«Για αυτή την παρωδία θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και είμαι βέβαιος ότι θα δικαιωθώ» λέει στο «Βήμα» από τη φυλακή όπου βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο ο εκλεγμένος δημάρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, περιπέτεια για την οποία θεωρεί υπεύθυνο τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα.

«Μου απαγορεύτηκε πραξικοπηματικά να γίνω δήμαρχος» τονίζει ο υποψήφιος πλέον ευρωβουλευτής και προθέτει: «Χωρίς στοιχεία, μια εισαγγελέας που συνδέεται με το καθεστώς Ράμα με προφυλάκισε».

Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από τη σύλληψή σας. Τι θυμάστε από εκείνη την ημέρα και πώς βίωσατε τον εγκλεισμό σας και τη δικαστική διαδρομή όλον αυτόν τον καιρό;

«Μία εβδομάδα πριν από τη σύλληψή μου ο Εντι Ράμα έκανε καθημερινές προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου. Ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου, μάλιστα, σχολιάζοντας την εμφάνιση και το βάρος μου. Εκείνο το βράδυ μιλούσα με 2 φίλους έξω από ένα μαγαζί στην παραλία της Χειμάρρας. Ξαφνικά, άρχισαν να πετάγονται από το σκοτάδι δεκάδες αστυνομικοί. Επί μιάμιση ώρα, όσο διαρκεί η διαδρομή από Χειμάρρα ως Αυλώνα, δεν ήξεραν να μου πουν τον λόγο της σύλληψης.

Με μια στημένη διαδικασία, χωρίς στοιχεία, μια εισαγγελέας που συνδέεται με το καθεστώς Ράμα με προφυλάκισε. Ενώ στη δίκη που ακολούθησε ο βασικός μάρτυρας παραδέχτηκε ότι χρηματίστηκε από την αλβανική αστυνομία. Για αυτή την παρωδία θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και είμαι βέβαιος ότι θα δικαιωθώ. Το καλό με την προσωπική μου ταλαιπωρία είναι πως έμαθαν όλοι για το πλιάτσικο με τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας και τις συνθήκες που επικρατούν στην Αλβανία».

Οι συνθήκες μέσα στη φυλακή πώς είναι;

«Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση, ούτε θετική ούτε αρνητική. Το προσωπικό με αντιμετωπίζει με επαγγελματισμό».

Το Πάσχα πώς νιώσατε; Ηταν δύσκολο;

«Ηταν το πρώτο Πάσχα στη ζωή μου που πέρασα μακριά από τους δικούς μου ανθρώπους. Ηταν για εμένα μέρες περισυλλογής. Οταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε δυσκολίες, έρχεται ακόμα πιο κοντά στον Θεό».

Κάποιοι λένε πως εγκαταλείπετε τη Χειμάρρα με την υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή. Τι θα γίνει με τον Δήμο της Χειμάρρας την επόμενη μέρα;

«Εκπλήσσομαι για αυτούς που το λένε γιατί κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Δεν εγκαταλείπω εγώ τη Χειμάρρα. Ο Εντι Ράμα και οι μηχανισμοί του μου στέρησαν αυτό που μου έδωσαν οι ψηφοφόροι στις εκλογές. Μου απαγορεύτηκε πραξικοπηματικά να γίνω δήμαρχος για να μην μπορέσω να υπερασπιστώ τα δικαιώματα, πολιτικά και περιουσιακά, των Ελλήνων της περιοχής. Αν όμως καταφέρω να εκλεγώ ευρωβουλευτής, θα συνεχίσω να παλεύω για αυτά τα δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά τη Χειμάρρα, θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τον υποψήφιο της Ομόνοιας. Και είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε ξανά τις εκλογές. Με την υποψηφιότητά μου ο κόσμος έχει αναθαρρήσει και φανταστείτε πόσο πιο αναβασμένο θα είναι το ηθικό των ανθρώπων εκεί αν εκλεγώ. Οσοι μας υποτίμησαν θα καταλάβουν ότι έκαναν μεγάλο λάθος».

