Ολη η αντιπολίτευση φωνάζει επειδή ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο Εντι Ράμα, θα έλθει στην Αθήνα για να μιλήσει σε συγκέντρωση προς τους Αλβανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο αλβανός πρωθυπουργός ειρωνεύτηκε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά αποκάλεσε τους ιθύνοντές τους «λούζερ», ασκώντας τους κριτική για τον τρόπο με τον οποίο κατανοούν τις δημοκρατικές ελευθερίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει και δεύτερο κύμα διαμαρτυρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αστεία πράγματα.
Ο Εντι Ράμα, πρωθυπουργός μιας δημοκρατικής χώρας (όσα προβλήματα κι αν εντοπίζονται στη λειτουργία του πολιτεύματος) που φιλοδοξεί να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δικαιούται να έρθει στην Ελλάδα και να μιλήσει στους συμπατριώτες του (η εκδήλωση θα γίνει σε κλειστό θέατρο στο Γαλάτσι) που βρίσκονται εδώ για εργασία, σπουδές κ.λπ. Το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί κανείς να του το αρνηθεί. Στην Ελλάδα ζουν και εργάζονται νόμιμα εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί και είναι βέβαιο ότι πολλοί θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά της χώρας τους, όπως θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά της δικής μας χώρας πολλοί Ελληνες της διασποράς.
Το ότι αυτή τη στιγμή τις σχέσεις μας με την Αλβανία (και την ευρωπαϊκή προοπτική της) τη σκιάζει το θέμα Μπελέρη και η ελληνική αξίωση ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας (και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ) να έχει δίκαιη δίκη, δεν είναι επαρκής λόγος για να παρεμποδιστεί ο αλβανός πρωθυπουργός από μια δυνατότητα που του αναγνωρίζει το πλαίσιο των διεθνών σχέσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όντως κάνει πολιτική απέναντι στην γκρίνια, τους αφορισμούς και την ηθικολογία της αντιπολίτευσης, ήταν σαφής: «Είναι δικαίωμά του», είπε, η επίσκεψη του Εντι Ράμα στη Ελλάδα, για να προσθέσει πάντως ότι κατά τη γνώμη του είναι μια μάλλον περιττή και αχρείαστη επιλογή. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πρόσθεσε ότι η επίσκεψη Ράμα είναι «άκαιρη» επειδή οι εκλογές στην Αλβανία είναι το 2025. That’s all, που θα ‘λεγε κι ο Τσίπρας.
Διάβασα και διάφορους υπαινιγμούς για αποσταθεροποιητική στρατηγική του Ράμα κατά της Ελλάδας. Είναι δημοφιλής άσκηση να βλέπουμε παντού εχθρούς και υπονομευτές, ακόμα και στη σημερινή Αλβανία, που και η οικονομία της και οι ευρωπαϊκές προοπτικές της εξαρτώνται από τη χώρα μας. Στο μεταξύ, όλοι αυτοί που σήμερα χαλάνε τον κόσμο, όταν τον περσινό Μάρτιο κάποιοι από την κυβέρνηση έκαναν δημόσιες σχέσεις με τον Ράμα, φιλοξενώντας έκθεσή του ζωγραφικής στο Ζάππειο, είχαν καταπιεί το αμίλητο νερό. Φοβερό πολιτικό ένστικτο.
Πάντως, το ίδιο δικαίωμα που σήμερα ασκεί ο Εντι Ράμα, οι έλληνες πολιτικοί ηγέτες το έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς για διάφορα μέρη όπου υπάρχει ελληνική διασπορά. Κυβερνητικά στελέχη θα βρεθούν σε χώρες και πόλεις όπου υπάρχουν Ελληνες οι οποίοι θα ψηφίσουν επιστολικά. Πρόσφατα ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας πήγε στον Καναδά και στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σε ομογενείς στη Νέα Υόρκη, στη Μελβούρνη και στο Γιοχάνεσμπουργκ μετά τα προηγούμενα Χριστούγεννα, ενώ έχει ανακοινωθεί περιοδεία του στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ηπειρο – περιοχή την οποία το κόμμα του, πριν απ’ αυτόν, την αποκαλούσε Νότια Αλβανία.
Επιμύθιον: κάποια στιγμή ίσως υπάρξει μια στιβαρή αντιπολίτευση που θα κάνει πολιτική, αντί για κουραστική παραπολιτική και άλλα παρατράγουδα που δεν θα χώραγαν ούτε στην trash τηλεόραση. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.