Οι διαπιστωμένες διαφωνίες ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επιμέρους θέματα, επαναδιατυπώθηκαν στην Αγκυρα χωρίς όμως να βάλουν «κόφτη» ούτε στη δρομολόγηση νέων διμερών επαφών, αλλά ούτε και στη διάθεση για συνέχιση της υλοποίησης των συμφωνιών που απορρέουν από τη Θετική Ατζέντα, οι οποίες έχουν αποβεί αμοιβαία επωφελείς, ιδιαιτέρως σε τομείς όπως είναι το Μεταναστευτικό, ο τουρισμός, με το άκρως επιτυχημένο πρόγραμμα της τουρκικής βίζας εξπρές στα δέκα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, όπως και ο τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, έλαβαν μέρος χθες σε κάθε φάση που περιλάμβανε η επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στο «Λευκό Παλάτι» – από την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, τις διευρυμένες συνομιλίες έως και το γεύμα που παρέθεσε ο τούρκος πρόεδρος στην ελληνική αντιπροσωπεία με το οποίο σφραγίστηκε το ταξίδι – καθώς είναι οι ίδιοι εκείνοι που έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της διατήρησης των ανοικτών διαύλων για την αποσυμπίεση των εντάσεων που κάθε τόσο προκύπτουν, με βασική τους αποστολή να εργάζονται με ειλικρίνεια και μεθοδικότητα προκειμένου αυτές να μη μετατρέπονται σε κρίσεις.
Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ΥΠΕΞ έδωσαν ραντεβού για την επόμενη συνάντησή τους η οποία θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον. Εκεί, όπως όλα δείχνουν, θα συμφωνήσουν για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, με τους τρεις πυλώνες διαλόγου (Πολιτικός Διάλογος / Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης / Θετική Ατζέντα) να κλειδώνουν το πιθανότερο (εφόσον ακολουθηθεί η πρακτική του περασμένου έτους) από Σεπτέμβριο με ορίζοντα το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο, όπως αποκάλυψαν χθες Μητσοτάκης και Ερντογάν, θα γίνει στην Αγκυρα.
Αναφορικά με το πού τοποθετείται αυτό χρονικά, διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως το πιθανότερο σενάριο είναι να διεξαχθεί τον Νοέμβριο, με τον έλληνα Πρωθυπουργό, πάντως, να διαβεβαιώνει πως σε κάθε περίπτωση θα έχει πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους. Προεξοφλείται ότι μία νέα συνάντηση των δύο ηγετών θα προηγηθεί στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη στα μέσα Σεπτεμβρίου. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο Μητσοτάκης – Ερντογάν δεν προβλέπεται να έχουν μια εκτενή συζήτηση.
Επιχειρηματικό Συμβούλιο
Στο πλαίσιο των χθεσινών διευρυμένων συνομιλιών εκφράστηκε ικανοποίηση από την επισκόπηση της υλοποίησης των συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ενώ μπήκαν οι βάσεις και για νέες που θα δρομολογηθούν στο μέλλον. Ιδιαιτέρως χαιρετίστηκε και από τις δύο αντιπροσωπείες η σύσταση επιχειρηματικού συμβουλίου – με στόχευση στον διπλασιασμό του εμπορικού όγκου ώστε αυτός να φτάσει στα 10 δισ. – ενώ υπεγράφησαν δύο συμφωνίες τις οποίες ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες στις κοινές τους δηλώσεις, το μνημόνιο συνεργασίας για τη διαχείριση καταστροφών και έκτακτης ανάγκης και η συμφωνία για συνεργασία στους τομείς της Υγείας και των ιατρικών επιστημών.
Για «κινδύνους που συνεπάγεται η ΙΧ εξωτερική πολιτική» του Πρωθυπουργού έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. «Για εμάς η συνθήκη της Λωζάννης είναι γραμμένη σε πέτρα και η μόνη πραγματικότητα στην Κύπρο είναι η κατοχή και βάρβαρη εισβολή του “Αττίλα”», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ από τη Νέα Αριστερά ζητήθηκε να ενημερωθούν άμεσα οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόσο για τη διαπραγματευτική διαδικασία όσο και για το «πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο στο οποίο έχουν μπει η Ελλάδα και η Τουρκία».