Το κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών ξεκινά σύντομα, με τα φώτα του να στρέφονται πάνω στις γυναίκες. Η φωτεινή διάσταση της προβολής οφείλεται στις βραβεύσεις της Μέριλ Στριπ και της Βρετανής Αντρεα Αρνολντ οι οποίες πρόκειται να λάβουν σημαντικά βραβεία καριέρας. Υπάρχει όμως και ένα σκοτεινό σύννεφο που απειλεί να δημοσιοποιηθούν νέες καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών στην ευρωπαϊκή βιομηχανία του θεάματος.
Σύμφωνα με τον «Guardian» στη Γαλλία διαδίδονται φήμες για την ύπαρξη ενός μυστικού καταλόγου με δέκα τρανταχτά ονόματα ανδρών που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, που έχουν κακοποιήσει γυναίκες. Λέγεται ότι τα ονόματα έχουν σταλεί ανώνυμα στο Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο Παρίσι, καθώς και σε άλλες κορυφαίες εταιρείες χρηματοδότησης κινηματογραφικών ταινιών στη Γαλλία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Le Figaro» και του σατιρικού περιοδικού «Le Canard enchaîné», οι διοργανωτές του φεστιβάλ των Καννών συγκρότησαν ομάδα διαχείρισης κρίσεων για να απαντήσουν στις κατηγορίες. Γι’ αυτό και ενδέχεται κάποιες ταινίες να αποσυρθούν από το πρόγραμμα προβολών εάν περιλαμβάνουν ονόματα εμπλεκομένων στις καταγγελίες.
Οι επικείμενες αποκαλύψεις θα μπορούσαν να έχουν ως αφορμή τη μεθαυριανή πρεμιέρα μιας μικρού μήκους γαλλικής ταινίας, το «Moi Aussi», σχετικά με την κακοποίηση στον χώρο του κινηματογράφου. Η ταινία, η οποία προστέθηκε τελευταία στιγμή στην ενότητα «Ενα Κάποιο Βλέμμα», προβλέπεται να αποδειχθεί εξίσου εμπρηστική με τη λίστα, λόγω του συναισθηματικού της περιεχομένου.
Σε σκηνοθεσία της ηθοποιού Τζουντίτ Γκοντρές, η οποία χαρακτηρίστηκε «πρέσβειρα του #MeToo» στη Γαλλία, βασίζεται στις αφηγήσεις πολλών γυναικών και έχει τη μορφή χορωδιακού έργου, ενώνοντας διαφορετικές προσωπικές μαρτυρίες. Η πενηνταδυάχρονη ηθοποιός συγκλόνισε για πρώτη φορά τον γαλλικό κινηματογράφο τον Φεβρουάριο, όταν κατηγόρησε τους σκηνοθέτες Ζακ Ντουαγιόν και Μπενουά Ζακό ότι τη βίασαν τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν έφηβη. Η Γκοντρές είπε ότι ο Ζακό είχε σχέση μαζί της όταν εκείνη ήταν κάτω από την ηλικία συναίνεσης. Ο ίδιος, 77 ετών σήμερα, αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα έχοντας πει ότι ήταν «κάτω από τη γοητεία της». Η ίδια ισχυρίζεται ότι ο αντίστοιχα 80 ετών σήμερα Ντουαγιόν την ανάγκασε να συμμετάσχει σε μια αχρείαστη σεξουαλική σκηνή στην ταινία του «La Fille de 15 ans» (Το δεκαπεντάχρονο κορίτσι) το 1989. Η Γκοντρές είπε ότι συμφώνησε να συμμετάσχει στη σκηνή, στην οποία έπαιξε και ο σκηνοθέτης. Ο ίδιος αρνείται τον βιασμό ή την επίθεση. Η Γκοντρές συνέχισε έναν μήνα αργότερα με την ομιλία της στα υψηλού κύρους γαλλικά κινηματογραφικά βραβεία Σεζάρ υποστηρίζοντας ότι η κινηματογραφική βιομηχανία αποτελούσε κάλυψη για την εκμετάλλευση ανήλικων ηθοποιών.
Η δίκη του Ντεπαρντιέ
Στο μεταξύ την περασμένη εβδομάδα οι γάλλοι νομοθέτες αποφάσισαν να γίνει εκτενής έρευνα για τη σεξουαλική και έμφυλη βία στους τομείς των παραστατικών τεχνών και της μόδας. Και το φθινόπωρο ο γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ δικάζεται με την κατηγορία ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο γυναίκες στα γυρίσματα της ταινίας «Τα πράσινα παντζούρια». Ο Ντεπαρντιέ αντιμετωπίζει κατηγορίες βιασμού σε άλλη μία υπόθεση και ταυτόχρονα βρίσκεται υπό έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς για επίθεση. Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά που η αμερικανίδα σκηνοθέτρια της «Barbie» Γκρέτα Γκέργουικ θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φετινού 77ου φεστιβάλ των Καννών όπου συμμετέχουν οι πρωταγωνίστριες της εκστρατείας υπέρ των γυναικών στον κινηματογράφο Εύα Γκριν και Λίλι Γκλάντστοουν.