Πρώτο σινιάλο στήριξης της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για δεύτερη πενταετία στην Ηρώδου Αττικού εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε χθες την τελευταία μέχρι τις ευρωεκλογές επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους. Μερικές ώρες μετά τη μεταξύ τους συζήτηση για τις ευρωεκλογές αλλά και την Τουρκία δημοσιοποιήθηκε συνέντευξη του Πρωθυπουργού μέσα από την οποία άνοιξε ουσιαστικά δρόμο στη δεύτερη θητεία της.
«Εχω μια πολύ καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά της και θα παραμείνω σε αυτό» είπε (protothema.gr). Κλείνοντας την κουβέντα με την αποστροφή «νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας» υποστήριξε ότι δεν έχει κάνει καμία βολιδοσκόπηση προσώπων για τη διαδοχή, ενόσω το περιβάλλον της Προέδρου, αποφεύγοντας τις σχετικές συζητήσεις, δείχνει προς την πλευρά του Μαξίμου. Τόσο από το Προεδρικό όσο και στη συνέντευξή του ο Μητσοτάκης επεφύλασσε μήνυμα στην Τουρκία για τις «αχρείαστες» προκλήσεις, επιμένοντας πάντως στη σημασία των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.
Μήνυμα στην Αγκυρα
Μπροστά στα αντιφατικά μηνύματα της Αγκυρας λίγα 24ωρα προτού συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ακ Σαράι, ο Μητσοτάκης είπε ότι θα εκφράσει διά ζώσης στον τούρκο πρόεδρο «εντονότατη δυσαρέσκεια» για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί – μια «παντελώς αχρείαστη» ενέργεια, κατά τα λεγόμενά του, που «προσβάλλει την πλούσια ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης». Οπως επανέλαβε, η Αθήνα κινείται χωρίς αυταπάτες, αναγνωρίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει μετακινηθεί από τις βασικές θέσεις της. «Ούτε εμείς έχουμε μετακινηθεί όμως», τόνισε, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει «να συνομιλούμε», «να αναγνωρίζουμε την πρόοδο εκεί που την επιτυγχάνουμε» και «να κουβεντιάζουμε ανοιχτά» τα πιο δύσκολα ζητήματα.
Αντίστοιχα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη με ένα «οικουμενικό μνημείο», όπως η Μονή της Χώρας, «δεν δίνει καλό μήνυμα». Οπως ανέφερε, «οι καλές σχέσεις με τους γείτονες και η διατήρηση του διαλόγου είναι εκ των ων ουκ άνευ» αλλά «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όταν θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και καλή σχέση με την Ευρώπη, σεβόμαστε τις κοινές αξίες».
Ενόψει των ευρωεκλογών ο Πρωθυπουργός ξόρκισε τη χαλαρή ψήφο «με χαμηλή συμμετοχή» (μήνυμα κατά της αποχής έστειλε και η Σακελλαροπούλου) και χρέωσε στην αντιπολίτευση ότι θέλει να πείσει τους ψηφοφόρους να στείλουν «μήνυμα πολιτικής αστάθειας» στις 9 Ιουνίου. Ο ίδιος κινείται με ατζέντα οικονομίας και καθημερινότητας, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στα ζητήματα της ασφάλειας. Αυτά, δηλαδή, που παραδοσιακά βρίσκονται ψηλά στη νεοδημοκρατική ατζέντα αλλά τους τελευταίους μήνες χτυπούν – μέσω των δημοσκοπήσεων – «καμπανάκια» στην κυβέρνηση.
Σε συνέχεια της πλατφόρμας κατά του μπούλινγκ και τη γραμμή προστασίας ανηλίκων (το 10201) ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε το panic button για εφήβους, όπως έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», αποκαλύπτοντας τη σχετική προετοιμασία από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Οικογένειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Θα είμαστε μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους, τον Σεπτέμβριο», είπε, περιγράφοντας μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο για αυτόματη ειδοποίηση της Αστυνομίας στο μοντέλο του «κουμπιού πανικού» για τις γυναίκες-θύματα κακοποίησης.
Εθνικές κάλπες το 2027
Σε ό,τι αφορά το μετεκλογικό τοπίο, αφενός τοποθέτησε ξανά την εθνική κάλπη στη λήξη της τετραετίας, το 2027, αφετέρου φωτογράφισε, για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων, τη διάθεση διεκδίκησης τρίτης θητείας. Στο τραπέζι έριξε τον προβληματισμό του για το εκλογικό σύστημα, δείχνοντας σε επανεξέταση του μεικτού συστήματος λίστας – σταυρού για τις επόμενες ευρωεκλογές. Για τον πιο… κοντινό ορίζοντα σχολίασε ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι «στις άμεσες προθέσεις» του – χωρίς προφανώς κανένας να περιμένει προαναγγελία – αλλά υπενθύμισε ότι ανάμεσα στα πρωθυπουργικά «εργαλεία» είναι οι… κίτρινες και κόκκινες κάρτες.