Σοβαρά ερωτήματα για ακόμη μία εξαγωγή του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator από την Ελλάδα στην Αφρική προκύπτουν, σύμφωνα με έρευνα που υποστηρίζει πως, εκτός από τη Μαδαγασκάρη και το Σουδάν, το συγκεκριμένο spyware πουλήθηκε από την ελληνική Intellexa και στην Γκάνα. Το εύρημα προκύπτει από μια επιστημονική έρευνα ειδικών στα κακόβουλα λογισμικά από το βρετανικό Institute of Development Studies του Πανεπιστημίου του Σάσεξ. Σε αυτή ερεύνησαν και την περίπτωση της Γκάνας, μιας χώρας με καλό δημοκρατικό σκορ, σε σχέση με άλλες γειτονικές της, στην οποία ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν καταγγελθεί παράνομες παρακολουθήσεις από δημοσιογράφους που έχουν πέσει και οι ίδιοι θύματα. Οι ειδικοί εντόπισαν ίχνη έξι διαφορετικών εμπορικών spyware στη χώρα, μεταξύ αυτών και του Predator, για την προέλευση του οποίου «χαρτογράφησαν» την ελληνική Intellexa.
Θυμίζω πως από όταν έγιναν γνωστές οι εξαγωγές του Predator μέσω Αθήνας, με άδειες του υπουργείου Εξωτερικών, οι πληροφορίες έκαναν λόγο και για μια τρίτη αφρικανική χώρα που δεν είχε γίνει γνωστή. Στο μεταξύ το λογισμικό της Intellexa εντόπισε η Διεθνής Αμνηστία και στην Ινδονησία, θέτοντας ερωτήματα για την πιθανότητα η εξαγωγή να έγινε με άδεια των ελληνικών Αρχών.
Απόρρητο και για τις εξαγωγές
Θυμίζω πως το υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 εσωτερική έρευνα για τις εξαγωγές κατασκοπευτικού λογισμικού, για την οποία είχε ζητήσει να ενημερωθεί και η Κομισιόν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που δεν διαψεύστηκαν ποτέ, στην έρευνα αυτή είχαν εξεταστεί υπηρεσιακοί και όχι ο υπογράφων Γιάννης Σμυρλής (τέως γενικός γραμματέας και νυν διευθυντής της ΝΔ), ενώ το υπουργείο επικαλέστηκε το απόρρητο για να μην ενημερώσει ποτέ για τα αποτελέσματά της…
«Κόκκινη γραμμή»
Μια ξεκάθαρη «κόκκινη γραμμή» τράβηξε πάλι η Κομισιόν από τη θέση της Ελλάδας ότι η υπόθεση Μπελέρη και οι άλλες διαφωνίες μας με την Αλβανία είναι ευρωπαϊκά θέματα που αφορούν την ενταξιακή της διαδικασία. Παρόμοια αναφορά έγινε για τη Βόρεια Μακεδονία, «φωτογραφίζοντας» και τις χθεσινές κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι «τα διμερή θέματα δεν θα πρέπει να καθυστερούν τη διαδικασία διεύρυνσης», ενώ για την υπόθεση Μπελέρη σχολίασε πως «δεν σχολιάζουμε δικαστικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία θα μπορέσουν να ανοίξουν το πρώτο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεών τους σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, όσο το δυνατόν πιο άμεσα». Ξεκάθαρο «καρφί» προς την Αθήνα αυτό, που έθεσε βέτο στην αλβανική περίπτωση…
«Καρφί» για Ράμα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην Κομισιόν, επέμεινε πως το θέμα είναι ευρωπαϊκό και όχι διμερές. Σχολίασε («Πρώτο Θέμα») και την επικείμενη επίσκεψη του Εντι Ράμα στην Αθήνα για προεκλογική ομιλία σε αλβανούς ομογενείς ως «περιττή και αχρείαστη», τονίζοντας ότι «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε», αλλά «δεν θα τη διευκολύνουμε». Πάντως, πληροφορούμαι ότι ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» ο χώρος που θα φιλοξενήσει την ομιλία Ράμα, αφού απορρίφθηκε και το αίτημα παραχώρησης του δημοτικού σταδίου Γαλατσίου.
Τσίπρας στο Βερολίνο
Ενα λιθαράκι στο διεθνές προφίλ που θέλει να χτίσει έβαλε στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας, στην εκδήλωση EuroJam 2024, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, πλάι σε διακεκριμένες προσωπικότητες. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας Γιώργο Παππά, η εκδήλωση οργανώνεται ετησίως από τον Μάρτιν Σουλτς, τον πρώην πρόεδρο του SPD, που είναι σήμερα πρόεδρος στο κομματικό Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ. Την πρόσκληση στον Τσίπρα την απηύθυνε ο Σουλτς, με τη βεβαιότητα ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα ξέφευγε από τις κλειστές γραμμές της Αριστεράς. Μετά την εκδήλωση Τσίπρας και Σουλτς δείπνησαν μόνοι τους.
Εφεση για Μιχαλολιάκο
Εφεση κατά του βουλεύματος με το οποίο αποφυλακίστηκε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας Νικήτας Θεολογίδης. Με επιχείρημα ότι η αρθρογραφία του Μιχαλολιάκου, μετά την καταδίκη του, συνηγορεί υπέρ της εκτίμησης για κακή διαγωγή και απουσία μεταμέλειας. Ο εισαγγελέας κρίνει ότι αυτά τον καθιστούν επικίνδυνο νέων εγκλημάτων, κάτι που δεν είχε δεχτεί το Δικαστικό Συμβούλιο που τον αποφυλάκισε. Τον τελικό λόγο έχουν τώρα τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας που θα κρίνουν την υπόθεση. Στο μεταξύ, θα κριθεί και το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε ο Ηλίας Κασιδιάρης.