Παρά τη θετική προσέγγιση με την Αθήνα, στο μεγάλο «αγκάθι» του Κυπριακού δεν διαφαίνεται αλλαγή γραμμής από την Αγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Αυτές τις εκτιμήσεις έρχεται να επιβεβαιώσει η ανακοίνωση των «εορταστικών εκδηλώσεων» που σχεδιάζει το τουρκικό υπουργείο Αμυνας για τα 50 χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα». Θυμίζω ότι και πέρυσι είχαμε δει μια παρόμοια φιέστα, στην οποία τελικά δεν είχε παραστεί ο Ερντογάν, παρά τις φήμες που υπήρχαν περί του αντιθέτου. Για φέτος δεν υπάρχει, προσώρας, ανάλογη πληροφόρηση. Μαθαίνουμε, ωστόσο, ότι θα είναι «λαμπρότεροι» από ποτέ οι εορτασμοί. Δηλαδή πιο πολεμικοί. Καθώς αναμένεται να επισκεφθούν τα Κατεχόμενα το τουρκικό ελικοπτεροφόρο «Anadοlu» και οι αεροπορικές ομάδες Turkish Stars και Solotϋrk της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα πραγματοποιήσουν πτήσεις επίδειξης. Η τουρκική κυβέρνηση, δε, ετοιμάζει ειδικό λογότυπο για την 50ή επέτειο, ενώ θα εκδώσει αναμνηστικά γραμματόσημα και νομίσματα.
Αναταράξεις στο Αιγαίο
Παράλληλα, η Αγκυρα ανακοίνωσε πως στο τριήμερο 21-23 Μαΐου θα πραγματοποιήσει την άσκηση «Θαλάσσιος Λέων», με αντικείμενο την Ερευνα και Διάσωση στο Αιγαίο. Με δεδομένο πως η Τουρκία θεωρεί πως η δικαιοδοσία της στο Αιγαίο φτάνει μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, στρατιωτικές πηγές εκτιμούν πως στις συγκεκριμένες ημερομηνίες θα έχουμε ακόμα μία απόπειρα να αμφισβητήσει την ελληνική δικαιοδοσία και ως εκ τούτου και κυριαρχικά δικαιώματα.
Μία λύση για τη Μονή της Χώρας
Από την άλλη, φαίνεται πως επικρατεί πολύ καλύτερο κλίμα στη συζήτηση Αθήνας και Αγκυρας για τη λειτουργία της Μονής της Χώρας μετά τη μετατροπή της σε τζαμί. Σημείωσα ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα, είχε προαναγγείλει μια καλή εξέλιξη για τη διατήρηση του μουσειακού χαρακτήρα του μνημείου. Ρώτησα και έμαθα κατ’ αρχάς πως στην ελληνική πλευρά δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως το 95% των ψηφιδωτών, νωπογραφιών κ.ά. σημαντικών εκθεμάτων της Μονής θα παραμείνει ακάλυπτο για να μπορεί όποιος επιθυμεί να επισκέπτεται τα έργα τέχνης, όπως σε όλα τα μνημεία. Το μοναδικό ανοιχτό ζήτημα αφορά τρία μόνο ψηφιδωτά, τα οποία βρίσκονται καλυμμένα σε χώρο όπου πραγματοποιείται μουσουλμανική προσευχή.
Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς, λοιπόν, έγκειται στο να είναι κι αυτά ακάλυπτα και επισκέψιμα όταν δεν είναι ώρα προσευχής στο τζαμί. Δεν αποκλείω μάλιστα να πει κάτι παραπάνω επ’ αυτού σήμερα ο υπουργός στη Βουλή, στην απάντησή του σε σχετική επίκαιρη ερώτηση.
Ο Πάπας στην Πόλη
Ο Πάπας Φραγκίσκος σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τουρκία το επόμενο έτος για να τιμήσει την επέτειο της Α’ Συνόδου της Νίκαιας, όπως ανακοίνωσε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε εκδήλωση στη Λισαβόνα, προσθέτοντας ότι «η Αγιότητά του επιθυμεί να γιορτάσουμε μαζί αυτή τη σημαντική επέτειο». Οι πρώτοι αιώνες του χριστιανισμού σημαδεύτηκαν από ζωηρή συζήτηση σχετικά με το πώς ο Ιησούς θα μπορούσε να είναι και Θεός και άνθρωπος και η Εκκλησία πήρε αποφάσεις για το θέμα στην Α’ Σύνοδο της Νίκαιας το 325. Πρόσθεσε ότι ο Φραγκίσκος θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη πριν κατευθυνθεί στη Νίκαια.
Υψώνει τόνους για το «e-mail gate»
Το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου αποφάσισε να κρατήσει «ψηλά» ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών. Και χθες, μετά την επίσκεψη κλιμακίου στην Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το κόμμα έστρεψε τα βέλη του και κατά της Βουλής. Συγκεκριμένα, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, οι Σωκράτης Φάμελλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατήγγειλαν «κοινοβουλευτική συγκάλυψη» καθώς δεν έχει προχωρήσει το αίτημά τους για σύγκληση και συζήτησή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει μάλιστα σε συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων να κληθούν η Νίκη Κεραμέως και ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής Κωνσταντίνος Μενουδάκος, αλλά ο Κώστας Τασούλας παρέπεμψε στην πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών ζητώντας «προσοχή» στον χειρισμό θεμάτων που έχουν και «προεκλογική χροιά».
Απαντήσεις για Ουκρανία
Ενα ακόμη θέμα για το όποιο σας είχε ενημερώσει εγκαίρως η στήλη συζητήθηκε χθες στη Βουλή, στην Επιτροπή Αμυνας, όπου ο Νίκος Δένδιας απάντησε σε ερώτηση της Νέας Αριστεράς για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διέψευσε ότι έχουν γίνει απευθείας αποστολές στην Ουκρανία. Υπογραμμίστε, παρακαλώ, το «απευθείας». Επιβεβαίωσε ότι έχει πουληθεί υλικό στην Τσεχία και στις ΗΠΑ. Τώρα, αν από εκεί καταλήγει κάτι στην Ουκρανία, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο…