Η παράλληλη μάχη των ευρωεκλογών είναι μια μάχη με κεντροαριστερή χροιά: ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να θεωρούνται, με το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, ο βασικός προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος. Και σε αυτό το πλαίσιο η μάχη περνάει μέσα από τέσσερις κρίσιμες περιφέρειες για το μπρα ντε φερ στην Κεντροαριστερά.
Μάχη συμβολισμού αλλά και ουσίας
Στην Κρήτη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παίζουν τα ρέστα τους για μια μάχη συμβολισμού και ουσίας. Η παράδοση της Δημοκρατικής Παράταξης και η εντοπιότητα των δύο αρχηγών, του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, μετατρέπουν το νησί σε πεδίο διαμάχης για τα δύο κόμματα που διεκδικούν τα ηνία του προοδευτικού χώρου. Στις προηγούμενες εκλογές, τρεις από τους τέσσερις νομούς έβγαλαν δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – και σε έναν από αυτούς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά ανοιχτά πλέον την πρωτιά.
Τα Χανιά, ο τόπος καταγωγής του Κασσελάκη, είναι η μοναδική περιοχή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τη δεύτερη θέση και από εκεί ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περιοδεία του στο νησί. Οποιος πάρει την Κρήτη, θα έχει ρίξει ένα από τα κεντροαριστερά «κάστρα» – και αν εκεί το αποτέλεσμα βγει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ισοπαλία, αυτή θεωρείται πως θα αντανακλάται και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Μήλον της Εριδος το «παπανδρεϊκό» κάστρο
Την έννοια του «κάστρου» έχει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει περιοχές όπως η Αχαΐα και η Ηλεία, στις οποίες αποτυπώθηκε η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, επανακτώντας ποσοστό που για περίπου δέκα χρόνια ανήκε στον ΣΥΡΙΖΑ – για τις συγκεκριμένες περιοχές, η ήττα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδόθηκε στην αποτυχία της διεύρυνσης προς τα κεντροαριστερά: τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Κασσελάκης χρησιμοποιούν, κάθε φορά που επισκέπτονται την περιοχή, «παπανδρεϊκή» φρασεολογία.
Οι ανοιχτές πληγές που άφησε ο «Daniel»
Η Θεσσαλία έχει εξίσου ειδικό χαρακτήρα – τον οποίο απέκτησε μετά τις πλημμύρες στην περιοχή και τη νίκη του νυν περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, που στηρίχθηκε τόσο από τη μια πλευρά όσο και από την άλλη. Τόσο ο Κασσελάκης όσο και ο Ανδρουλάκης έχουν πολλές φορές επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκε στην περιφέρεια πριν από μερικές μέρες, εκεί ξεδίπλωσε πρώτη φορά την επικοινωνιακή του στρατηγική που τον έφερε στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έφερε ευρωπαίους αξιωματούχους από την πλευρά των Ευρωσοσιαλιστών, όπως την Ιράτσε Γκαρθία Πέρεζ.
Αυτό αναμένεται να κάνει και την ερχόμενη Δευτέρα στη Λάρισα, σε κοινή εκδήλωση με τον υποψήφιο του PES για την Κομισιόν Νίκολα Σμιτ. Η ανάδειξη των προβλημάτων που ακόμα προκύπτουν στη συγκεκριμένη περιφέρεια μετά τον «Daniel» αποτελεί κομμάτι της προεκλογικής συζήτησης και για τις δύο πλευρές, όπως και η ανάδειξή τους σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές.
Βαρόμετρο για την κούρσα της δεύτερης θέσης
Τελευταία κρίσιμη περιφέρεια δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Αττική – και αυτό γιατί εκεί η διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές υπήρξε μεγάλη και καθοριστική για το αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές. Η Κουμουνδούρου θέλει να διατηρήσει τη διαφορά της από τον έτερο κυνηγό της δεύτερης θέσης τουλάχιστον στα επίπεδα του 2023, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως ο στόχος που έχουν θέσει απαιτεί ένα μεγαλύτερο ποσοστό στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Γι’ αυτό έχουν βάλει στη μάχη και τους βουλευτές της περιοχής, αλλά και την οργανωτική ομάδα του κόμματος, με διαρκείς εμφανίσεις, δράσεις και μίνι περιοδείες.