Τον Ιούνιο αναμένεται η απόφαση από την ΕΚΤ για να δώσουν μερίσματα οι ελληνικές τράπεζες το 2024, δηλαδή ύστερα από 10 χρόνια, σύμφωνα με τη Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε συνέντευξή της στο Supervision Newsletter σχολιάζει τον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που κατέχουν το 96% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα.
Επιπλέον, το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι τραπεζοκεντρικό, αφού ο τραπεζικός κλάδος συγκεντρώνει το 86% του συνολικού ενεργητικού του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα. Σε σχετική ερώτηση για τα διδάγματα από την κρίση χρέους, απάντησε ότι ο κοινός παρονομαστής «είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Οσον αφορά τη ζήτηση δανείων, μετά την επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, παρατηρήθηκε επιτάχυνση πάλι από τους τελευταίους μήνες του 2023. Η ζήτηση αφορούσε τα επιχειρηματικά και όχι τα στεγαστικά, όπου συνεχίζεται η επιβράδυνση. Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για νέες χορηγήσεις δανείου, στους οποίους μπορούν να ανταποκριθούν καθώς διαθέτουν τα αναγκαία κεφάλαια», είπε η κυρία Παπακωνσταντίνου.
Τα νέα επιτόκια πάγιας ρύθμισης
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία η οποία θα μειώνει και θα παγώνει για ένα έτος τα επιτόκια για τη ρύθμιση χρεών των φορολογουμένων. Σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη, η τροπολογία θα έχει αναδρομικότητα από τις αρχές του Απριλίου και θα υπάρχει πρόβλεψη για όσους έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση με το αυξημένο επιτόκιο η διαφορά να πιστωθεί στην επόμενη δόση. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, «οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια, η τροπολογία στο νομοσχέδιο θα καλύπτει πλήρως το ζήτημα».
Σε «ξένα χέρια»
Τα βρετανικά ταχυδρομεία, η Royal Mail, ύστερα από 500 χρόνια, βρίσκονται ένα βήμα πριν πουληθούν στον τσέχο δισεκατομμυριούχο Ντάνιελ Κρετίνσκι. Η βρετανική εταιρεία IDS στην οποία ανήκει η ζημιογόνος ταχυδρομική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι «είναι πρόθυμη να προτείνει» στους μετόχους της να δεχτούν προσφορά εξαγοράς 3,70 στερλινών ανά μετοχή (4,32 ευρώ) από την EP Group του Κρετίνσκι. Η προσφορά αποτιμά τη Royal Mail στα 3,5 δισ. στερλίνες (4,08 δισ. ευρώ).