Στις κορυφαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες περιλαμβάνεται η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, με τους φορείς της μεταποίησης να προειδοποιούν για σημαντικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία και στην υγιή ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας εξαιτίας της δυσκολίας εύρεσης προσωπικού σε κλάδους-πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.
Με φόντο μια σειρά ερευνών που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και καταγράφουν ότι παρά τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης συνταξιούχων πολλές επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν τελικά να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία για σύσταση ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα μπορούν να έρχονται στη χώρα εργαζόμενοι από τρίτες χώρες προκειμένου να καλυφθούν κενά στην ελληνική βιομηχανία.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα που αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα πρόκειται να είναι αντίστοιχη του μοντέλου που έχει αναπτυχθεί για τους εργάτες γης. Ουσιαστικά θα είναι ένας ψηφιακός μηχανισμός που θα λειτουργεί ως «σημείο συνάντησης» της προσφοράς με τη ζήτηση και – σύμφωνα με στελέχη του κλάδου – θα διασφαλίζει τη νομιμότητα όλων των διαδικασιών.
Στην Περιφέρεια
Αξίζει να σημειωθεί πως τα κενά εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές της Περιφέρειας, εξαιτίας του Δημογραφικού, ενώ αφορούν όλο το εύρος θέσεων και ειδικοτήτων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μεγαλύτερη έλλειψη καταγράφεται στον τομέα της πληροφορικής και κατ’ επέκταση σε ειδικότητες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και σε στελέχη στις γραμμές παραγωγής.
Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε 345 επιχειρήσεις, μεγάλη έλλειψη εργαζομένων αποτυπώνεται στο τεχνικό προσωπικό και ακολουθούν οι οικονομικοί κλάδοι. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι περίπου το 90% των επιχειρήσεων δηλώνει πως αναζητεί ανθρώπινο δυναμικό.
Το 49,2% αναζητά ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς, ενώ το 48,3% αναζητεί ανειδίκευτους εργάτες. Το 42,4% αναζητεί επαγγελματίες (μηχανικούς, οικονομολόγους, πληροφορικούς, λογιστές, νομικούς κ.ά.), το 40,7% τεχνικούς και βοηθούς, το 27,1% πωλητές και υπαλλήλους γραφείου (γραμματείς, εξυπηρέτηση πελατών, υπάλληλοι υποδοχής, ταμίες κ.λπ.).
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βιομηχανικών εταιρειών το θέμα δεν εξαντλείται μόνο στο ύψος των αμοιβών, αλλά συνδέεται και με τη μεγάλη δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού που είναι «μη ενεργοί» εργασιακά.