Το συνέδριο του Τσίπρα
Ο Τσίπρας επισήμως εξακολουθεί να σκέφτεται τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ για να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών που η νέα ηγεσία των Σκοπίων θέλει να καταργήσει στην πράξη. Ωστόσο, όπως εγκύρως ενημερώθηκα, ο πρώην πρωθυπουργός διοργανώνει στην Αθήνα το διήμερο 17 και 18 Ιουνίου συνέδριο κατά τη διάρκεια του οποίου η Συμφωνία των Πρεσπών θα επικρατήσει κάθε άλλης θεματολογίας. Αν μάλιστα συμμετάσχουν όλοι όσοι έχουν προσκληθεί, θα μιλάμε για ένα «γκράντε» γεγονός, καθώς, προσέξτε παρακαλώ, πλην του οικοδεσπότη, προέδρου Αλέξη, έχουν κληθεί ο Ζόραν Ζάεφ, ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το «σκοπιανό» Μάθιου Νίμιτς, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ζάεφ Νίκολα Δημητρόφ, και ο δικός μας Νίκος Κοτζιάς. Μια μέρα νωρίτερα οι Τσίπρας και Ζάεφ θα συναντηθούν στη Φλώρινα και πολύ πιθανόν να πάνε και μια βόλτα στους Ψαράδες, το χωριό στις όχθες των Πρεσπών, όπου υπέγραψαν τον Ιούνιο του 2018 τη γνωστή ομώνυμη συμφωνία.
Το διήμερο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο των Αθηνών και αν δεν με απατά η μνήμη μου, και μάλλον δεν με απατά, αυτή θα είναι και η πρώτη εκδήλωση που διοργανώνει το Ιδρυμα που δημιούργησε ο πρώην πρωθυπουργός.
Οι Πρέσπες και η Χάγη
Πληροφορούμενος λοιπόν εγώ αυτά τα – ωραία – νέα, και μη όντας συνομιλητής Τσίπρα, απευθύνθηκα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, τον φίλο μου Νίκο Κοτζιά. Τον ρώτησα ευθέως «γιατί δεν μιλάει ο Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός του των Εξωτερικών, που συνυπέγραψε τη συμφωνία», μετά τη βαριά πρόκληση της νέας προέδρου της γειτονικής χώρας. Τον βρήκα χθες το απόγευμα στην Αλόννησο να ξεκουράζεται. Μου απάντησε ότι θα αρθρογραφήσει για την υπόθεση αυτή και πρόσθεσε ότι αν θέλει η κυβέρνηση, πέραν των λεκτικών αναφορών για το ατόπημα της προέδρου Σιλιάνοφσκα, να αμφισβητήσει τη συμφωνία, έχει τον τρόπο να αντιδράσει, και είναι σκληρός πολύ αυτός ο τρόπος. Οπως μου εξήγησε, στη συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη για άμεση, μονομερή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για όποιο από τα δυο μέρη αποφασίσει να καταργήσει ή έστω να αμφισβητήσει στην πράξη τη συμφωνία. Συνέρχεται μια επιτροπή, διαπιστώνει την «παράβαση» και αμέσως μετά ακολουθεί η προσφυγή, μου είπε, θεωρώντας βέβαιη την καταδίκη της γειτονικής χώρας. Η πρόβλεψη εμπεριέχεται στο προτελευταίο άρθρο της Συμφωνίας, το άρθρο 19, το οποίο φέρει τον τίτλο «Επίλυση διαφορών». Η παράγραφος 3 του άρθρου το αναφέρει καθαρά.
Μου υπενθύμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει ήδη μια δική της καταδίκη από το ΔΔ της Χάγης εξαιτίας του ισχυρισμού της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή ότι στο Βουκουρέστι το 2004 είχε βάλει veto για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, και αυτό αποτέλεσε την αφορμή να προσφύγει το κρατίδιο στη Χάγη και να κερδίσει μια καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας. Η σχετική απόφαση εκδόθηκε το 2011 και ήταν η μοναδική καταδίκη σε βάρος της Ελλάδας από το Δικαστήριο της Χάγης από τον Β’ Παγκόσμιο Πολεμο και μετά.
Η (μη) αντίδραση του ΝΑΤΟ
Κατά τον Νίκο Κοτζιά «έπρεπε ήδη να αντιδράσει ο γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ» και να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία χώρα-μέλος της Συμμαχίας που να ονομάζεται «Μακεδονία». Οπως επίσης και η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα έπρεπε ήδη να ανακοινώσει ότι δεν θα γίνονται δεκτά στις χώρες-μέλη της διαβατήρια με την ένδειξη «Μακεδονία», αντί του ορθού «Βόρεια Μακεδονία». Και ότι φορτηγά με την ένδειξη ΜΚ αντί του αποδεκτού ΝΜΚ (North Makedonia) απαγορεύεται να κινούνται εντός των χωρών-μελών της Ενωσης. Στη διάρκεια της συνομιλίας που είχαμε μου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έχει πολλά όπλα που απορρέουν από τη συμφωνία να χρησιμοποιήσει. Μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή της και να απομονωθούν άμεσα αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να την αμφισβητήσουν ή και να την καταργήσουν».
