Κάποιες αντιδράσεις που ακολούθησαν δεν προξενούν εντύπωση – μάλλον τις ανέμενε και ο Νίκος Δένδιας, προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί ο ελληνικός διπλωματικός και αμυντικός σχεδιασμός. Ο υπουργός Αμυνας, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που εξετάζει το νομοσχέδιο για την κοινοτομία στις Ενοπλες Δυνάμεις, τόνισε ότι είναι αναγκαίο η προσοχή της Αθήνας να είναι στραμμένη στην Αγκυρα και όχι στα Σκόπια.

Είναι προφανές ότι ο υπουργός Αμυνας «διαβάζει» με διαφορετικό τρόπο την ελληνοτουρκική προσέγγιση που άνοιξε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, καθώς – επιμένοντας στην περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων – ανέφερε: «Λέω πάντα μην έρθει η κακιά η ώρα. Αλλά μπορεί να έρθει η κακιά η ώρα. Και βεβαίως η κακιά η ώρα δεν θα προέλθει από τη Βόρεια Μακεδονία, το ποντίκι που βρυχάται τις τελευταίες ημέρες. Θα προέλθει από μία χώρα με δεκαπλάσιο πληθυσμό, με τετραπλάσιο ΑΕΠ, που σημαίνει ότι αν εμείς δεν αντιληφθούμε ότι πρέπει να είμαστε σε εκπληκτικά καλό επίπεδο, δεν θα τα καταφέρουμε, και έχουμε όλοι μια μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτό».

Κόντρα ΑΔΑΕ – ΕΥΠ

Εξελίξεις θα φέρει η άρνηση της ΕΥΠ να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ ενημερώνοντας την ΑΔΑΕ για την αιτιολογία της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Θυμίζω ότι η ΕΥΠ αρκέστηκε στο να παραπέμψει την ΑΔΑΕ στην εισαγγελική διάταξη με την οποία είχε γίνει άρση απορρήτου του Ανδρουλάκη «για λόγους εθνικής ασφάλειας», η οποία αναφέρει μόνο τον τηλεφωνικό αριθμό που τίθεται υπό παρακολούθηση και το διάστημα αυτής.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έκρινε πως πρέπει η ΑΔΑΕ να αξιολογήσει τη νομιμότητα της παρακολούθησης. Εντύπωση προκαλεί ότι υπήρξαν και πάλι διαρροές περί «ξένων υπηρεσιών», παρά το γεγονός ότι ουδέποτε η ΕΥΠ ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο στην ΑΔΑΕ. Ενώ αν ετίθετο θέμα εμπλοκής ομόλογης υπηρεσίας, η ΕΥΠ θα το είχε αναφέρει στην ανεξάρτητη Αρχή από το 2022 που ξεκίνησε η έρευνα. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως ο Ανδρουλάκης «δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να βρίσκεται ποτέ υπό καθεστώς παρακολούθησης».

Ολομέλειες και συμβούλια

Ολα αυτά είναι πράγματα που θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας στη συνέχεια της υπόθεσης αυτής. Καταρχάς την Τετάρτη συνεδριάζει το ΔΣ του ΑΔΑΕ. Οπου, εκτός απροόπτου, θα συζητήσει το ποια θα είναι η αντίδρασή του στην απάντηση (ή μάλλον, στη μη απάντηση) της ΕΥΠ. Αν θα επιμείνει, δηλαδή, στέλνοντας νέα επιστολή στην Υπηρεσία καλώντας την να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση, αν θα της επιβάλλει πρόστιμο ή αν θα… σηκώσει τα χέρια ψηλά και θα αποδεχθεί την ήττα της. Θυμίζω ότι εκεί η πλειοψηφία είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Ομως αν ακολουθήσουν τον τρίτο δρόμο, θα είναι δυνάμει υπόλογοι και τα μέλη της ΑΔΑΕ, μαζί με την ΕΥΠ, αφού είναι δεδομένο ότι ο Ανδρουλάκης θα το συνεχίσει δικαστικά. Και πριν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο, θα έχει φτάσει και στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης της Διοίκησης προς τις Αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που έχει την αρμοδιότητα επιβολής και πειθαρχικών κυρώσεων.

