Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν δύο Βολιώτες, ιδιοκτήτες κτημάτων στις παρακάρλιες κοινότητες, κατά του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, Βασίλη Κικίλια και Χρήστου Τριαντόπουλου, κατηγορώντας τους ως υπεύθυνους για την καταστροφή των αγροτεμαχίων τους, εξαιτίας λαθών και παραλείψεων.
Η μηνυτήρια αναφορά, σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα της Μαγνησίας «Ταχυδρόμος», περιλαμβάνει στοιχεία που συλλέχτηκαν τους τελευταίους μήνες, με βάση τα οποία οι θιγόμενοι κτηματίες ζητούν να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των παραπάνω, διότι «εξαιτίας δικών τους εντολών αλλά και παραλείψεων έγινε διάρρηξη των αναχωμάτων στην Καρδίτσα και στη Γυρτώνη για εκτροπή των υδάτων και πλημμυρισμό της περιοχής της Κάρλας, δια μέσω των νερών του Πηνείου, με αποτέλεσμα να «βυθιστούν κάτω από το νερό και να χαθούν οι περιουσίες τους».
Η μηνυτήρια αναφορά συνοδεύεται από έναν φάκελο με στοιχεία, πάνω στα οποία βασίζεται η επιχειρηματολογία των μηνυτών, που από τη μία στιγμή στην άλλη είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται και έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, όχι λόγω αυτών καθ’ αυτών των καιρικών φαινομένων, αλλά εξαιτίας των χειρισμών που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η Κάρλα και τεράστιες εκτάσεις με δυναμικές καλλιέργειες να αφανιστούν, καθώς ακόμη παραμένουν μέσα στο νερό και είναι αδύνατο να γίνει αποκατάσταση.
«Η καταστροφή δεν ήταν αποτέλεσμα της έντασης του φαινομένου»
Η πρώτη μηνύτρια είναι ιδιοκτήτρια 18.700 στρεμμάτων με φυστικιές. Η έκταση βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ της Λάρισας και του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας, επί της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης της λίμνης. Από τις πράξεις και παραλείψεις των μηνυομένων το συνολικό κόστος της ζημίας που υπέστη η ίδια ανέρχεται στο ποσό των 153.070,99€, ευρώ.
«Η περιοχή μας δεν πλημμύρισε από τα όμβρια ύδατα που επέπεσαν επί τόπου, αλλά από τα ύδατα που οδεύτηκαν στην περιοχή μας, προκειμένω να μην πλημμυρίσει η περιοχή της Λάρισας…»
Ο δεύτερος μηνυτής είναι ιδιοκτήτης έκτασης 40.729,00τ.μ,. Μέχρι σήμερα το αγροτεμάχιό του είναι καλυμμένο από νερό, δεν είναι εφικτό να καλλιεργηθεί, ούτε φυσικά να αξιοποιηθεί, «καθώς και το νερό να απομακρυνθεί στο μέλλον, τα ιζήματα λάσπης που έχουν καθιζήσει έχουν καταστήσει αυτό πλέον μη καλλιεργήσιμο. Ο δε χρόνος αποκατάστασης ανέρχεται άνω των 10 ετών, έχοντας καταστήσει ουσιαστικά αυτό “άχρηστο”».
Ο μηνυτής αναφέρει επίσης ότι πριν την εκδήλωση του πλημμυρικού φαινομένου στην Κάρλα είχε βάλει πωλητήριο στο συγκεκριμένο κτήμα έναντι του ποσού των 100.000€. Μετά όμως από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κάθε σκέψη αγοροπωλησίας έχει πλέον απομακρυνθεί, προκαλώντας του μεγάλη οικονομική ζημιά.
Η καταστροφή που υπέστησαν, λένε οι μηνυτές, «δεν είναι αποτέλεσμα της έντασης του φαινομένου, που εκδηλώθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 6-9 Σεπτεμβρίου, αλλά πράξεων και κυρίως παραλείψεων των μηνυομένων, τόσο πριν την εκδήλωση του φαινομένου, με την παράλειψη κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όσο και κατά και μετά την εκδήλωση του φαινομένου, που δεν αντιμετωπίσθηκε ως θα έπρεπε, τόσο σύμφωνα με τα εκπονούμενα σχέδια επικινδυνότητας του 2018 για το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας όσο και με το σχέδιο Δάρδανος. Η περιοχή μας δεν πλημμύρισε από τα όμβρια ύδατα που επέπεσαν επί τόπου, αλλά από τα ύδατα που οδεύτηκαν στην περιοχή μας, προκειμένω να μην πλημμυρίσει η περιοχή της Λάρισας, από τα νερά του Πηνειού».