Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, μετά την «αναγκαστική προσγείωση» του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, σε επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν. Ο ηγέτης της Τεχεράνης, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, πραγματοποίησαν επίσκεψη στη χώρα σήμερα Κυριακή, προκειμένου να εγκαινιάσουν ένα φράγμα από κοινού με τον Αζέρο Πρόεδρο, Ιλχάμ Αλίγιεφ.
Ποιος είναι, όμως, πραγματικά ο Πρόεδρος του Ιράν;
Ο «σκληροπυρηνικός» δικαστικός
Του έχει αποδοθεί το προσωνύμιο «χασάπης της Τεχεράνης», αφού φέρεται να οδήγησε στο θάνατο δια των δικαστικών αποφάσεών του αρκετούς πολιτικούς κρατούμενους. Στο παρελθόν έχει διατελέσει επικεφαλής του δικαστικού σώματος στην πρωτεύουσα της χώρας.
Θεωρείται σκληροπυρηνικός και φαίνεται να βρίσκεται υπό την προστασία του Ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν, πως θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει όταν αποχωρήσει ή φύγει από τη ζωή.
Είναι 63ων ετών και γεννήθηκε στην ιερή πόλη Μασχάντ, στα βορειονατολικά της χώρας. Ανέβηκε γρήγορα τα σκαλιά της εξουσίας και σε νεαρή ηλικία (20 ετών) διορίστηκε γενικός εισαγγελέας του Καράτζ, δίπλα στην Τεχεράνη.
‘Ήταν ένας από τους δικαστικούς που έδωσαν το πράσινο φως, να εκτελεστούν πολιτικοί κρατούμενοι
Δεν σταμάτησε εκεί. Από το 1989 έως το 1994 διετέλεσε γενικός εισαγγελέας στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, αναπληρωτής επικεφαλής της δικαστικής αρχής για μια δεκαετία (2004-2014) και στη συνέχεια προήχθη στη θέση του γενικού εισαγγελέα και του Ανώτατου Δικαστή. Κοινή συνισταμένη στις θητείες του, η στέρηση πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών.
Η πολιτική του πορεία
Ο Εμπραχίμ Ραΐσι έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την προεδρία του Ιράν το 2017 με το συντηρητικό λαϊκό Μέτωπο των δυνάμεων της ισλαμικής επανάστασης, ωστόσο ηττήθηκε από τον αντίπαλό του Χασάν Ροχανί. Η δυναμική των ποσοστών του, παρόλα αυτά, δεν ήταν αμεληταία, καθώς συγκέντρωσε το 38.3 % των ψήφων έναντι 57% του Ροχανί.
Μερικά χρόνια αργότερα, το 2021, κατάφερε να καταλάβει τον Προεδρικό θόκο, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο κοιννωικά και οικονομικά, λόγω του πυρηνικού προγράμματος που βρίσκετια σε εξέλιξη, των οικονομικών δυσκολιών και των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Το 2022 η χώρα και η υφήλιος συγκλονίστηκε τον βίαιο θάνατο της Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθών που προκάλεσαν αναταραχές και πολιτικούς τριγμούς εις βάρος της ηγεσίας της χώρας. Η αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων ήταν εξίσου βίαιη.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως στις κομβικές στρατιωτικές αποφάσεις του Προέδρου του Ιράν, που σήμερα αγνοείται, συγκαταλέγονται: Ο εξοπλισμός της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η πρόσφατη επίθεση κατά του Ισραήλ με δεκάδες πυραύλους αλλά και η παροχή οπλικών συστημάτων σε παραστρατιωτικές ομάδες όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο και οι Χούθι της Υεμένης.