Στο ορεινό πέρασμα Τουρμαλέ, στα γαλλικά Πυρηναία, τα βουνά όπου γεννήθηκε η γιαγιά του από την πλευρά της μητέρας του, πήγε για φαγητό χθες ο Εμανουέλ Μακρόν τον Σι Τζινπίνγκ, κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης του κινέζου προέδρου στη Γαλλία, προτού μεταβεί, χθες το βράδυ, στη Σερβία και από εκεί, σήμερα, στην Ουγγαρία. Η πυκνή ομίχλη δεν επέτρεψε στον Μακρόν, τον Σι και τις συζύγους τους να απολαύσουν τη θέα, απόλαυσαν όμως μια παράσταση από χορευτές παραδοσιακών χορών, καθώς και ένα γεύμα με τοπικά προϊόντα σε παραδοσιακό εστιατόριο: χοιρομέρι, αρνάκι, τυρί και πίτα με βατόμουρα. Ο Σι είπε πως θα διαφημίσει το χοιρομέρι, ενώ επαίνεσε και το τυρί. Ο Μακρόν του έκανε δώρο μια μάλλινη κουβέρτα φτιαγμένη στα Πυρηναία, μια φανέλα του ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας και αρμανιάκ από την κοντινή νοτιοδυτική περιοχή – ένα κονιάκ που κινδυνεύει με κινεζικές εμπορικές κυρώσεις. Τελικά, όμως, βγήκε κάτι από όλα αυτά;
Η ανισορροπία
Ενας από τους κύριους στόχους του γάλλου προέδρου ήταν να πείσει τον Σι να μειώσει την ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο ηπείρους, με καλύτερη πρόσβαση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα και μικρότερες επιδοτήσεις για τους κινέζους εξαγωγείς. Η χθεσινή εξόρμηση στα Πυρηναία, όπου τα δύο ζευγάρια ταξίδεψαν ξεχωριστά, ήταν, σύμφωνα με γαλλικούς προεδρικούς συμβούλους, μια δραστηριότητα εκτός πρωτοκόλλου, με στόχο να δώσει μια ευκαιρία στον Σι και στον Μακρόν για άμεσες, κατ’ ιδίαν συζητήσεις, χωρίς τις παρεμβάσεις βοηθών, μόνο με τους μεταφραστές τους.
Η αλήθεια είναι πως ο Μακρόν επιχειρεί συχνά να οικοδομήσει προσωπικές σχέσεις με τους ομολόγους του, ακόμα και με εκείνους με τους οποίους διαφωνεί έντονα: η εξόρμηση στα Πυρηναία έκανε πολλούς παρατηρητές να θυμηθούν την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στο πλευρό του Μακρόν στην παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης, το 2017, ή το ταξίδι του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μπρεγκανσόν, το καλοκαιρινό θέρετρο του γάλλου προέδρου, το 2019. Η αλήθεια είναι, επίσης, πως οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν κατά κανόνα τα επιθυμητά, από την πλευρά του Μακρόν, αποτελέσματα.
Περισσότερες συνομιλίες
Αυτή τη φορά ο Σι δήλωσε ότι θα καλωσόριζε περισσότερες συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τις εμπορικές προστριβές, αλλά παράλληλα αρνήθηκε ότι υπάρχει κινεζικό «πρόβλημα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας». Γαλλικές και κινεζικές εταιρείες συνήψαν προχθές ορισμένες συμφωνίες σε τομείς που κυμαίνονται από την ενέργεια έως τις μεταφορές, όμως οι περισσότερες ήταν συμφωνίες για συνεργασία ή ανανέωση των δεσμεύσεων για συνεργασία. Γενικότερα, ο κινέζος πρόεδρος δεν φάνηκε πρόθυμος να προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις στον τομέα του εμπορίου ή της εξωτερικής πολιτικής.
Σι και Μακρόν επιβεβαίωσαν βέβαια τη δέσμευσή τους στην προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης του πυρηνικού ζητήματος του Ιράν, απηύθυναν έκκληση για εκεχειρία στη Γάζα και την «πραγματική υλοποίηση» της λύσης των δύο κρατών και ζήτησαν από κοινού την εφαρμογή «ολυμπιακής εκεχειρίας» στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στη Γαλλία – αλλά αυτός ήταν ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής μεταξύ των θέσεών τους, και σίγουρα δεν έκρυψε τις βαθιές διαφορές τους, ειδικά έναντι του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία.
Επίσκεψη στο Βελιγράδι
Η επίσκεψη του Σι στο Βελιγράδι, τον δεύτερο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας, απέκτησε και συμβολικό χαρακτήρα μια και συνέπεσε με την επέτειο των 25 χρόνων από τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι από το ΝΑΤΟ, στις 7 Μαΐου του 1999, όταν σκοτώθηκαν τρεις κινέζοι δημοσιογράφοι. «Η φιλία μεταξύ Κίνας και Σερβίας είναι εμποτισμένη με το αίμα που έχυσαν από κοινού οι δυο λαοί» επεσήμανε ο Σι σε άρθρο του στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα». Η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε ήταν θερμότατη – άλλωστε η Σερβία αποτελεί τον σημαντικότερο εταίρο της Κίνας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Μια ζώνη, ένας δρόμος».