«Δεν είμαι η πρόεδρος της κυβέρνησης. Δεν είμαι η Μελόνι. Είμαι η Τζόρτζια και θα επικοινωνώ μαζί σας άμεσα». Εβλεπα ένα βίντεο στο Instagram της ιταλίδας πρωθυπουργού. Και ήθελα να σχολιάσω ότι αντιγράφει τον Στέφανο Κασσελάκη. Και σε αυτόν αρέσουν οι προσφωνήσεις με το μικρό του όνομα, ενώ θέλει να επικοινωνεί αδιαμεσολάβητα με τον λαό. Αλλά απέφυγα τον σχολιασμό επειδή ενδεχομένως να έκανα λάθος. Μπορεί να είναι ο Στέφανος που αντιγράφει την Τζόρτζια. Η ρητορική τους, βέβαια, είναι διαφορετική. Ακούς τη Μελόνι και είναι σαν να έχεις μπροστά σου τη Λατινοπούλου. «Είμαι γυναίκα, μάνα, Ιταλίδα, Ευρωπαία και χριστιανή. Και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να ακυρώσει τις παραδόσεις και την κουλτούρα μας». Εξίσου θυμωμένος εμφανίζεται και ο Κασσελάκης. Για άλλους λόγους, φυσικά. Και είναι τόσο θυμωμένος, ώστε θα πει και μια κουβέντα παραπάνω χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Αλλωστε αυτό που μετράει είναι το ύφος. Να πετάξει το ακουστικό να αποχωρήσει από τη συνέντευξη. Αυτό προφανώς το διδάχθηκε από τον Πολάκη.
Παρακολούθησα την παρέμβασή του στην εκπομπή της Γιάμαλη όπου, αφού μάλωσε το κανάλι για τη φωτογραφία του (δεν τη βρήκε κολακευτική), έλουσε τον καθηγητή της Σορβόνης Γρηγόρη Γεροτζιάφα με ανήκουστους χαρακτηρισμούς. Και ισχυρίστηκε ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, που πρότεινε τον καθολικό εμβολιασμό, αποτελείται από άσχετους, «λαδωμένους» από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Κοίτα που βρίσκεται ανάμεσά μας ένας ιατρός παγκοσμίου κύρους και εμβέλειας και εμείς τον είχαμε παρεξηγήσει, δεν αντιληφθήκαμε το μέγεθος της επιστημονικής του συγκρότησης. Και έτσι, μέσα σε δύο μέρες, δύο εμβληματικές φιγούρες του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος και ο ίσκιος του, μας είπαν ότι υπουργοί και τα εμβόλια σκοτώνουν. Είναι πρόβλημα αυτό; Δεν νομίζω. Είναι τα αντανακλαστικά του παλιού καλού ΣΥΡΙΖΑ που αγαπήσαμε. Και τώρα, παρά την τοξικότητα που μεταφέρουν, είναι αβλαβή. Κάποιος καχύποπτος θα έλεγε ότι δουλεύουν για τον Μητσοτάκη. Βλέπεις τον Κασσελάκη να πετάει το ακουστικό και θέλεις να απαντήσεις στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Και ακούς τον Πολάκη να «λούζει» τον Γεροτζιάφα επί επιστημονικών θεμάτων και προσεύχεσαι μην πέσεις στα χέρια του, στο χειρουργείο ή στο υπουργείο.
Eurovision χωρίς Παλαιστίνη
Τελικά τι έγινε; Μπήκαν οι ποντικοί της Μοσάντ στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αλλοίωσαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δίνοντας στο Ισραήλ την πρώτη θέση στις προτιμήσεις του κοινού; Το Ισραήλ ήρθε πρώτο στην ψηφοφορία του κοινού. Βγαίνει πολιτικό συμπέρασμα; Ενδεχομένως ναι. Η σιωπηρή πλειοψηφία είναι με το Ισραήλ ή, έχει αναπτύξει δυσανεξία στα αραβικά πράγματα. Ηταν πολιτική η ψήφος; Προφανώς, δεδομένης της δεύτερης θέσης, πάλι από το κοινό, στην Ουκρανία. Οσον αφορά τα δικά μας, ατυχήσαμε. Η Σάττι είχε αντιδράσει με χασμουρητά όταν, στη συνέντευξη Τύπου, μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ. Χασμουρητά τής απάντησαν όσοι ψήφισαν. Να αποδώσουμε τιμή και δόξα σε όσους έπαιξαν τον μισθό τους στην είσοδο της Μαρίνας στη δεκάδα. Προφανώς νόμιζαν ότι ψηφίζει και η Παλαιστίνη στη Eurovision.
Η επίσκεψη σε 100 λέξεις
Για να μη χάνετε χρόνο στα δελτία ειδήσεων και στα μακροσκελή ρεπορτάζ, στις επόμενες εκατό λέξεις θα σας δώσω την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα. Ο Ερντογάν έχει τα θέματά του με τη Χαμάς, το Ισραήλ και τους ισλαμιστές. Ο Μητσοτάκης έχει τα δικά του με τους ακροδεξιούς που ψάχνουν, με το τουφέκι στο χέρι, να βρουν καμιά μειοδοσία για να βγάλουν τις ευρωεκλογές. Εμείς θα κάνουμε διαρροή με τα παράπονά μας για το μοναστήρι που κάνουν τζαμί. Αυτοί θα μας πουν για τα θαλάσσια πάρκα. Στις κοινές δηλώσεις θα συμφωνήσουν ότι γίνονται αργά αλλά σταθερά βήματα στις διμερείς σχέσεις. Ο Μητσοτάκης θα προσθέσει κάτι για τη βίζα προς τους Τούρκους που επισκέπτονται τα νησιά. Και μετά θα το διαλύσουν νωρίς γιατί το βράδυ ο πρόεδρος βλέπει με την Εμινέ στο παλάτι την αγαπημένη τους σειρά.