Στο περιβάλλον του Τσίπρα είναι ικανοποιημένοι γιατί θεωρούν πως στη μεγάλη, ευρωπαϊκή πρόκληση για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς απειλής ο πρώην πρωθυπουργός συμβάλει ως πρόσωπο που μπορεί να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις, υπενθυμίζοντας πως η Ακροδεξιά ενυπάρχει ή είναι ανεκτή και στα παραδοσιακά δεξιά κόμματα. Αντιπαραβάλλει, λένε, στο αφήγημα της ισχυρής Ευρώπης, όπως ακούγεται στη Γαλλία από τον Εμανουέλ Μακρόν, το ερώτημα «τι Ευρώπη θέλουμε» και προτείνει νέες ισορροπίες με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την ανάγκη μιας στρατηγικά αυτόνομης ΕΕ, με κύριο διακύβευμα την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Το λες και rebranding αυτό – και δείχνει πως θέλει να παίξει ρόλο για τη συνέχεια.

ΜΠΗΧΤΕΣ

Πολύ συζητήθηκε η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, σε ένα πέρα της ευρωπαϊκής Αριστεράς ακροατήριο – και όχι άδικα. Στην Ελλάδα άκουσαν πρώτα την μπηχτή προς τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη – στη φράση του πρώην πρωθυπουργού πως η απάντηση στην «αντιπολιτική, την αποχή και την Ακροδεξιά δεν είναι η μεταπολιτική που επικεντρώνεται στο να «γίνεσαι viral», αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών» μπορεί κανείς εύκολα να δει να αποτυπώνεται το πρόσωπο του διαδόχου του στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενα δεκάλεπτο όμως που είπε κι άλλα ενδιαφέροντα.

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ

Αν κάποιος (εντός των τειχών) αναρωτιέται για τον απόηχο της παρουσίας του στο Βερολίνο, θα μπορούσε να κοιτάξει τον τρόπο που τον υποδέχθηκε ο σοσιαλδημοκράτης οικοδεσπότης Μάρτιν Σουλτς: «Ο Αλέξης και εγώ είμαστε φίλοι», είπε. «Νομίζω, Αλέξη, όχι μόνο οι Ελληνες, αλλά και οι Γερμανοί δεν ήταν περήφανοι για όλα όσα η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέλαβε εναντίον του ελληνικού λαού», είπε δημόσια. «Εσύ, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, κράτησες τη χώρα ενωμένη και ήταν μια συμβολή στο να κρατηθεί η Ευρώπη ενωμένη».

Σε περίπτωση που κάποιος δεν το πήρε χαμπάρι, μάλλον ο Σουλτς τον συμπαθεί –παραδόξως, οσμίζομαι, δεν είναι ο μόνος τουλάχιστον από την παλιά φουρνιά των γερμανών σοσιαλδημοκρατών. Μήπως να αναμένουμε ραντεβού στην Αθήνα;

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αφορούν όλη την ευρύτερη (Κεντρο)Αριστερά –μόνο που στη Νέα Αριστερά επικεντρώνονται στη Ράφα. Ετσι ο Αλέξης Χαρίτσης έστειλε χθες επιστολή στους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων της προοδευτικής αντιπολίτευσης ζητώντας τους να αναλάβουν κοινή δράση για να γίνει στη Βουλή προ ημερησίας συζήτηση για τα όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη.

«Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», ανέφερε. Απάντηση δεν έλαβαν, αν και υπάρχουν θετικές ενδείξεις – εκτός από το ΚΚΕ, που χαρακτήρισε την πρόταση «υποκριτική».