Η προειδοποίηση Μπάιντεν ότι θα αναστείλει την παράδοση κάποιων όπλων στο Ισραήλ σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα ανησύχησε και εξόργισε το Τελ Αβίβ, που μέχρι τώρα αψηφούσε τα μηνύματα της Ουάσιγκτον. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη παρακολουθεί αμήχανη και αμέτοχη αυτή την κρίση, χωρίς ξεκάθαρη θέση για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει.
«Αν μπουν στη Ράφα δεν θα παραδώσω όπλα που χρησιμοποιούνται εναντίον πόλεων», δήλωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CNN, θέτοντας ουσιαστικά για πρώτη φορά όρους αναφορικά με τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης στο Ισραήλ. Χάραξε έτσι μια κόκκινη γραμμή, κάτι που, όπως επισημαίνει η «Guardian», αποφεύγουν επιμελώς οι Αμερικανοί μετά το ανεκπλήρωτο τελεσίγραφο του Μπαράκ Ομπάμα στη Συρία για τα χημικά όπλα.
Παρά τον εν πολλοίς «συμβολικό» χαρακτήρα της προειδοποίησης, σύμφωνα με αναλυτές – καθώς ο τελευταίος πρόεδρος των ΗΠΑ που έβαλε σε αναμονή αποστολή όπλων ήταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν –, ισραηλινοί αξιωματούχοι έκριναν «δύσκολη και απογοητευτική» τη δήλωση Μπάιντεν ενώ οι σύμμαχοι του Νετανιάχου στον κυβερνητικό συνασπισμό ζήτησαν να προχωρήσει η εισβολή στη Ράφα. «Οπως έχω ξαναπεί θα πολεμήσουμε και με τα νύχια μας, αν χρειαστεί», λέει ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα, κι ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε διατυπώσει σε προεκλογικό ντιμπέιτ του Politico την άποψη ότι αν το Ισραήλ εισβάλει στη Ράφα οι Ευρωπαίοι θα αντιδράσουν, εκπρόσωπός της περιορίστηκε τώρα να πει ότι η «ΕΕ συνεχίζει να προτρέπει την ισραηλινή κυβέρνηση να μην εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, η οποία θα επιδεινώσει την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση».
Πού βασιζόταν
Οπως υπογραμμίζουν αναλυτές, η περιφρόνηση του Νετανιάχου σε προηγούμενες, έστω και έμμεσες, προειδοποιήσεις των ΗΠΑ να μη συνεχίσουν την επίθεση στη Ράφα βασίστηκε στην υπόθεση ότι ο περιορισμός της προμήθειας αμερικανικών όπλων θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη πολιτική ζημιά στον Μπάιντεν παρά στο Ισραήλ, ειδικά στο νήμα μιας εκλογικής χρονιάς. Ο Λευκός Οίκος φαίνεται τώρα πως επιχειρεί να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα.
«Είναι μια δύσκολη και απογοητευτική δήλωση από έναν πρόεδρο στον οποίο ήμασταν ευγνώμονες από την αρχή του πολέμου», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη, Γκίλαντ Ερνταν. Σε ένα κρεσέντο οργισμένης αντίδρασης, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπέζαλελ Σμότριχ, τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει τους στόχους της στη Γάζα παρά την απειλή των ΗΠΑ. «Θα επιτύχουμε την πλήρη νίκη σε αυτόν τον πόλεμο. Η επιχείρηση πρέπει να συνεχιστεί παρά, και ως έναν βαθμό λόγω ακριβώς της αντίθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης και της διακοπής της αποστολής όπλων», ανέφερε σε δήλωσή του.
Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα X, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε απόσπασμα της ομιλίας του από την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος την Κυριακή, που έλεγε: «Καμία πίεση δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί». Οπως ανέφεραν οι «Financial Times», το θέμα έχει εξελιχθεί στη βαθύτερη ρήξη μεταξύ ενός προέδρου των ΗΠΑ και του ισραηλινού πρωθυπουργού από τότε που ο Ρόναλντ Ρίγκαν ανέστειλε τις παραδόσεις όπλων για να επιβραδύνει την επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό το 1982. Επί μήνες, οι Δημοκρατικοί στην αμερικανική Βουλή προτρέπουν τον Μπάιντεν να αξιοποιήσει την εξάρτηση του εβραϊκού κράτους από τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των παλαιστινίων αμάχων.
Πολιτικός σύμβουλος του Νετανιάχου δήλωσε στους «FT» ότι ο ισραηλινός στρατός έχει επαρκή «επιχειρησιακή ικανότητα για να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους», αλλά ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους θα υπαγορεύσει την πορεία των επόμενων ημερών.
Ανεπαρκής δράση
Εν τω μεταξύ, δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στην ΕΕ διαδήλωσαν την Τετάρτη μπροστά από τα κτίρια Berlaymont και Justus Lipsius για την «ανεπαρκή δράση» που έχει ληφθεί προκειμένου να σταματήσουν τα δεινά στη Γάζα. «Η ΕΕ βασίζεται στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Μάνους Κάρλαϊλ, εκ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας. Την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ ζητούν με επιστολή τους προς τη Φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ βουλευτές των κεντρώων και αριστερών ομάδων του Κοινοβουλίου. Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια για τον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της προέδρου της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρξει λογοδοσία για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».