Χωρίς αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel έχουν παραμείνει οι αγρότες της Αγιάς Λάρισας, οι οποίοι εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους.
«Με μια παράλογη και καταφανέστατα άδικη απόφαση του ΕΛΓΑ, ο Δήμος Αγιάς και ιδιαίτερα τα μήλα, κάστανα, ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια, καλαμπόκια της περιοχής εξαιρέθηκαν από την αποζημίωση και την προκαταβολή επειδή ο ΕΛΓΑ εκτίμησε ότι δεν έχουν υπάρξει ζημιές από την πλημμύρα Daniel», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που υπογράφουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί Δήμου Αγιάς.
Οι αγρότες δημιούργησαν ένα φάκελο με όλα τα στοιχεία, μετεωρολογικά δελτία, φωτογραφικό υλικό και βίντεο, που αποδεικνύουν την έκταση της ζημιάς από τις πλημμύρες τον οποίο «στείλαμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ εδώ και δυο μήνες και μάταια περιμένουμε μια απάντηση και δικαίωση στο αίτημα μας. Ο φάκελος συντάχθηκε από τον ίδιο μελετητή που έκανε την αντίστοιχη μελέτη και για τις ζημιές στο Πήλιο στο οποίο έχουν λάβει και δικαιολογημένα την προκαταβολή οι συνάδελφοι παραγωγοί μήλων και κάστανων ενώ δεν συνέβη το ίδιο στην Αγιά».
Να αποκατασταθεί η αδικία
Μάλιστα, την Παρασκευή 26 Απριλίου διοργανώθηκε το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, με εκατοντάδες αγρότες, με συμμετοχή και συμπαράσταση όλων των φορέων της Αγιάς (Δήμος, Τοπικές Κοινότητες, Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος Επαγγελματιών, 15μελή μαθητικά συμβούλια, Σύλλογοι Γυναικών, Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι) με κυρίαρχο αίτημα να αποκατασταθεί η αδικία και να υπάρχει αποζημίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Αγιάς.
«Απαίτηση του συλλαλητηρίου ήταν η άμεση απόφαση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα μας και συνάντηση με τον Υπουργό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Επί 14 ημέρες μάταια τηλεφωνούσαμε στο υπουργείο για να κανονιστεί αυτή η συνάντηση, είτε μας παρέπεμπαν από μέρα σε μέρα λέγοντας ότι δεν μπορούν να βρουν τον υπουργό ή δεν τους έχει απαντήσει στο αίτημα μας, είτε δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.
Την Παρασκευή 10 Μαΐου μετά από επικοινωνία με την κ. Αγγελάκη διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού δόθηκε η υπόσχεση ότι θα συναντηθούμε με τον Υφυπουργό κ. Σταμενίτη και τον Γ.Γ του Υπουργείου κ. Μπαγινέτα χωρίς όμως να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα και σε σημερινή επικοινωνία μας 13 Μαΐου με το Υπουργείο πάλι δεν ορίστηκε η μέρα συνάντησης της αντιπροσωπείας των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών με το υπουργείο».
Περσινά χρωστούμενα
Όπως επισημαίνουν οι αγρότες της Αγιάς, «από πέρυσι μας χρωστάνε 50 ευρώ το στρέμμα επιπλέον αποζημίωση από το De Minimis στις ποικιλίες πράσινων μήλων όπως είχε δεσμευτεί ο τότε υπουργός κ. Γεωργαντάς και ακόμη δεν τα έχουν δώσει. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα που είναι βασικά προϊόντα του Δήμου καταργήθηκαν με την νέα ΚΑΠ μειώνοντας ακόμη περισσότερο το αγροτικό εισόδημα, αυτή την στιγμή εκατοντάδες παραγωγοί της Αγιάς αδυνατούν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα λόγω έλλειψης ρευστότητας από το χαμένο εισόδημα και τις προκαταβολές που δεν δόθηκαν και χωράφια μένουν ακαλλιέργητα».
«Θα πάμε στις ευρωεκλογές με τα τρακτέρ μας»
«Στην Αγιά έχουμε μάθει να δίνουμε και να κερδίζουμε τις μάχες μας και το δίκιο μας. Είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά και αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε ως το τέλος το αίτημα μας και να είναι όλοι βέβαιοι πως θα δικαιωθεί ότι και αν χρειαστεί να κάνουμε», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προειδοποιώντας ότι «θα πάμε στις ευρωεκλογές αν χρειαστεί με τα τρακτέρ μας και τις κινητοποιήσεις μας, με κάθοδο λεωφορείων στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου και με όποια άλλη κινητοποίηση κρίνουμε απαραίτητη όμως δεν θα ανεχτούμε αυτή την κατάφωρη αδικία, να εξαιρεθεί ο Δήμος Αγιάς από τις πλημμύρες του Daniel όταν με απόφαση του Υπουργείου πρόσφατα δόθηκαν αποζημιώσεις για τον Daniel ακόμη και σε περιοχή της χώρας που δεν χτυπήθηκε από τον Daniel».
Γι’ αυτό τονίζουν ότι «οφείλει η κυβέρνηση και το υπουργείο να μας απαντήσει αν θέλει η περιοχή που παράγει το 40% των μήλων της Ελλάδας, και αντίστοιχο ποσοστό στα κάστανα, να συνεχίσει να παράγει ή όχι», απαιτώντας άμεσα να οριστεί η ημέρα συνάντησης με το υπουργείο στην οποία φυσικά πρέπει να δοθεί λύση. «Δεν θα συναντηθούμε για «τσάι και συμπάθεια» και να ακούσουμε λόγια παρηγοριάς χωρίς αντίκρισμα. Η κυβέρνηση οφείλει να ικανοποιήσει το αίτημα μας, εδώ και τώρα!», τονίζουν οι αγρότες.