Στο ΣτΕ η σύνθεση

Πάντως, το ΣτΕ έχει άλλο ένα σχετικό θέμα να λύσει. Την αξέχαστη μεταμεσονύχτια αλλαγή των μελών του ΔΣ της ΑΔΑΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ένα εικοσιτετράωρο πριν η ανεξάρτητη αρχή συνεδριάσει για να επιβάλει πρόστιμο στην ΕΥΠ. Χθες, λοιπόν, εκδικάστηκε η αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο ΔΣΑ. Με βασικό επιχείρημα ότι δεν τηρήθηκε η συνταγματική επιταγή για συναίνεση κι η πλειοψηφία των 3/5 που στην 27μελή σύνθεση είναι 16,2. Αρα απαιτούνταν 17 ψήφοι για την εκλογή νέων μελών και δεν αρκούν οι 16 της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Η υπόθεση φαίνεται απλή. Αλλά η εκτίμηση είναι ότι θα κριθεί… στις ισορροπίες.

Αισιοδοξία για τη Μονή της Χώρας

Σας είχα προαναγγείλει ότι υπάρχει συζήτηση με την Αγκυρα για το θέμα της Μονής της Χώρας. Χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης εμφανίστηκε, λοιπόν, αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει επαναξιολόγηση της τουρκικής κυβέρνησης, μετά το αίτημα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ερντογάν να παραμείνει η Μονή της Χώρας μουσειακή στον χαρακτηρισμό της «και να καταστεί εκ νέου κτήμα της ανθρωπότητας, με δυνατότητα του οποιουδήποτε, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, να μπορεί να απολαμβάνει τα αγαθά τα οποία περιέχονται εντός της Μονής». Δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το 95% των σημαντικών έργων τέχνης της Μονής είναι επισκέψιμο κανονικά. Το μοναδικό ανοιχτό ζήτημα αφορά τρία μόνο καλυμμένα ψηφιδωτά που η κυβέρνηση, σε συνεργασία και με το Πατριαρχείο, ζητά να είναι κι αυτά ακάλυπτα και επισκέψιμα όταν δεν είναι ώρα προσευχής στο τζαμί.

Πρεμιέρα ψηφιακής εκπαίδευσης

Ο Μητσοτάκης μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη παρουσίασαν χθες το ψηφιακό σχολείο και το ψηφιακό φροντιστήριο σε ένα ορεινό και απομακρυσμένο χωριό, τα Ριζώματα Ημαθίας. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που θα δώσει τη δυνατότητα για ψηφιακά μαθήματα σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών (όπως π.χ. η Γαύδος) όπου από Σεπτέμβριο θα εφαρμόζεται υβριδικό σύστημα διδασκαλίας, με εκπαιδευτικούς για τα βασικά μαθήματα και τηλεκπαίδευση για τα υπόλοιπα, ενώ θα υπάρχει και εφαρμογή ενημέρωσης για τους γονείς. Ενώ το ψηφιακό φροντιστήριο θα έχει μαθήματα αποθηκευμένα (για να τα βλέπουν τα παιδιά όπως βλέπουν Netflix) εκτός από την Γ’ Λυκείου που θα έχει κανονική ζωντανή παρακολούθηση. Εντελώς δωρεάν, φυσικά.

Οπλαρχηγοί

Είχε δώσει ήδη κάποιες ενδείξεις με δηλώσεις του ο Γιώργος Καρατζαφέρης ότι, μετά την απομάκρυνση του από το ΛΑΟΣ, στηρίζει και πάλι διακριτικά την παλαιά κομματική του στέγη. Και σε αυτές έρχεται να προστεθεί η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του προγόνου του οπλαρχηγού Αθανασίου Καρατζαφέρη στην Ποταμιά Αρκαδίας. Οπου έχουν προσκληθεί δύο «γαλάζιοι»: Ο Αγγελος Συρίγος που αναμένεται να είναι εκ των κεντρικών ομιλητών. Και ο Μάκης Βορίδης που προσκλήθηκε για να κάνει τα αποκαλυπτήρια.