Στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στην Άγκυρα λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι και τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καθώς δεν προβλέπεται πρωτόκολλο επίσημης υποδοχής μιας και το ραντεβού κορυφής ορίζεται ως επίσκεψη εργασίας.
Μαζί με τον κ. Φιντάν στο αεροδρόμιο βρίσκονταν και ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Άγκυρας Murat Soylu, ο αντιδήμαρχος του Μητροπολιτικού δήμου Άγκυρας Faruk Köylüoğlu, ο πρέσβης Ahmet Cemil Miroğlu, γενικός διευθυντής Πρωτοκόλλου του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Burak Özügergin, γενικός διευθυντής Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας – Αεροπορίας – Συνόρων του υπουργείου Εξωτερικών και πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Çağatay Erciyes, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Θεόδωρος Μπιζάκης και άλλοι αξιωματούχοι.
Δείτε ζωντανά:
Μετά το πολυαναμενόμενο τετ-α-τετ τους θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. pic.twitter.com/0fvquoX8Nk
— T.C. İletişim Başkanlığı (@iletisim) May 13, 2024
Οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένονται μετά τις 17:30.
Παρουσία Βαρθολομαίου το δείπνο Ερντογάν – Μητσοτάκη
Σε μία κίνηση που σηματοδοτεί την αναβάθμιση του δείπνου μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε η τουρκική πλευρά.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, το «παρών» στο δείπνο των δύο ηγετών θα δώσει και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής προεδρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in, ο οικουμενικός πατριάρχης προσεκλήθη το βράδυ της Κυριακής και αναμένεται να φτάσει στην Άγκυρα λίγο μετά τις 16:30 το μεσημέρι.
Οι συμφωνίες της Αθήνας
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας του περασμένου Δεκέμβρη στην Αθήνα είχαν υπογραφεί η Διακήρυξη των Αθηνών και ακόμα 15 Μνημόνια συνεργασίας.
Σε αυτά που το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει ως μετρήσιμα αποτελέσματα από την επανενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας είναι:
- Η εφαρμογή της διευκόλυνσης της χορήγησης βίζας για Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
- Το θετικό κλίμα στο πεδίο που έχει σαν αποτέλεσμα την σχεδόν μηδενική παραβατικότητα στον αέρα.
- Η καλύτερη συνεργασία στο Μεταναστευτικό και η καταγραφή συνολικής μείωσης των ροών.