Ανήμερα της επετείου της σύλληψής σας ο Εντι Ράμα επισκέπτεται την Αθήνα για να κάνει προεκλογική συγκέντρωση με Αλβανούς που κατοικούν στην Ελλάδα. Πιστεύετε πως είναι συμπτωματική η επιλογή της ημερομηνίας;

«Ο Ράμα επιλέγει τη συγκεκριμένη ημερομηνία για να προκαλέσει την Ελλάδα επειδή η υποψηφιότητά μου τον έχει ενοχλήσει. Εδώ και καιρό εξάλλου χρησιμοποιεί τη φυλάκισή μου για να κάνει επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Αλβανίας. Να παραστήσει τον ισχυρό ηγέτη, που δεν υπολογίζει την Ελλάδα και όλα αυτά που αρέσουν στους εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας.

Αφού θα βρεθεί πάντως στην Ελλάδα, καλό θα είναι να δει πώς λειτουργούν οι δημοκρατικές χώρες. Στην Ελλάδα σέβονται το κράτος δικαίου και την ψήφο των πολιτών. Θα τη σεβαστεί και εκείνος. Γιατί η ψήφος του ελληνικού λαού μπορεί να ανοίξει για εμένα το κελί του Ράμα και να γίνει μήνυμα στήριξης στον Ελληνισμό της Αλβανίας που θέλει να περπατά με το κεφάλι ψηλά. Ελεύθερα και περήφανα».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως με την υποψηφιότητά σας κλείνει το μάτι στην Ακροδεξιά. Ποια η άποψή σας για αυτό και ποια είναι η πολιτική σας διαδρομή μέχρι σήμερα;

«Από τη δεκαετία του ’90 που βρίσκομαι στην Ελλάδα είχα σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία και την ΟΝΝΕΔ. Ομως επειδή συχνά εκπροσωπούσα για διάφορα ζητήματα την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, είχα επαφές με όλα τα κόμματα και είχα συναντήσει όλους σχεδόν τους πολιτικούς αρχηγούς. Πώς μιλάνε κάποιοι για Ακροδεξιά; Ακροδεξιός είναι ο αγώνας για τα δικαιώματα της μειονότητας; ακροδεξιά είναι η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα 62 κεντροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα που με στήριξαν σε αυτή την περιπέτεια;

Αυτή ειναι η προπαγάνδα των αλβανών εθνικιστικών και λυπάμαι αν κάποιοι – ενδεχομένως άθελά τους – ταυτίζονται με αυτή. Ο αγώνας μου όλα αυτά τα χρόνια είναι για την αξιοπρέπεια και την περηφάνια των Ελλήνων της Αλβανίας. Και μου κάνει εντύπωση να ακούω κάποιους, που υποτίθεται ότι κόπτονται για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, να αντιδρούν για όσους ζητούν τα αυτονόητα για τους Ελληνες της Αλβανίας».

Πώς κρίνετε τη στάση της Ελλάδας έναν χρόνο τώρα; Θεωρείτε πως ήταν επαρκείς οι ενέργειες που έγιναν προκειμένου να αποφυλακιστείτε;

«Ενιωθα πάντα την Ελλάδα δίπλα μου. Ξέρω ότι ο Πρωθυπουργός πίεσε την αλβανική κυβέρνηση, έφερε το θέμα στην Ευρώπη, πήρε ψηφίσματα από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Εστειλε στενούς συνεργάτες του να με επισκεφθούν στη φυλακή. Εκανε ό,τι μπορούσε για να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη. Και όταν είδε ότι το αλβανικό καθεστώς επιμένει να παραβιάζει κάθε κανόνα δικαίου, μου έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον αγώνα στην καρδιά της Ευρώπης. Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, όπως ευχαριστώ και όλους όσοι στηρίζουν την προσπάθειά μου. Δεν θα τους ξεχάσω ποτέ».

Πώς είναι να κάνεις προεκλογικό αγώνα μέσα από τη φυλακή; Ο γιος σας Πέτρος τον έχει πάρει στις πλάτες του. Πώς αισθάνεστε με αυτό και τι τον συμβουλεύετε όταν μιλάτε;

«Η οικογένειά μας δέθηκε ακόμα περισσότερο μέσα από αυτή την περιπέτεια. Η γυναίκα μου είναι βράχος, η κόρη μου μπήκε στο πανεπιστήμιο την περίοδο που ήμουν στη φυλακή. Με τον Πέτρο είμαστε σε διαρκή επικοινωνία. Μου μεταφέρει τι λέγεται, ποιους συναντά, συζητούμε για όλα. Είμαι πολύ περήφανος για όλους τους και σίγουρος ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια με το κεφάλι ψηλά».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