπουργεία (δηλαδή το Αθλητισμού και το Εξωτερικών) κι έλαβε τη θετική απάντηση ότι εφόσον η αίθουσα είναι διαθέσιμη να προχωρήσουν κανονικά, όπως θα έκαναν για οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση.
Κοιτάζουν και πλατεία
Αφού, όμως, δόθηκε το πράσινο φως από το ΣΕΦ, το Μεγάλο Σάββατο οι Αλβανοί επανήλθαν ζητώντας την κεντρική αίθουσα του γηπέδου, καθώς η πρώτη είναι πολύ μικρή για τις ανάγκες της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Και σε αυτό το αίτημα δόθηκε το ΟΚ ατύπως. Και πάλι ωστόσο δεν προχώρησαν. Διότι, ενώ η διοίκηση του ΣΕΦ ζήτησε απλώς να στείλουν κι ένα επίσημο γραπτό αίτημα για να προχωρήσουν στα τυπικά, η αλβανική πλευρά δεν επανήλθε. Τέλος, έμαθα ότι η αλβανική πρεσβεία επικοινώνησε με αξιωματούχο του Δήμου Αθηναίων για να ζητήσουν, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, να μιλήσει ο Εντι Ράμα σε κάποια κεντρική πλατεία της πόλης. Ολα αυτά ως διαθέσιμες εναλλακτικές.
Ξενάγηση στον πρίγκιπα
Μιλώντας για επισκέψεις, οι κεραίες μου έπιασαν πως βρίσκεται ήδη στην πόλη μας, με περίπου άγνωστη ατζέντα, ένας πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, ο Καλέντ μπιν Αλγουαλίντ αλ Σαούντ, επικεφαλής ενός σαουδαραβικού κρατικού οργανισμού ονόματι «Αθληση για Ολους», με τον οποίο η Αθήνα έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μας με τη χώρα του. Από ό,τι μου έλεγε πηγή μου, ο εν λόγω πρίγκιπας θα βρίσκεται εδώ, συνοδεία επταμελούς αποστολής, για τουλάχιστον τρεις μέρες και σήμερα θα ξεκινήσει το επίσημο πρόγραμμά του με επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού.
Κατά τα λοιπά, έχει ζητήσει να ξεναγηθεί στο ΟΑΚΑ και το Ολυμπιακό Μουσείο, στο ΣΕΦ και το Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ θα έχει και συνομιλίες με τον Χάρη Δούκα και τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Γιατί όλα αυτά; Μου λένε ότι δεν έχει αποκαλύψει αν απλώς αναζητά τεχνογνωσία και πληροφορίες. Αλλά ο πληροφοριοδότης μου θα πόνταρε ότι έρχεται με κάποια συγκεκριμένη πρόταση για συνέργεια ή επένδυση.
Δελτίο τουρκικών Navtex
Με σκωτσέζικο ντους μοιάζουν οι κινήσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα εν όψει της επικείμενης επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αγκυρα. Μια ζέστη, μια κρύο. Στο… κρύο, για παράδειγμα, θα εντάσσαμε και τη νέα NAVTEX που εξέδωσε χθες το μεσημέρι η Αγκυρα για ασκήσεις Ερευνας και Διάσωσης (SAR) στην καρδιά του Αιγαίου στις 15, 16, 22 και 23 Μαΐου. Δηλαδή διεκδικεί και πάλι, εμμέσως πλην σαφώς, μια ζώνη που η ευθύνη για την Ερευνα και Διάσωση ανήκει στην Αθήνα, θέμα που συχνά εγείρει η Αγκυρα με την κλασική μέθοδο της έκδοσης παράνομων NAVTEX και NOTAM. Συνηθισμένα πράγματα…