Αναφορικά δε με τη μη κύρωση των (τριών) πρωτοκόλλων της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, ο Ν. Κοτζιάς πιστεύει ότι θα ήταν πράξη σοβαρής άσκησης πίεσης στη γειτονική χώρα, καθώς θα την εξέθετε ακόμη περισσότερο στη διεθνή κοινότητα.
Ο 13χρονος και η παρέμβαση Κασσελάκη
Το περιστατικό καταγράφηκε ως εξής: πιτσιρίκος είναι στο περιθώριο μιας ομιλίας του Κασσελάκη στον Βόλο. Ο μικρός φωνάζει κάποια στιγμή κάτι που προφανώς έχει ακούσει, στον δρόμο, στο σχολείο, στο σπίτι, στις παρέες του τέλος πάντων, ως επιθετικό προσδιορισμό των ομοφυλοφίλων. Ο Κασσελάκης, αντί να αδιαφορήσει, σταματάει την ομιλία του και καλεί τον πιτσιρίκο να πάει κοντά να του το πει. «Ελα εδώ να μου το πεις» του φωνάζει από μικροφώνου. Το παιδί φυσικά δεν πλησιάζει. Το πλησιάζουν όμως αστυνομικοί. Και το συλλαμβάνουν. Αποδεικνύεται ότι ο μικρός είναι 13 ετών. Καταδικαστέο; Καταδικαστέο. Αλλά από πού κι ως πού χθες ο Κασσελάκης ζήτησε να επικοινωνήσει, και επικοινώνησε, με την οικογένεια του μικρού; Ποιος του διέθεσε τα στοιχεία του παιδιού και με ποιο δικαίωμα πήρε τηλέφωνο τους γονείς του; Για να τους επιπλήξει; Για να του ζητήσουν συγγνώμη εκ μέρους του; ΄Η για να μας πληροφορήσουν τα ξελιγωμένα μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο μικρός, μετανιωμένος, ζήτησε από τον Κασσελάκη να κατεβεί Αθήνα για να τον ξεναγήσει στη Βουλή; Οι δε γονείς του είναι… ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ;
Τι άθλια πράγματα είναι αυτά που ζούμε; Αν ένας πιτσιρίκος, 13 ετών επαναλαμβάνω, φτάνει στο σημείο να εξαπολύσει εναντίον κάποιου, ανεξάρτητα από το ποιος είναι αυτός, ομοφοβική επίθεση, αρμόδια γι’ αυτό το γεγονός είναι η οικογένειά του, ένας ψυχολόγος, ή μια κοινωνική λειτουργός, που θα συζητήσουν με το παιδί για να καταλάβουν τα βαθύτερα αίτια της επίθεσης και να το νουθετήσουν για να μην το επαναλάβει. Ο Κασσελάκης δεν έχει αυτή την ιδιότητα. Και αν ήθελε πραγματικά να βοηθήσει, θα έπρεπε να παρέμβει για να μην αισθανθεί το παιδί τη λεκτική και σωματική βία που ασκήθηκε για τη σύλληψή του και προφανώς θα το βαραίνει για όλη του τη ζωή…
Αδειασμα σε Πολάκη
Αρχίζω να τον λυπάμαι τον «πολλά βαρύ και όχι» Πολάκη. Κανονικός «καρπαζοεισπράκτορας» κινδυνεύει να καταντήσει το περήφανο παλικάρι από τα Σφακιά. Οποιος τον πετύχει, του τραβάει και μια καρπαζιά στον σβέρκο για να ισιώσει. Προ τριημέρου ήταν ο Γεροτζιάφας, ακολούθησε η Γιάμαλη στο ΚΟΝΤΡΑ, προχθές είχε σειρά ο Ανδρέας Ξανθός (στην «ΕΦΣΥΝ») και χθες η Βούλα Κεχαγιά. Που τον άδειασε κανονικά και για την άθλια επίθεση στον καθηγητή Γεροτζιάφα και τις αιχμές στον Τσίπρα, με αφορμή την απόσυρση του εμβολίου της Astra Zeneca. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια ήταν κατατεθειμένη, γνωστή και διατυπωμένη από τότε που άρχισε η φάση του εμβολιασμού και της πανδημίας και από τότε δεν έχει αλλάξει κάτι, ανέφερε η Βούλα, και ένα φλαππππ ακούστηκε να πέφτει σε σβέρκο πλαδαρό.
Τώρα περιμένουμε να δούμε τι θα έχει να πει ο παλίκαρος μετά από όλα αυτά. Γιατί δεν χωνεύονται εύκολα, ούτε το άδειασμα ούτε η καρπαζιά.