Το στίγμα της με το «καλημέρα» δίνει η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας που σχηματίστηκε με τη συμφωνία του κόμματος Ελευθερίας του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς με άλλα τρία κόμματα, καθώς στο 26 σελίδων κείμενο των συμφωνηθέντων αναφέρεται ότι θα επιδιώξει αυστηρότερο καθεστώς ασύλου και εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ για τη μετανάστευση. Υπό τον τίτλο «Ελπίδα, θάρρος και υπερηφάνεια», το έγγραφο της κυβερνητικής συμφωνίας προσδιορίζει το πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί και τις παραμέτρους της νέας στρατηγικής. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός.
Υστερα από μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, η Ολλανδία θα έχει την πιο δεξιά κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες. Στη συμφωνία μεταξύ των εταίρων περιλαμβάνεται μια σειρά από λεπτομερή σχέδια που καλύπτουν 10 βασικούς τομείς, όπως η μετανάστευση, η οικονομία, η δημόσια ασφάλεια, η αγροτική και ενεργειακή πολιτική.
«Ο ήλιος θα λάμψει ξανά»
Ωστόσο, μόλις την περασμένη εβδομάδα Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο δεσμεύτηκαν να μη συμμαχήσουν με την Ακροδεξιά «σε κανένα επίπεδο».
Το κόμμα του απερχόμενου ολλανδού πρωθυπουργού Ρούτε είναι μέλος της ομάδας Renew κεντρώων και φιλελευθέρων και τώρα θεωρείται ότι αθέτησε τις δεσμεύσεις του. Χθες η πρόεδρος των κεντρώων Βάλερι Χάγιερ κατήγγειλε τη συμφωνία που επετεύχθη στην Ολλανδία τονίζοντας ότι αντιβαίνει στις αξίες που πρεσβεύει η πολιτική της ομάδα.
«Ο ήλιος θα λάμψει ξανά στην Ολλανδία» ανήρτησε χθες το πρωί στα social media ο Βίλντερς. Στο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν, εκτός από το ακροδεξιό PVV του Βίλντερς, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το κεντρώο κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) και το λαϊκιστικό Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (BBB) . «Θέλουμε να αναστρέψουμε την υπερβολικά υψηλή εισροή αιτούντων άσυλο και μεταναστών. Θέλουμε οι αγρότες, οι κηπουροί και οι αλιείς να έχουν ξανά μέλλον» αναφέρει το έγγραφο.
Και στα πανεπιστήμια!
Επισημαίνεται συγκεκριμένα ότι θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συντομότερο δυνατό πρόταση για την εξαίρεση της Ολλανδίας από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης.
Παράλληλα η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει την είσοδο στη χώρα μεταναστών εργατών, ενώ πιο αυστηροί θα γίνουν οι όροι για τη φοίτηση αλλοδαπών στα ολλανδικά πανεπιστήμια.
Η νέα ολλανδική κυβέρνηση έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει πολιτικά και στρατιωτικά την Ουκρανία και ότι θα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της χώρας για την άμυνα. Στον τομέα της ενέργειας, θα επιδιώξει να επεκτείνει την υπεράκτια εξόρυξη φυσικού αερίου και την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας ως μέρος των σχεδίων της για περιορισμό της εξάρτησης της Ολλανδίας από «αναξιόπιστες χώρες». Θα επιμείνει στους διεθνώς συμφωνημένους στόχους για το κλίμα, αλλά δεν θα προσθέσει εθνικούς περιορισμούς πάνω από αυτούς. Ο σχεδιασμός υπό την προηγούμενη κυβέρνηση για πρόσθετο εθνικό φόρο στις εκπομπές άνθρακα για τη βιομηχανία θα αλλάξει.
Αλλάζουν τα δεδομένα
Επίσης θα αλλάξουν τα δεδομένα για τους αγρότες όσον αφορά μειώσεις του αριθμού των ζώων τους στο πλαίσιο προγράμματος περιορισμού της εκπομπής αζώτου. Το επίδομα ανεργίας θα περιοριστεί στους 18 μήνες. Τα κυβερνητικά σχέδια αναμένεται να συζητηθούν στο Κοινοβούλιο στις 22 Μαΐου, σε μια συνεδρίαση στην οποία πρέπει να οριστεί και ο ανεξάρτητος μεσολαβητής στον οποίο θα ανατεθεί να σχηματίσει το υπουργικό συμβούλιο, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες.
Δεν έχει πάντως ξεκαθαριστεί ποιος θα γίνει πρωθυπουργός, καθώς ο Βίλντερς, γνωστός για τις ακραίες απόψεις του, εγκατέλειψε τον Μάρτιο τη φιλοδοξία του να αναλάβει τον ρόλο αυτόν προκειμένου να φέρει τα κόμματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.